Pēc skolēnu saslimšanas sāk pārbaudi Bauskas pamatskolā (22)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Uz stundām Bauskas pamatskolā piektdien, 10. septembrī, neieradās 70 skolēnu. Slikta dūša, vemšana un caureja bērnus un vairākus skolotājus mocīja jau 9. septembrī. Pārbaudi sākusi Pārtikas un veterinārā dienesta Dienvidzemgales pārvalde.

Nevar apgalvot, ka sliktās pašsajūtas iemesls ir skolas pusdienas, jo tikai daļa saslimušo kopgaldā ēdusi frikadeļu zupu un vārītus rīsus ar putukrējumu, skaidro skolas medmāsa Airisa Balode. Viņa arī atzīst, ka skolēni var padzerties tikai krāna ūdeni vai arī jāpērk dzēriens kafejnīcā.

Par skolēnu masveida saslimšanu Pārtikas un Veterinārā dienesta (PVD) Dienvidzemgales pārvaldei 10. septembrī ziņojusi ēdināšanas uzņēmuma «Vi-Ka» vadītāja Vija Kalniņa. Anonīmi par to PVD bija informējuši arī kāda skolēna vecāki.

«Meita 9. septembrī zvanīja no skolas, sakot, ka pēc pusdienām viņai sācis sāpēt vēders. Aizgājusi mājās, viņa bija aizmigusi neizģērbusies, kad modināju, sāka stipri vemt, tas atkārtojās vairākas reizes arī naktī,» stāsta Bauskas pamatskolas 2. klases audzēknes māmiņa. Pie ārsta viņa bērnu nav vedusi, jo nav bijusi paaugstināta temperatūra. Nākamajā dienā meitene jutusies labāk, tomēr uz skolu nav laista.

Uzņēmuma vadītāja Vija Kalniņa atklāj, ka pirmdien, 6. septembrī, kopgaldā pusdienojuši 140 skolēnu, otrdien - 120, trešdien - 132, ceturtdien - 119, bet piektdien - tikai 99.

10. septembrī plkst. 15.30 Bauskas pamatskolā ieradās PVD Dienvidzemgales pārvaldes valsts pārtikas inspektore Valentīna Ribakova. Viņa skaidro, ka pārbaudei paņemti 9. septembrī gatavotā ēdiena paraugi, taču galvenokārt izmeklēs higiēnas apstākļus, kādos produkti tiek glabāti un ēdiens gatavots. Secinājumus varētu sagaidīt pēc piecām dienām.

Arī Bauskas 2. vidusskolā šonedēļ bijis mazāk bērnu nekā parasti, iemesls ir vīrusu izraisītas saslimšanas, arī saaukstēšanās slimības, skaidro skolas medmāsa Ļubova Kotāne. Līdzīgi saslimšanas gadījumi bijuši arī bērnudārzā «Zīlīte». «Iesnas un klepus ir ne vienam vien, drēgni ir telpās un laukā,» apstiprina vadītāja Ilga Ķiģele.

Pediatre Ina Mortukāne atzīst, ka pašlaik gan mazi bērni, gan skolēni slimo ar akūtām elpošanas ceļu infekcijām, kam pievienojas arī gremošanas traucējumi. Viņas praksē šonedēļ bijuši vairāki pacienti ar šādām sūdzībām, līdzīgi bijis arī citu bērnu ārstu praksēs. Daktere Ina Mortukāne iesaka vecākiem par veselības pasliktināšanos noteikti sazināties ar ārstu vismaz pa tālruni, jo līdzīgs sākums var būt arī vairākām infekcijas slimībām.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu