Dators - roku bende? (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Darbs pie datora mums lielākoties saistās ar neziņu, kā veselību var ietekmēt elektromagnētiskais starojums, un bažām par redzes pasliktināšanos. Taču tās nebūt nav visas nepatikšanas, kādās iespējams iekulties datora lietotājam.

Tātad vispirms – par it kā jau zināmo. Nereti ģimenes "draugu" – datoru – novietojam telpā, kurā arī guļam. Vai arī darba kabinetā vietas ir tik maz, ka esam spiesti lūkoties kolēģa datora "pēcpusē" visu dienu. Arī šādos apstākļos iespējams izvairīties no kaitējuma veselībai, ja ievēro dažus nosacījumus. Dators kā visas elektriskas ierīces izstaro elektriskos un magnētiskos laukus 50 hercu frekvencē, bet papildus – statiskos elektriskos laukus un augstfrekvences radiofrekvenču laukus. Sevišķi aizsargāts pret izstarojumu ir datora monitora ekrāns, bet ne datora monitora sānu un aizmugures daļa. Tāpēc mājās nebūtu vēlams pieļaut, ka bērns un paši regulāri atrodaties ļoti tuvu datoram (piemēram, guļat) – ir jāievēro vismaz 30 centimetru attālums, jo līdz ar attālumu samazinās arī starojums. Tas pats attiecas arī uz darba vietas iekārtojumu – raugieties, lai kolēģu datori no jums atrodas pienācīgā distancē. Guļamtelpā nevajadzētu elektroierīces novietot pārāk tuvu galvai, jāievēro jau minētā vismaz 30 centimetru "zona". Tāpat arī ieslēgtas ierīces atstāj tikai tad, ja ir nepieciešams. Sabiedrības veselības aģentūra gan norāda, ka nav pierādījumu un informācijas par veselības traucējumiem saistībā ar šādu elektromagnētisko lauku izstarojuma (zem rekomendējamām robežvērtībām) hronisku iedarbību. Veselības problēmas pie datora galvenokārt saistās ar ilgstošu nepareizu sēdēšanu pie datora, pārmērīgu slodzi acīm, mugurkaula kakla daļai, nepareiza attāluma ievērošanu u.c.

Un nu – laiks pieminēt, kad vizīte pie ārsta būs neizbēgama. Vispār jau arī šie brīdinājumi ir ābeces patiesība, kurus, gadās, bet neievērojam. Zelta likums četros vārdos: pareizi iekārtota darba virsma. Diemžēl pietiekami bieži pie ārsta jāvēršas, ja no rakstīšanas, cietas virsmas un neērtas pozas "sabojājas" rokas nervi. Pēkšņi nejutīgi kļūst vairāki pirksti, plaukstas lejasdaļā iemetas dīvains krampis vai mieru nedod nepatīkama velkoša sāpe, bet kauliņš noberzts sarkans un sāpīgs. Ja nejutīgs kļūst tieši mazais pirkstiņš un zeltnesis, tad ziniet – tas ir pirmais brīdinājums, ka traucēta asinsrite, un tiem, kuri grib prognozēt iespējamās veselības prognozes, ir vērts "aizprognozēties" līdz insultam. Taču šoreiz visticamāk var runāt par tā dēvēto datorslimību. Tai raksturīgas specifiskas pazīmes. Proti, nervi delnās atrodas tādos kā kanālos, ko veido kauli, saites un muskuļi. Kad cilvēks raksta uz klaviatūras un – vēl jo vairāk – darbojas ar datorpeli, viņš piespiež delnas locītavu pie galda, bet nervu – pie kaula. Ja tā tiek darīts ilgstoši, tad delna vietām kļūst nejutīga vai arī parādās durstošas sāpes, līdz gadās, ka pirksti kļūst pilnīgi nejutīgi, jo nervs ir saspiests. Par to, ka šādos gadījumos joki mazi, liecina vairākkārtējas operācijas, lai atbrīvotu nervu.

Diez vai labākais padoms būs – nestrādāt ar datoru nekad. Taču mazināt datorslimības risku gan ir iespējams, ja vien ievērosiet dažus padomus:

= elkoņa locītavai ir jābūt pēc iespējas tuvākai taisnam leņķim (90°), bet delnas locītavai – pēc iespējas tuvākai taisnai līnijai (180°);

= kad darbojaties ar peli, delnas locītavai jābūt taisnai un jāatrodas pēc iespējas tālāk no galda malas;

= ja pie datora sēdēsiet pārāk zemu, tad rokas nāksies atbalstīt pret galdu, un līdz ar to plauksta ir "izlauzta" uz augšu. Šāds roku stāvoklis var izraisīt nopietnas veselības problēmas, piemēram, tirpšanu;

= ideālais stāvoklis: maksimāli atbrīvoti augšdelma muskuļi un līdz ar to – nedaudz atpakaļ atvirzīti elkoņi. Kā to sasniegt? Kad augšdelms ir vērsts slīpi uz priekšu, pamēģiniet saliekt rokas elkoņos un brīvi tās turēt, pēc iespējas atslābinot augšdelma muskuļus. Pamanīsiet, ka elkoņi dabiski atvirzās atpakaļ, nevis tiecas uz priekšu;

= vēlams iegādāties speciālo ortopēdisko peles paliktnīti ar spilventiņu, uz kura atbalstīt delnas locītavu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu