Rīgas dome izveido komisiju korupcijas risku samazināšanai (68)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas domes deputāti ceturtdien ārkārtas sēdē pēc pusotru stundu garām diskusijām nolēma izveidot komisiju, kas nodarbosies ar korupcijas risku samazināšanu pašvaldībā. Par komisijas izveidošanu balsoja 45 deputāti, divi balsoja pret, bet divi atturējās.

Komisijas vadītājs būs Einārs Cilinskis (TB/LNNK), vadītāja vietnieks - Rīgas pilsētas izpilddirektors Andris Grīnbergs, bet komisijas locekļi - deputāti Aina Žuravļova ("Dzimtene"), Aleksandrs Kuzmins (PCTVL), Sarmīte Pīka (TP), Andrejs Vilks (LSDSP), Igors Pimenovs (SC), Baiba Brigmane (JL), Jānis Zaržeckis (LPP/LC), Rīgas pilsētas izpilddirektora vietnieks Ģirts Auškāps (TB/LNNK), Rīgas domes Juridiskās pārvaldes direktors Jānis Liepiņš un Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldes direktore Aija Roziņa.

Komisijas uzdevums būs izstrādāt rīcības plānu korupcijas risku samazināšanai Rīgas domē un koordinēt darbu nepieciešamo izmaiņu veikšanai normatīvajos dokumentos, kas turpmāk nodrošinātu pašvaldības darba un pieņemto lēmumu caurskatāmību un uzticamību.

Komisijai būs jāizstrādā Rīgas pašvaldības ētikas kodekss.

Deputāti atbalstīja Brigmanes priekšlikumu, ka komisijas vadītājam vai komisijas nozīmētam pārstāvim reizi mēnesī domes sēdē būs jāsniedz ziņojums par komisijas darbu, priekšlikumiem un to ieviešanas gaitu.

Pirms lēmumprojekta izskatīšanas Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) deputātiem norādīja, ka no komisijas prasīšot reālus darbus un rezultātus. Tāpat mērs uzsvēra, ka komisijā nevajadzētu nodarboties ar sevis slavināšanu un citu nomelnošanu.

Birks nevēlējās atbildēt uz partijas "Jaunais laiks" (JL) frakcijas priekšsēdētāja Olafa Pulka jautājumu par to, kāpēc domes sēdē netiek ziņots par esošo situāciju un kādēļ šāda komisija jāizveido tieši tagad. Rīgas mērs vien norādīja, ka jautājums jau sen esot sabiedrībā izdiskutēts un tagad esot svarīgi ķerties pie darbiem.

Tāpat Pulks jautāja, vai komisijas izveidošana esot vienīgais Birka sagatavotais priekšlikums korupcijas risku mazināšanai. Uz to atbildēja Juridiskās pārvaldes direktors Jānis Liepiņš, norādot, ka pagaidām citu priekšlikumu neesot un tagad notikšot ētikas kodeksa izstrādāšana.

JL deputāts Valdis Liepiņš pauda šaubas, vai Cilinskis, darbojoties komisijā, nenonāks interešu konfliktā kā Birka partijas biedrs, kā arī norādīja, ka komisijai nav noteikts darbības termiņš.

Debatēs V.Liepiņš norādīja, ka komisijas uzdevumi nav noteikti pietiekami konkrēti, būtu jāizskata mēra un vicemēru iespējamā saistība ar departamentiem, un pauda šaubas par ētikas kodeksu, kas būtu "dūmu pūšana acīs". Deputāts arī rosināja ierobežot "deputātu sēdināšanu uzņēmumu padomēs", izvērtēt iepriekšējos korupcijas skandālus, kā arī pieprasīja Birka rīcību "patronēšanas" jautājumos.

Deputāte Žuravļova uzsvēra, ka komisijas izveidošana ir sasteigta, un rosināja jautājuma izskatīšanu atlikt. "Sasteigta komisijas izveidošana ir darbības imitācija," sacīja Žuravļova.

"Kas traucē pašvaldības darbu uzlabot tāpat, bez speciālas komisijas? Un kāpēc mums, no opozīcijas, komisijā būs jāatskaitās, bet daudz labāk par korupciju informētā domes vadība šodien neinformē par esošo situāciju?" debatēs teica Žuravļova.

Ierasti aktīvi debatēs uzstājās Žuravļovas vīrs Sergejs Žuravļovs ("Dzimtene"). Sākumā deputāts norādīja, ka no komisijas sastāva ir pārliecināts vienīgi par savu sievu, ko esot "pārbaudījis". Pēc tam debatēs deputāts norādīja, ka "korupcija esot visu netikumu iemiesojums", kā arī domē darbojoties "daži oligarhu un būvfirmu stipendiāti".

Vēlāk Žuravļovs ieteica blakus šodien atklātajam bijušā mēra Gundara Bojāra (LPP) portretam pie sienas pienaglot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Alekseja Loskutova un viņa vietnieces Jutas Strīķes portretus, "lai tie ar savu ģīmi atgādinātu deputātiem, ka viņus kāds pieskata". Tāpat deputāts norādīja, ka komisijas izveidošana būtu kā "saulesbriļļu spodrināšana nelaiķim".

Deputāts Modris Lujāns ("Dzimtene") debatēs apcerēja korupcijas vēsturi, ironizēja par kukuļošanas tēmu, kā arī pieminēja, ka vajadzētu atcerēties nevainības prezumpciju.

JL deputāte Brigmane pauda cerību, ka "vārdiem sekos darbi". Deputāte norādīja, ka domi korumpētu esot padarījušas ekskluzīvas iespējas darbiniekiem pieņemt lēmumus, kas skar ekonomiskas intereses.

Brigmane uzsvēra, ka daudzu gadu garumā "birokrātiskais aparāts uzmilzis", kā arī izpildvara esot saplūdusi ar lēmējvaru. "Revidentu ziņojumi nonāca papīrgrozā," viņa piebilda. Tāpat deputāte norādīja, ka "JL uzreiz redzēja problēmu", kuras risināšanu traucējuši koalīcijas partneri.

"Ne visām darbībām nepieciešami jauni likumi, var arī ar esošo likumdošanu daudz ko izdarīt," sacīja Brigmane. Deputāte solīja, ka darīs visu, lai komisija labi strādātu, un novēlēja "koalīcijai ķerties pie problēmas saknes".

Deputāts Modris Jaunups (JL) norādīja, ka JL vēlējās atbrīvot no amatiem Vilni Štramu un Raimondu Janitu, bet, "pateicoties LPP un TP pretestībai, viņus atbrīvot neizdevās".

"Mums argumentēja, ka viņi ir profesionāļi. Izrādījās, ka ir arī profesionāļi - bet kukuļņemšanā," sacīja Jaunups.

Jaunups ieteica, ka vajadzētu likvidēt deputātu pārstāvniecību uzņēmumu padomēs, kā arī samazināt amatu daudzumu dažiem domniekiem - "jo dažiem amatus nevar sarakstīt pat uz "A4" lapas".

"Gatavojieties - ja ne šodien, tad rīt jums vajadzēs atbildēt. Komisijas veidošana ir farss, acu aizmālēšana. Mēs arī turpmāk jums traucēsim, varat mūs apsaukāt, kā vēlaties," sacīja Jaunups.

Cilinskis debatēs norādīja, ka "komisija nenodarbosies ar operatīvo darbību". "Komisijai būs jānodarbojas ar korupcijas novēršanu, ar apkarošanu nodarbosies KNAB."

"Būs jāanalizē normatīvie akti un jāgatavo grozījumi. Būs jālemj, kā stingrāk nodalīt lēmējvaru no izpildvaras. Šis nebūs kampaņveidīgs un īslaicīgs pasākums," skaidroja Cilinskis.

Komisijā iekļautais deputāts Pimenovs apgalvoja, ka "ētikas kodeksa veidošana novērsīs uzmanību no nopietnām darbībām".

"Kamēr KNAB kā ar adatu acī neiebaksta, neviens neko nesāk darīt," savu viedokli pauda JL deputāts Mārtiņš Greste.

Savukārt nesen TB/LNNK frakciju pametušais deputāts Dainis Stalts vērsa uzmanību uz to, ka savulaik liegts paplašināt pilnvaras domes Revīzijas komisijai. Tāpat Stalts norādīja, ka komisijā nevajadzētu darboties gan pilsētas izpilddirektoram, gan viņa vietniekam, bet pretkorupcijas komisijā derētu iekļaut Revīzijas komisijas priekšsēdētāju.

Bijušais Rīgas mērs Aivars Aksenoks aizrādīja, ka komisija tiek veidota "ļoti sasteigti un pavirši". "Mērķi uzrakstīti trīs rindiņās, tā ir tikai ļoti liela izrādīšanās. Ne ar vienu komisiju vai plānu nevarēs apkarot korupciju. Nepieciešams rūpīgs darbs, lai sakārtotu saimniecību, organizētu darbu un ļautu strādāt tiesībsargājošajām institūcijām. Vajadzīga patiesa politiskā griba," teica Aksenoks.

Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Edmunds Krastiņš (TP) uzsvēra, ka "ar emocijām problēmas atrisinātas netiks". Krastiņš atzina, ka "varbūt komisijas mērķi ir nepilnīgi, bet tos varam vēlāk papildināt un labot".

Krastiņš aicināja deputātus "no emocijām pāriet pie realitātes". Deputāts norādīja, ka pašvaldībā sen jau tiekot veikts sistēmisks darbs, lai mazinātu korupcijas riskus. Kā piemērus viņš minēja detalizēti izstrādāto pilsētas attīstības plānu, izveidoto Klientu apkalpošanas centru Pilsētas attīstības departamentā, videoierakstus Būvvaldes sēdēs, veikto funkcionālo auditu Būvvaldē, kā arī arhitektu kolēģijas sēdes. Tāpat sen jau esot nomainīta gan departamenta, gan būvvaldes vadība.

Krastiņš uzsvēra, ka "nekādi neesot iejaucies departamenta darbā" un aicināja "kritizētājus nākt ar konkrētiem priekšlikumiem komitejas sēdēs".

LSDSP deputāts Andrejs Vilks norādīja, ka nedrīkst apliet ar dubļiem iestādi, kamēr nekas vēl neesot pierādīts.

"Dzimtenes" frakcijas vadītājs Viktors Kalnbērzs savas uzstāšanās laikā pauda, ka komisija tiekot veidota, lai "nomaskētu savu bezspēcību".

JL deputāts Dainis Kalns rosināja, ka vajadzētu izbeigt "uzņēmēju mocīšanu" un "uzlikt noteiktus termiņus ierēdņiem, kādos jāpieņem lēmums".

"Domāju, ka cilvēkam, kura pakļautībā bija departaments, vajadzētu atkāpties," sacīja Kalns, norādot uz deputātu Krastiņu. Krastiņš protestēja, norādot, ka viņa vadītā komiteja departamentu tikai pārraugot.

Pirmā komisijas sēde tiks sasaukta rīt, 29.februārī, plkst. 11.

Kā ziņots, Birks 22.februārī tikās ar KNAB vadītāju Loskutovu, lai pārspriestu iespējamos risinājumus Rīgas domes darba un pieņemto lēmumu caurskatāmības un uzticamības nodrošināšanai.

Tikšanās laikā abām amatpersonām bija vienots viedoklis par nepieciešamību aktivizēt domes iekšējās kontroles mehānismus un sākt ētikas kodeksa izstrādi. Tika atzīts par nepieciešamu izvērtēt esošās lēmumu pieņemšanas un projektu virzības procedūras, kas nepieļautu variācijas iespējas.

Kā ziņots, aizdomās par kukuļošanu februārī tika aizturēts Rīgas pilsētas attīstības departamenta amatpersona Janita, bet vēlāk arī bijušais departamenta vadītājs Štrams.

Komentāri (68)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu