Top jauno režisoru pirmizrādes teātra festivālam Homo Novus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Jaunā teātra institūta (LJTI) rīkotais Starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus notiek vienreiz divos gados un šogad startēs no 30.augusta līdz 12.septembrim.

Programmā līdztekus atzītiem ārvalstu laikmetīgā teātra un dejas režisoriem, iekļauts projekts Prove II, kas piedāvā Latvijas jauno teātra profesionāļu darbu pirmizrādes.

Projekts PROVE II ir LJTI projekts, kurš piedāvā jaunajiem režisoriem realizēt savas idejas izrādes formātā speciāli festivālam Homo Novus. Šogad PROVĒ piedalās vēl „neapbružātie”, taču jau sevi daudzsološi pieteikušie režisori Valters Sīlis un Inese Mičule. Lai palīdzētu jaunajiem režisoriem, izrāžu tapšanas procesā ar viņiem strādās divi pieaicināti ārvalstu teātra profesionāļi – poļu jaunās paaudzes režisors un scenogrāfs Mihals Zadara un slovēņu publicists, dramaturgs un režisors Roks Vevars. Abu viesu uzdevums ir sniegt neatkarīgu skatu no malas, ko nav ietekmējušas zināšanas par Latvijas teātra vidi vai tradīcijām, konsultēt, diskutēt un uzdot jautājumus, atbilžu meklēšanu atstājot pašu jauno režisoru ziņā. Viņu loma ir būt par „treneriem” – vadīt un palīdzēt, taču pašiem darba tapšanā neiesaistīties.

Pirmā darba tikšanās mūsu režisoriem ar Mihalu Zadaru un Roku Vevaru notiks jau šīs nedēļas nogalē no 25. līdz 26. jūlijam, lai apspriestu izrāžu struktūru, dramaturģiju, darba metodes u.c., kamēr abu jauno režisoru projekti vēl ir izstrādes stadijā. Augustā sāksies mēģinājumu process, un arī tajā piedalīsies abi ārvalstu treneri.

Valters Sīlis kopā ar jauno scenogrāfi Lauru Kovaļevsku un aktieru komandu projektā PROVE II strādā pie izrādes ar nosaukumu „Oāze”, kurā izmantos zinātniskās fantastikas motīvus. Aktieru uzdevums būs radīt realitātes ilūziju, panākt apstākļus, kuriem noticētu skatītājs. Režisors par savu topošo darbu saka: „Oāzē it kā cilvēks var beidzot justies laimīgi, tomēr vide apkārt ir gandrīz pilnībā iznīcināta, un nekas neatliek, kā gaidīt, kad tas pats piemeklēs arī oāzi. Kāpēc mēs tik pēkšņi esam nonākuši pie savas telpas gandrīz vai neapturamas iznīcināšanas? Vai mums vispār ir pa spēkam ilgāk par piecām minūtēm dzīvot savstarpējā saskaņā?”

Otra PROVE II režisore Inese Mičule jaunajā izrādē "Stāsti man par..." ir izvēlējusies strādāt ar jaunajiem Dailes studijas absolventiem, kas pārliecinoši startējuši gan pagājušā gada kursa darbā „Kāzas”, gan diplomdarba izrādēs „Ugunī” un „Idiots. Pēdējā nakts”. PROVE II būs viņu pirmā skatuviskā pieredze neatkarīgu mākslinieku statusā ārpus Dailes teātra telpām. Inese un viņas domubiedri stāstīs par astoņdesmito gadu jauniešiem, iedvesmojoties no Rudītes Kalpiņas stāstiem. Un vēl jau šobrīd ir skaidri zināms, ka izrādē būs daudz mūzikas, ko izpildīs jaunie aktieri.

Abu darbu pirmizrādes notiks festivālā Homo Novus no 3. līdz 6. septembrim RIXC Mediju telpā.

Sīkāku informāciju par projektu PROVE II un citām Homo Novus izrādēm drīzumā publicēsim festivāla mājas lapā: www.homonovus.lv

Mihals Zadara ir poļu režisors un scenogrāfs, kas izglītību ieguvis ārzemēs, galvenokārt ASV, uz kurieni pārcēlās viņa ģimene. M.Zadara studēja politiskās zinātnes un okeanogrāfiju, līdz iestājās Teātra akadēmijā Varšavā. Pēc tās beigšanas viņš strādāja Ņujorkā kā publicists un arī tagad uztur pats savu blogu. 2000.gadā viņš atgriezās Polijā, strādāja par scenogrāfa asistentu Rozmaitošči teātrī un studēja Krakovas teātra skolā. Kopš 2004.gada M.Zadara ir iestudējis 20 izrādes vairākos Polijas teātros, kā arī Berlīnē un Telavivā. M.Zadara ir vairākkārt nominēts prestižajai Polijas laikraksta Polytik balvai un saņēma to 2007.gadā.

Roks Vevars ir studējis salīdzinošo literatūru un teātra režiju Ļubļanā. Aktīvi raksta par laikmetīgas skatuves mākslas teoriju, ir vairāku publikāciju redaktors, izrāžu dramaturgs un kopā ar vēl dažiem Balkānu reģiona laikmetīgā teātra un mākslas zinātniekiem veido spēcīgāko laikmetīgas skatuves mākslas teorijas un analīzes platformu Austrumeiropā. R.Vevars ir piedalījies vairāku starptautisku izglītojošu projektu norisē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu