Ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa iztraucē vien Kremļa propagandists

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa Rīgā pēc leģionāru atceres gājiena šodien notika bez asas pretējo pušu konfrontācijas. Tā dēvētie «antinacisti» gājiena laikā ievēroja aizliegumu izmantot skaņu pastiprinošas ierīces, un pasākums noslēdzās, abām pusēm nesatiekoties. Ziedu nolikšanu iztraucēja vienīgi Kremļa blogeris Greiems Filipss, kurš vairākkārt centās traucēt sabiedrisko kārtību, līdz viņu aizturēja policija un nogādāja iecirknī. Klātesošie Greiema aizturēšanu sveica ar aplausiem.

Leģionāru piemiņas gājiena ierašanās pie Brīvības pieminekļa šodien noritēja neierasti mierīgi. Citus gadus tā dēvētie «antifašisti» svilpa un kliedza: «Kauns!» Šogad pret gājiena dalībniekiem tiek raidītas vien atsevišķas salīdzinoši klusas frāzes.

Arī gājiena dalībnieki nesāka strīdus ar protestētājiem, vien savā starpā apsprieda Georga lentīšu izmantošanu, kādu pretējo uzskatu paudēju nosauca par «Putina atbalstītāju», taču skaļi strīdi vai konflikti nenotika. Tāpat bija dzirdama gana piezemēta vārdu apmaiņa par tēmu, kuri ir «īstie zemes saimnieki» un kuriem savukārt esot «jābrauc prom».

Gājiena priekšgalā tā dalībnieki nesa lielu plakātu ar franču politiķa Šarla de Golla citātu: «Tautas diženums izpaužas tās stājā, kā nācija izturas pret saviem karu zaudējušiem, bet neuzvarētiem karavīriem!» Priekšgalā gāja nacionālās apvienības pārstāvji Raivis Dzintars, Jānis Dombrava, Gaidis Bērziņš un Imants Parādnieks.

Tāpat gājiena dalībnieki rokās turēja plakātus ar tādiem lozungiem kā «Nē - Hitlera un Staļina režīmiem», «16.marts ir pārmetums Latvijas savtīgiem iztirgotājiem» un «16.marts - diena, kad mēs pieminam cīnītājus par Latvijas brīvību».

Dziedot dziesmas, biedrības «Daugavas vanagi Latvijā» leģionāru atceres gājiena dalībnieki sasniedza Brīvības pieminekli un pie pieminekļa nolika ziedus.

Gājienā piedalījās apmēram 1000 biedrības «Daugavas vanagi Latvijā» pārstāvji un viņu atbalstītāji.

Lai arī gājiens aizritēja mierīgi, pulcēšanās laikā daudzkārt izskanēja agresīva retorika, piemēram, «kādi urlas te salasījušies». Tāpat bija vērojami asumi starp sanākušajiem, jo gājiena dalībnieku rindās vēlējās iekļauties cilvēki ar apšaubāmiem nolūkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu