Kabrioleti — sapnis bez jumta (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kabrioleti — elegantas automašīnas ar atveramu jumtu, kas kļuvušas arī par īstām kinozvaigznēm.

Kabrioletus savā slepenā aģenta misijā ir izmantojis arī viens no visu laiku populārākajiem kino varoņiem Džeimss Bonds.

"Sunbeam Alpine" — iecienīts kinoleģendu auto

Kas gan būtu Džeimsa Bonda filmas bez skaistām sievietēm, elpu aizraujošiem trikiem, specefektiem un, protams, bez elegantām automašīnām?! Savā pirmajā filmā "Doktors Nē" (1962) britu slepenais aģents Džeimss Bonds (Šons Konerijs) baudīja brīnišķīgo Jamaikas dabu, sēžot pie mūsdienās nedaudz piemirstā, bet toreiz pilnīgi jaunā (pirmais modelis ražošanā tika izlaists 1961. gadā), sportiskā "Sunbeam Alpine Series 1" stūres. Šī angļu automašīna izcēlās ar lielu ātrumu un teicamām manevrēšanas spējām.

"Sunbeam" ir viena no leģendārākajām britu motociklu un automobiļu ražotājfirmām, kuru 1888. gadā izveidoja Džons Marstons un draugi. Automašīnas uzņēmums sāka ražot 1901. gadā. Jaunas vēsmas zīmola attīstībā notika pēc Otrā pasaules kara, kad 1948.gadā populāri kļuva "Sunbeam Talbot 80" un "Sunbeam Talbot 90". Uz šo automobiļu bāzes tika izveidoti divvietīgi vaļēji rodsteri "Sunbeam Alpine", kas iekaroja necerētu popularitāti ne tikai kontinentālajā Eiropā, bet arī ASV.

Sunbeam Alpine (1959)
Kabriolets "Sunbeam Alpine" ir izmantots arī Alfreda Hičkoka romantiskajā trillerī "Noķert zagli" (1955), kurā galvenās lomas spēlē Holivudas leģendas Kerijs Grānts un Greisa Kellija. Filmas darbība notiek Franču Rivjērā, netālu no Monako — vidē, kur vēlāk Greisa Kellija spēlēs savu firstienes mūža lomu un kur ies bojā autoavārijā. Smeldzīga un pravietiska ir filmas epizode, kurā Kellija kopā ar Keriju Grāntu drāžas pa kalnu ceļiem savā sportiskajā "Sunbeam Alpine", radot līdzbraucējā paniku. Kellijas spēlētā varone bija slikta autobraucēja. Tāda Kellija bijusi arī dzīvē, un šis viņas trūkums 1982. gadā bija liktenīgs.

Sarkanā "Alpine Series I" modeļa automašīnā vizinājusies arī kinozvaigzne Elizabete Teilore, atveidojot augstas klases izsaukuma meiču Gloriju Vandrousu režisora Deniela Manna drāmā "Baterfīlda ielā 8" (1960).

Neilgu brīdi pie "Sunbeam Alpine" stūres ir sēdējis arī Arnolds Švarcenegers filmā "Kommando", diemžēl automašīna filmā tika sadauzīta.

Japāņu brīnums "Toyota 2000 GT" filmā "Tu dzīvo tikai divreiz"

1967. gada slepenaģenta 007 kārtējā filmā ar nosaukumu "Tu dzīvo tikai divreiz" Džeimss Bonds tiek nogalināts, atdzīvināts un aizsūtīts uz Japānu. Pats par sevi saprotams, ka Japānā Bonda rīcībā tiek nodots japāņu autiņš — stilīgs kabriolets elegantā baltā krāsā "Toyota 2000GT". Jāatzīmē, ka līdz tam Bonds nekad nebija braucis ar automašīnu, kas ražota ārpus Anglijas, nemaz nerunājot par Eiropu.

Toyota 2000GT
1966. gada izlaiduma automašīna tika uzskatīta par japāņu augstāko inženiertehnisko sasniegumu. Sadarbībā ar kompāniju "Sony" tā bija aprīkota ar radiotelefonu, videomagnetofonu un videokameru, kas automātiski ieslēdzās, tuvumā parādoties svešai personai. 60. gadu beigās tas viss līdzinājās zinātniskajai fantastikai. Turklāt sportiskais kabriolets varēja attīstīt ātrumu pat līdz 230 km/h. "Toyota 2000GT" bija viens no pirmajiem Uzlecošās saules zemes sporta kabrioletiem.

"BMW Z3" un "Z8" — jauns izaicinājums slepenaģentam 007

Filma "Zeltacs" (1995) iezīmēja ievērojamas pārmaiņas Bonda autoparkā, proti, viņš nomainīja savu "Aston Martin" pret kabrioletu "BMW Z3". Patiesībā tā nebija nejaušība. Vācu autoražotājkompānija "BMW" tikko kā bija attīstījusi jauno Z3, par ko ieinteresējās filmas veidotāji, kuri ieradās Minhenē, lai arī novērtētu jauno modeli. Šī šedevra radītājs bija amerikānis Kristofers Bengls, atzītu dizaina meistardarbu autors. Z3 izcēlās ar mazliet vecmodīgu ārieni, un tas galvenokārt bija domāts tikai braukšanas prieka gūšanai, atsakoties no visa liekā.

BMW Z3
Filmas veidotāji ar redzēto bija apmierināti. Superaģenta 007 "BMW Z3" bija tumši zilā krāsā, kas lieliski izcēlās uz Kubas piekrastes fona. "Zeltacs" kļuva par 1995. gada hitu un par labu reklāma kompānijai "BMW". Šobrīd "BMW Z3" jau ir klasika. Pēdējais šī modeļa eksemplārs noripoja no montāžas lentes 2002. gadā.

Pēdējo reizi vācu automašīnu Bonda filmā var redzēt kinolentē "Ar pasauli nepietiek" (1999). Uz atvadām Bonds (Pīrss Brosnans) eleganto "BMW Z8" pārvērš bezvērtīgā lūžņu kaudzē. Ekskluzīvā "BMW Z8" dizaina autors bija dānis Henriks Fiskers. Šis modelis tika ražots no 2000. gada marta līdz 2003. gada jūlijam, un kopumā tika izlaists 5700 ar roku darinātu eksemplāru.

BMW Z8
Savā zemē ražoto "BMW" bieži vien izmanto vācu filmu veidotāji. Arī Latvijā labi pazīstamā "action" seriāla "Klauns" varoņi brauc lepnā "BMW Z4". Šis atvērta virsbūves tipa divvietīgais sporta automobilis ir radīts tam, lai gūtu patiesu baudījumu no dinamiskas braukšanas. "BMW Z4" — tas nav vienkāršs sporta automobilis, tas atšķiras ar komfortu un izsmalcinātību. Pirmo reizi šajā klasē tiek piedāvāta opcija ar pilnīgi automātisku jumta pacelšanu un nolaišanu. Tas ir īsts šedevrs konstrukcijas mākslā.

"Ford Mustang" mežonīgajā braucienā pa Sanfrancisko

"Ford Mustang" savu lielo popularitāti izpelnījās 1968. gadā filmā "Bulits", kurā Stīvs Makvīns demonstrēja meistarību visgarākajā un vissatraucošākajā auto pakaļdzīšanās epizodē kinovēsturē.

Ford Mustang filmā Goldfinger
Kopumā "Ford Mustang" ir bijis pieminēts vismaz 500 kino un TV filmās, un līdz ar to tas ir vispopulārākais kinovaronis uz "četriem riteņiem". Pirmo reizi tas parādījās 1964. gadā Bonda filmā "Zelta pirksts". Tas bija balts kabriolets ar sarkanu interjeru.

"Bentley Mark IV" — ērts maltītes ieturēšanai

Vienu vienīgu reizi Bonda filmā ir redzams "Bentley Mark IV". Tā ir 1963. gada filma "Ar mīlestību no Krievijas". Automašīna ir aprīkota tikai ar telefonu. Motora pārsegs izrādās noderīgs, lai superaģents 007 kopā ar savu pavadoni ieturētu maltīti.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu