Identificēts vīrs, kurš nošāva Osamu bin Ladenu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no video

Pasaules medijos beidzot publiskots tā vīrieša vārds, kurš specvienības operācijas laikā Pakistānā nāvējoši ievainoja savulaik meklētāko teroristu pasaulē Osamu bin Ladenu, raksta «The Telegraph».

Bin Ladena likvidēšanā iesaistītās specvienības biedru vārdi līdz šim bija augstākās klases noslēpums. Tomēr tagad bin Ladena likvidētājs identificēts kā 38 gadus vecais Robs O'Neils, kurš pēc 16 gadu darba nesen no dienesta atvaļinājās.

Identitāti atklāt bija iecerēts īpašā intervijā šajā mēnesī

Bija iecerēts, ka viņa vārds tiks publiskots «Fox News» intervijā vēlāk šajā mēnesī, tomēr trešdien viņa tēvs Toms «MailOnline» apstiprinājis, ka daudz apspriestais specvienības dalībnieks ir viņa dēls Robs.

Viņš pastāstīja, ka dēls 2011. gadā reida laikā Pakistānā «al Qaeda» vadoni galvā no tuva attāluma sašāva trīs reizes.

Robs O'Neils bija viens no 23 specvienības kaujiniekiem, kuri 2011. gada 2. maija naktī piedalījās operācijā bin Ladena atrašanai.

Iepriekš bijis daudz spekulāciju par to, kā tieši bin Ladens mira un cik specvienības vīri operācijā piedalījās.

Zināms, ka Robs O'Neils ir precējies un viņa ģimenē ir bērni. Pagājušajā gadā viņš anonīmi sniedza interviju žurnālam «Esquire». Viņa vārdu žurnālisti toreiz noklusēja. Intervijā bija teikts, ka viņš armijai pievienojās 19 gadu vecumā, kad izjuka attiecības ar viņa toreizējo draudzeni. «Iemesls, kāpēc bin Ladens tika iznīcināts, bija tas, ka viņa salauza manu sasodīto sirdi,» viņš toreiz jokoja.

Runājot par operācijas gaitu, viņš teica:

«Es neesmu reliģiozs, bet man vienmēr bijusi sajūta, ka uz zemes esmu, lai izdarītu kaut ko specifisku. Pēc šīs misijas es zināju, kas tas bija.»

O'Neils uz karstajiem punktiem pasaulē nosūtīts daudz reižu. Viņš piedalījies misijās Irākā un Afganistānā. Kopumā «viņa kontā» ir vairāk nekā 400 kaujas misijas.

Par dienesta laika sasniegumiem viņam oficiāla atzinība izteikta 52 reizes.

Amatpersonas kritizē lēmumu atklāt identitāti

O'Neila tēvs aizstāvēja dēla lēmumu publiski runāt par piedzīvoto. «Cilvēki jautā, vai mēs esam nobažījušies, ka «Islāma valsts» atnāks un mums atriebsies, jo Robs publiskojis savu identitāti. Es viņiem saku: es uz savām parādes durvīm uzzīmēšu lielu mērķi un teikšu, lai tik nāk mums pakaļ.»

Šonedēļ ASV jūras kājnieku specdienesta vadība kritizēja O'Neila lēmumu atklāt savu identitāti. O'Neils ir otrais no 23 specvienības dalībniekiem, kurš sevi publiski identificējis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu