Skip to footer
Iesūti ziņu!

Augļiem un sulām uzturā vajadzētu būt ikdienā (26)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gan uzturā cenšamies lietot vērtīgus produktus, kas nevis grauj, bet stiprina mūsu veselību, par dzērienu izvēli domājam retāk. Pēdējais laiks pārskatīt attieksmi pret sulām!

Svaigo bērzu sulu laiks jau aiz muguras, taču tas nenozīmē, ka arī sulu prieks galā. Patiesībā tas vēl tikai priekšā. Skaidrs, ka visvērtīgākās, protams, ir svaigi spiestās, taču, kamēr uz ogu, augļu un dārzeņu ražu vēl jāpagaida, nevajadzētu smādēt tās, kas pašu gatavotas un saglabājušās no pērnā gada vai arī veikalos iegādājamas. Jo gana daudz vērtīgu sastāvdaļu ir visās, kas pareizi sagatavotas un uzglabātas.

Kompānijas "Canadean" pētījumi liecina, ka Latvijā dzer krietni vien mazāk sulu nekā citviet Eiropā – gadā katrs tikai 9,7 litrus, kamēr Vācijā – 28 litrus, bet Kiprā – pat 55 litrus. Toties priekšroku dodam nepavisam ne veselīgākajiem dzērieniem, līdz katram gadā sanāk 69,7 litri alus, 59,8 litri kafijas un 37,6 litri limonādes. Augļiem un sulām uzturā vajadzētu būt ikdienā, nevis tikai svētku reizēs vai tad, kad esam sasirguši un steigšus nepieciešama papildu vitamīnu deva.

Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis atgādina, ka cilvēkam vajadzīga enerģija gan fiziska, gan garīga darba veikšanai, kā arī būvmateriāli audu un šūnu atjaunošanai. Tāpēc nepieciešami ogļhidrāti, olbaltumvielas un tauki. Bez tam pilnvērtīgai organisma funkcionēšanai vajadzīgi vitamīni, minerālvielas, mikroelementi, balastvielas un šķiedrvielas. Katrs vitamīns veic savu uzdevumu – aizsargā pret infekcijas slimībām, uzlabo vielmaiņu, stiprina imunitāti… Turklāt daudzi vitamīni ietilpst fermentu sastāvā, kas gādā par hormonu aktivitāti.

Vitamīni cilvēka organismā neveidojas, tāpēc tos var uzņemt ar uzturu. Būtisks avots ir augļi, ogas un dārzeņi, kā arī sulas. Glāze 100% apelsīnu sulas nodrošina vairāk nekā pusi no dienas C vitamīna normas, vēl vairāk šā vitamīna ir upenēs. Ar B vitamīnu savukārt bagāti burkāni, bet smiltsērkšķu sulā ir gan B, gan E vitamīni.

Kas pakai vēderā?

Par sulām un to pareizu uzglabāšanu nupat sprieda arī dažādu nozaru speciālisti, kas apvienojušies Sulu ekspertu padomē un kopā ar populārākajiem ražotājiem Latvijā organizē kampaņu "Sargā sulu!". Eksperti atgādina, ka ārējās vides, galvenokārt gaismas un gaisa, ietekmē vitamīni un citas bioloģiski aktīvās vielas sulās sadalās, tāpēc produkts pakāpeniski zaudē veselīgās īpašības. Katra saimniece zina, ka sulas jāglabā atbilstošos traukos, tumsā un vēsumā, bet rūpnieciski ražoto vērtīgās īpašības vislabāk palīdz nosargāt "Tetra Pak" iepakojums.

Ražotāji piedāvā visdažādākos variantus: sulas, nektārus, sulu dzērienus, biezsulas, dabīgi spiestas sulas un citus. Katram sava vērtība. Dažkārt cilvēki maldīgi domā, ka rūpnieciski ražotu sulu kvalitāte ir apšaubāma, jauc vārdus koncentrāts un konservants. Ja uz paciņas rakstīts: "Izgatavots no koncentrāta", tad ar konservantiem tam nav nekāda sakara. Par koncentrātu sauc sulu, no kuras atdalīta daļa ūdens. Tas notiek vairākos veidos, taču populārākā ir iztvaices metode, kad no svaigi spiestas sulas iespējami zemākā temperatūrā un maksimāli īsākā laikā, lai nezaudētu vērtīgās vielas, iztvaicē zināmu ūdens daudzumu, sausnas daudzumu palielinot no 40 līdz 70%, bet sulas apjomu samazinot 5 – 6 reizes. Šī metode ļauj sulu veiksmīgi uzglabāt un transportēt.

Lai no koncentrāta atkal iegūtu sulu, to speciālās cisternās atšķaida ar ūdeni. Pēc tam vēl 30 sekundes pasterizē 98°C temperatūrā, lai ietu bojā visi nevēlamie mikroorganismi, atdzesē un tikai tad sapilda "Tatra Pak" iepakojumā, kas nodrošina bezgaisa vidi. Katrai sulai sava recepte. Lai gatavo produktu drīkstētu saukt par sulu, koncentrātam pievieno tieši tik daudz ūdens, cik tas atdalīts gatavošanas procesā, nereti arī augļa mīkstumu vai sāli (piemēram, tomātu sulai).

Kampaņas "Sargā sulu!" ietvaros eksperti aicina mūs biežāk lietot sulas. Tukšā dūšā un tikko izņemtu no ledusskapja gan ne. Nepiemirsīsim arī, ka glāze sulas var lieliski aizstāt papildu ēdienreizi. Līdz 21. maijam ikviens Latvijas iedzīvotājs var piedalīties īpašā eksperimentā, lai analizētu gaismas un gaisa ietekmi uz sulām un augļiem, ogām, dārzeņiem. Detalizētāka informācija kampaņas mājaslapā internetā: www.sargasulu.lv.

Komentāri (26)

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu