Kirgizstānu, visticamāk, gaida koalīcijas valdība

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc svētdien notikušajām parlamenta vēlēšanām Kirgizstānu, visticamāk, sagaida koalīcijas valdība, vairākām partijām iegūstot diezgan līdzvērtīgu atbalstu, liecina provizoriskie dati.

Lai gan bijušā premjerministra Feliksa Kulova vadītā partija "Ar-Namis" jau paziņojusi par savu uzvaru, visdrīzāk tuvākajā nākotnē šo Vidusāzijas valsti vadīs piecu lielāko partiju koalīcija.

Kā liecina rezultāti pēc balsu apkopošanas no 88% iecirkņu, parlamentā iekļuvušas piecas partijas, taču nevienai no tām nav pietiekama atbalsta, lai varētu izveidot valdību bez citu politisko spēku iesaistes.

Saskaņā ar līdz šim apkopotajiem datiem visvairāk balsu saņēmusi kirgīzu nacionālistu partija "Ata-Žurt", kam atbalstu pauduši 8,63% vēlētāju. Tālāk seko Sociāldemokrātiskā partija (KSDP) ar 7,97%, "Ar-Namis" ar 7,11% un "Republika" ar 7,07% balsu.

Nepieciešamo 5% barjeru izdevies pārvarēt arī partijai "Ata-Meken", par ko savu balsi atdevuši 5,93% vēlētāju.

Vēlētāju aktivitāte bijusi 56,59%.

Vēlēšanās kandidē 29 partijas

Uz 120 vietām vienpalātas parlamentā pretendēja 29 no vairāk nekā 150 republikā reģistrētajām politiskajām apvienībām.

Prezidentam turpmāk vien simboliskas pilnvaras

Parlamenta vēlēšanas Kirgizstānā notiek pēc partiju sistēmas. Saskaņā ar jūnijā pieņemto jauno konstitūciju pēc parlamenta ievēlēšanas Kirgizstāna kļūs par parlamentāru republiku un prezidents pildīs tikai reprezentācijas funkcijas. Faktiskās republikas pārvaldes funkcijas tiks nodotas premjerministram, kuru ievēlēs parlamenta vairākums.

Lai iekļūtu parlamentā un piedalītos ministru portfeļu dalīšanā, katrai partijai jāiegūst vismaz 5% balsošanas sarakstos iekļauto vēlētāju balsu, kā arī jāsaņem vairāk nekā 0,5% elektorāta atbalsts katrā no septiņiem valsts apgabaliem.

Kā liecina medijos izskanējusī neapstiprinātā informācija, "Ata-Žurt" 120 deputātu lielajā parlamentā varētu iegūt 29 vietas, bet 26 pienāktos sociāldemokrātiem.

Komentējot vēlēšanu rezultātus, Kirgizstānas prezidente Roza Otunbajeva pirmdien uzsvēra šī notikuma nozīmību.

"Šādas vēlēšanas mums nav bijušas pēdējos 20 gadus,"

viņa sacīja. "Šodien visi Kirgizstānas iedzīvotāji var balsot bez spiediena, bez priekšā teikšanas un bez manipulācijas par tām partijām, kuras tie uzskata par ietekmīgākajām, godīgākajām un kuras vislabāk spēs aizstāvēt viņu intereses parlamentā."

Parlamenta vēlēšanām būtu jākļūst par kārtējo soli Kirgizstānas varas institūciju leģitimizēšanā, kuras izveidojās pēc prezidenta Kurmanbeka Bakijeva gāšanas šā gada aprīlī, kad pie varas nāca pagaidu valdība, ko vada četru opozīcijā Bakijeva režīmam esošu partiju līderi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu