Nekustamo īpašumu vērtētājs - dārga profesija

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Nekustamā īpašuma vērtētājs – tā Latvijā ir salīdzinoši jauna profesija. Rīgas Tehniskā universitāte šādu apmācības programmu piedāvā kopš 2005. gada 1. septembra. Līdz tam interesenti šo amatu apguva ārpus Latvijas robežām.

Nekustamā īpašuma vērtētājs ir speciālists, kurš veic visu veidu komerciālās darbības ar nekustamajiem īpašumiem un analizē nekustamā īpašuma tirgu gan mikro, gan makro līmenī. Tā ir ļoti labi apmaksāta un šobrīd darba tirgū arī pieprasīta profesija. SIA «Eiro Personāls» direktore Katrīna Ošleja situāciju komentē šādi:

«Tā kā šobrīd nekustamā īpašuma tirgus vēl joprojām turpina attīstīties, pieprasījums pēc profesionāliem un kvalificētiem nekustamā īpašuma speciālistiem ir visai augsts. Aktuāls ir jautājums par nekustamo īpašumu vērtētāju profesionalitāti, jo tikai nesen augstskolas (RTU) sākušas piedāvāt apgūt šo profesiju.» Speciāliste uzsver, ka pašlaik nekustamo īpašumu firmas pieņem darbā studentus, kurus apmāca jau pieredzējuši vērtētāji, lai tie iegūtu pieredzi un ātrāk varētu uzsākt darboties šajā sfērā. Viss liecina, ka šīs profesijas pārstāvji ir nepieciešami un uzņēmumi domā par jaunu darbinieku piesaisti.

Darba ikdiena

Nekustamā īpašuma vērtētājs nosaka saimnieciskās darbības stratēģiju, komercsabiedrības, kas darbojas nekustamā īpašuma tirgū, mērķus un uzdevumus. Viņš analizē ārējo faktoru ietekmi uz nekustamā īpašuma tirgu. Nosakot īpašuma vērtību, vērtētājam ir jāprognozē nekustamā īpašuma tirgus tendences ilgtermiņā un īstermiņā. Tie, kas ņēmuši hipotekāro kredītu, ļoti labi zina, ka vērtētāja slēdziens kalpo par pamatu naudas saņemšanai pret nekustamā īpašuma ķīlu.

Mācības sūras un grūtas

Šajā specialitātē studijas ilgst četrus gadus. Jārēķinās, ka jāmācās ir ļoti daudz. Vērtētājam jābūt vispusīgi ļoti izglītotam. Ir jābūt zināšanām būvniecībā, grāmatvedībā, ekonomikā un menedžmentā. Ir ļoti daudz specifisku mācību priekšmetu, kas studentiem jāapgūst. Pēc kvalifikācijas eksāmena jaunajam speciālistam trīs gadus ir jāstrādā par sertificēta vērtētāja asistentu. Asistents veic vērtēšanu, bet parakstīt to ir tiesības tikai sertificētam vērtētājam, kurš arī ir atbildīgs par vērtējuma pareizību.

Apgūt šo profesiju var arī kursos

Mācīties gribētājiem noteikti jāpārliecinās, vai kursu programma ir akreditēta. RTU kursos jāmācās astoņi mēneši, turklāt tajos tiek uzņemti cilvēki tikai ar augstāko izglītību ekonomikā, vadības zinātnē vai kādā no būvniecības nozarēm. Ir jāapgūst 12 mācību priekšmeti. Katrā no tiem jākārto ieskaite vai eksāmens, bet pēc tam jāraksta kursa darbs un tas jāaizstāv. Jārēķinās, ka šādas mācības maksās gandrīz 2000 latu.

Lielā sertifikācija

Pēc veiksmīgi nostrādātas prakses nekustamā īpašuma vērtētāju sertifikācijas komisija (pēc izvēles) analizē četrus no 20 kandidāta iesniegtajiem īpašuma vērtējumiem. Viens no tiem kandidātam ir jāaizstāv. Pēc tam sertifikācijas komisija izlemj jautājumu par kandidāta atbilstību visām prasībām.

Ja pretendents saņēmis atteikumu, viņš var pēc sešiem mēnešiem (bet ne biežāk kā trīs reizes divu gadu laikā) atkārtoti iesniegt pieteikumu sertifikāta saņemšanai. Sertifikātu piešķir uz pieciem gadiem.

Ja kandidātam ir nepieciešamā izglītība, bet nav triju gadu darba pieredzes nekustamā īpašuma vērtēšanā, viņam sertifikācijas institūcijā jākārto eksāmens nekustamā īpašuma vērtēšanas teorētisko zināšanu pārbaudei – lai iegūtu asistenta statusu. Kad tas ir sekmīgi nokārtots, sertificēšanas institūcijā šo kandidātu reģistrē par nekustamā īpašuma vērtētāja asistentu.

Sertifikātu nevar saņemt persona, kas ir veikusi noziedzīgu darbību. Tomēr nesapriecājieties par agru – svarīgais dokuments netiek izsniegts uz mūžu. Sertificēšanas komisija var sertifikāta derīguma termiņu pagarināt uz pieciem gadiem pēc tam, kad ir pārbaudīti veiktie vērtēšanas darbi.

Komisija var arī anulēt sertifikātu. Tā var apturēt darbību uz laiku līdz deviņiem mēnešiem; atteikt derīguma termiņa pagarināšanu vai izteikt vērtētājam brīdinājumu par sertifikāta darbības apturēšanu (ja institūcijas rīcībā nonākusi informācija, ka viņš dokumenta saņemšanai ir sniedzis nepatiesas ziņas). No ienesīgās vietas cilvēks var šķirties: ja ilgāk par gadu nav veicis nekustamā īpašuma vērtētāja darbu, neievēro īpašuma vērtēšanas standartus, ir pārkāpis normatīvo aktu prasības, nepareizi novērtējis nekustamo īpašumu.

Profesijas perspektīvas

Šo cilvēkus izredzes, kas studē minētajā sfērā, nav apdraudētas. Eksperte Katrīna Ošleja uzsver, ka tālākā nākotnē nekustamo īpašumu speciālistu pieprasījums varētu nedaudz sarukt. Toties varētu palielināties pieprasījums pēc nekustamo īpašumu apsaimniekošanas profesionāļiem.

Jau šobrīd tendence ir tāda, ka pieprasījums pēc profesionāliem apsaimniekotājiem ir lielāks nekā pēc nekustamā īpašuma vērtētājiem. Īpaši pieprasīti ir apsaimniekotāji, kuri spēj tikt galā ar komercīpašumiem – tirdzniecības centriem, noliktavu termināļiem un biroju ēkām. Šajā gadījumā parasti nepieciešama plašāka kompetence nekā, piemēram, dzīvojamo māju apsaimniekošanā. Darbs prasa stratēģisku redzējumu par platību izmantošanu un attīstību, kompetenci finanšu jautājumos, lai pamatotu investīcijas un to atdevi. Bieži vien šie speciālisti nāk no būvniecības jomas, jo apsaimniekošana ietver arī remontdarbus, būvdarbus, kur izpratne par kvalitatīvu darbu izpildi ir ļoti svarīga. Turklāt gandrīz visiem komercobjektu apsaimniekotājiem nepieciešamas labas angļu valodas un nekustamā īpašuma likumdošanas zināšanas.

Viedoklis

Andris, 38 gadi:

– Vērtētāja profesiju apguvu kursos. Šobrīd jau strādāju piekto gadu. Jā, darbs ir ļoti ienesīgs. Katru mēnesi var nopelnīt ap 1000 latiem uz rokas. Tai pašā laikā tas paņem ļoti daudz nervu, jo turpat katru otro dienu kāds cenšas tevi piekukuļot. Proti, lūgt augstāku vērtējumu, lai saņemtu labāku naudu no bankas. Komisija, kas uzrauga mūsu darbu, ir ļoti barga. Viņu lēmumus apstrīdēt nav iespējams, tāpēc katru vērtējumu vēl joprojām rakstu ar trīcošu sirdi.

RB: – Kā papildināt savas zināšanas? – Apmeklēju seminārus par jaunāko būvniecības nozarē. Firmā, kurā strādāju, darbinieki tiek sūtīti uz kursiem iepazīties ar likumdošanas izmaiņām. Daudz jālasa nozares literatūra.

RB: – Vai jūs sniedzat arī padomus īpašumu pircējiem, jo daudz ko taču redzat ar profesionāļa aci? – Jā, redzu ļoti daudz slikta un laba, bet no padomu sniegšanas cenšos izvairīties. To atspoguļoju vērtējumā. Ir bijuši gadījumi, kad jaunai ģimenei ar mazu bērniņu ieteicu padomāt, vai viņi tiešām vēlas pirkt dzīvokli namā, kas pēc kredīta nomaksas būs avārijas stāvoklī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu