Maskavā aizturēts kādreizējais Latvijas nacionālboļševiku līderis Vladimirs Lindermans (19)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Maskavā varasiestādes aizturējušas aizliegtās Krievijas Nacionālboļševiku partijas aktīvistu Vladimiru Lindermanu, kura izdošanu pieprasījusi Latvija, atsaucoties uz opozīcijas koalīcijas "Cita Krievija" izpildkomitejas locekli Aleksandru Averinu, ziņo aģentūra "Interfax".

Lindermans, kurš pazīstams arī ar iesauku Ābels, esot nogādāts Maskavas Izmailas rajona tiesā, kur gaidot spriedumu par izraidīšanu uz Latviju.

Jau ziņots, ka Lindermans Krievijā iepriekš aizturēts jau vairākkārt, solot to izdot kriminālvajāšanai Latvijai, taču līdz šim nezināmu iemeslu dēļ tas vēl nav ticis izdarīts.

2006.gada jūlija sākumā Maskavas pilsētas tiesa atstāja spēkā Kuzminskas rajona tiesas spriedumu par Lindermana izraidīšanu uz Latviju, noraidot viņa kasācijas sūdzību.

"Saskaņā ar Krievijas Federācijas likumdošanu valsts teritorijā esošam ārvalstniekam ir jāreģistrējas triju dienu laikā. Lindermanam tika atteikta reģistrācija un pilsonības piešķiršana, par ko viņš tika informēts, taču viņš turpināja nelikumīgi uzturēties Krievijā," teikts tiesas spriedumā. "Tādējādi Lindermana advokātu sūdzības argumenti nesniedz pamatu Kuzminskas tiesas lēmuma atcelšanai."

Kā ziņots, 2006.gada 21.jūnijā Maskavas Kuzminskas rajona tiesa pieņēma lēmumu par Lindermana izraidīšanu no Krievijas.

Lindermans atrodas starptautiskajā meklēšanā par aicinājumiem vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu. Prokuratūra jau divas reizes vērsusies pie Krievijas tiesībsargājošajām iestādēm ar lūgumu izdot Lindermanu Latvijai, taču Krievija, pamatojoties uz Krievijas Konstitūciju un Eiropas konvenciju par aizdomās turēto izdošanu, iepriekš atteikusies to darīt.

Kuzminskas rajona tiesa nolēma, ka Lindermans deportējams no valsts, jo viņš pārkāpis vīzu režīmu - ilgstoši atradies Krievijas teritorijā bez atbilstošiem dokumentiem.

Pēc paša Lindermana iepriekš teiktā, milicija viņu uz ielas aizturējusi par vīzu režīma pārkāpšanu un nogādājusi tiesībsargājošās iestādēs.

Šī nav pirmā reize, kad tika lemts par Lindermana izdošanu Latvijai. 2005.gada maijā Krievijas Ģenerālprokuratūra atteicās izdot Lindermanu. Toreiz Krievijas prokuratūra, izanalizējot Latvijas Ģenerālprokuratūras iesniegtos izmeklēšanas materiālus, nolēma, ka Lindermans Latvijā tiek vajāts politiskās darbības un politiskās pārliecības dēļ.

Lindermana advokāts Vitālijs Varivoda 2006.gada vasarā izteicās, ka, visticamāk, Maskavas pilsētas tiesas spriedums tiks pārsūdzēts uzraudzības kārtībā. Viņš piebilda, ka sūdzība tiks nosūtīta arī Eiropas Cilvēktiesību tiesai.

2005.gada maijā Lindermanu Maskavā it kā bija nolaupījušas Krievijas varasiestādes. Arī toreiz Krievijas nacionālboļševiku sabiedriskās organizācijas Preses dienestā informēja, ka viņu esot plānots izdot Latvijai. Kā pirms diviem gadiem vēstīja interneta portāls "Gazeta.ru", pēc organizācijas sniegtajām ziņām, Lindermans no rīta izgājis pēc avīzēm un nav atgriezies. Dienas laikā viņš nav sazinājies un nav ieradies uz vairākām svarīgām sarunām.

2003.gada septembrī Lindermans, kuram partijā ir iesauka Ābels, pazuda līdzīgos apstākļos. Pēc tam viņš tika ievietots īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, lai varētu izdot Latvijai, kura viņu izsludinājusi starptautiskā meklēšanā par aicinājumiem vardarbīgi gāzt valsts varu. Krievijas Ģenerālprokuratūra vēlāk atteica Rīgai izdot Lindermanu, un viņš pēc 20 dienām tika atbrīvots.

2002.gada novembrī Lindermans ieradās Krievijā, lai kā galvenais liecinieks piedalītos nacionālboļševiku partijas līdera Eduarda Ļimonova tiesas procesā. Tiesā Lindermans paziņoja, ka viņš ir teksta "Otrās Krievijas teritorija" autors. Šā teksta dēļ arī izvirzītas apsūdzības. Pēc divām dienām Latvijā tika apcietināti vairāki nacionālboļševiku organizācijas biedri, kā arī veikta kratīšana Lindermana dzīvoklī, kur atrastas sprāgstvielas.

Lindermans vērsās pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina, lūdzot viņam piešķirt Krievijas pilsonību, taču tā viņam atteikta.

Lindermans Maskavā 2003.gada septembrī tika aizturēts saistībā ar Latvijas tiesībsargājošo institūciju prasību, tomēr pēc atteikuma izdot viņu Latvijai viņš tika atbrīvots.

Vēlreiz Lindermans tika aizturēts 2004.gada 2.aprīlī par ārvalstnieka uzturēšanās kārtības pārkāpšanu.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu