Tiesa pilnībā attaisno Lembergu "Grinberga lietā" (245)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kuldīgas rajona tiesa šodien tā dēvētajā Grinberga lietā pilnībā attaisnoja Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kurš bija apsūdzēts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un nepatiesu ziņu sniegšanu. Tiesa norādīja, ka apsūdzībās nebija saskatāms noziedzīga nodarījuma sastāvs.

Prokurors Māris Leja, kurš bija lūdzis Ventspils mēram piemērot naudas sodu 200 minimālo mēnešalgu jeb 24 000 latu apjomā, žurnālistiem vēl nevarēja pateikt, vai spriedumu pārsūdzēs.

Leja joprojām uzskata, ka prokuratūras rīcībā bija pietiekami argumenti, lai Lembergu sauktu pie kriminālatbildības.

Tiesa šodien nolasīja saīsināto spriedumu, tādēļ prokuroram pagaidām ir grūti spriest, uz kādiem motīviem tiesa balstījusies, pieņemot lēmumu attaisnot Lembergu. Par sprieduma pamatotību prokurors lems pēc pilna teksta izlasīšanas. Pilns spriedums būs pieejams no 6.jūnija.

Savukārt Lemberga advokāti atzina, ka spriedums ir ļoti patīkams, un pieļāva iespēju vērsties tiesā pret prokuratūru par personas saukšanu pie kriminālatbildības, apzinoties ka tā nav vainīga.

Pēc sprieduma pasludināšanas tiesas zālē atskanēja skaļas ovācijas - Lemberga atbalstītāji, kas uz sprieduma pasludināšanu bija ieradušies ļoti kuplā skaitā, tiesas lēmumu sveica ar aplausiem un urrā saucieniem. Sanākušajiem pa tika atļauts Lembergam pasniegt milzu rožu pušķi.

Lembergs gan pirms tiesas sprieduma pasludināšanas, gan pēc tam bija ļoti omulīgs un sacīja, ka jūtas droši, brīvi un nesalauzts.

Tiesas ieskatā prokuratūrai nav izdevies pierādīt Lemberga vainu apsūdzībā pēc Krimināllikuma (KL) 318.panta 2.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, nevirzot izskatīšanai domē jautājumu par Ekonomikas ministrijas pārstāvja Ojāra Grinberga (JL) iecelšanu Ventspils brīvostas valdē, par ko rīkojumu 2005.gada 23.februārī bija pieņēmis Ministru kabinets.

Tāpat nav pierādīta Ventspils mēra vaina pēc KL 298.panta 2.daļas par apzināti nepatiesa ziņojuma sniegšanu, cenšoties panākt kriminālprocesa ierosināšanu pret toreizējo ekonomikas ministru Krišjāni Kariņu (JL).

Iepriekš tiesas procesa gaitā Lembergs, sakot pēdējo vārdu, kategoriski noliedza savu vainu izvirzītajās apsūdzībās un uzsvēra, ka nekādu kaitējumu nav nodarījis.

"Lasot apsūdzību, biju pārsteigs par to, kas tur ir sarakstīts," sacīja Lembergs, "kā var sagrozīt likumus, liecības, izteikt faktus, ja tādu faktu nemaz nav."

Pēc Lemberga vārdiem, viņam apsūdzības nav saprotamas. Politiķa skatījumā, ja šāda rīcība tiek vērsta arī pret citiem, tad visas prokuratūras ierosinātās lietas atbilst Krimināllikuma pantam par nepatiesas apsūdzības celšanu.

"Nevar katrs algot trīs advokātus, lai tie izburtos cauri visiem likumiem," sacīja Lembergs, "tajā pat laikā prokurori, kuriem maksā algu no maniem nodokļiem, ceļ apsūdzību uz izdomātiem faktiem."

Lembergu uz tiesu Kuldīgā konvojē no Rīgas Matīsa cietuma, kur viņš ievietots, jo drošības līdzeklis - apcietinājums - viņam piemērots tā dēvētajā Ventspils amatpersonu lietā. Šajā lietā Lembergu tur aizdomā par kukuļņemšanu, naudas atmazgāšanu un citiem noziegumiem.

Komentāri (245)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu