Pret Lietuvu lieta ECT par spīdzināšanu slepenā CIP cietumā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Terorismā aizdomās turēta palestīnieša Abu Zubaidas advokāti ir iesnieguši sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) par Lietuvu par spīdzināšanu un turēšanu ieslodzījumā slepenā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietumā Lietuvas teritorijā. Ir zināms, ka Lietuvā turēti augsta līmeņa teroristi no "Al Qaeda", lai arī Lietuvas ģenerālprokuratūra publiski to nav atzinusi.

Abu Zubaida, kurš pašlaik ir ieslodzīts ASV karaflotes Gvantanamo līča bāzē Kubas teritorijā, cer, ka ECT iesniegtā sūdzība liks Lietuvai atsākt izmeklēšanu par iespējamu CIP cietuma pastāvēšanu Lietuvas teritorijā un cilvēku spīdzināšanu, paziņoja Londonā bāzētā cilvēktiesību organizācija "Interights".

Izmeklēšanu par CIP cietumiem Lietuva negrasās atjaunot

Lietuvas Ģenerālprokuratūra pagājušo piektdien paziņoja, ka neatjaunos izmeklēšanu par iespējamu ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietuma pastāvēšanu Lietuvas teritorijā.

Ģenerālprokuratūras izplatītajā paziņojumā teikts, ka prokurori izskatīja starptautisko organizāciju "Amnesty International", "Reprieve" un Lietuvas Cilvēktiesību monitoringa institūta sniegto informāciju par lidmašīnu, kas saistītas ar CIP, veiktajiem reisiem uz Lietuvu, tomēr prokurori nav atzinuši šo informāciju par būtisku.

"Sabiedrisko organizāciju sniegtā informācija tika izvērtēta kopā ar pamata pirmstiesas izmeklēšanā aplūkotajiem apstākļiem, un tika pieņemts lēmums, ka tā nav būtiska un tai nav nozīmes lietas izskatīšanā," teikts Ģenerālprokuratūras paziņojumā.

Nav pierādījumu par cietumniekiem-ārvalstniekiem

Tajā arī uzsvērts, ka pamata pirmstiesas izmeklēšanās laikā netika konstatēti fakti, ka apcietinājumā Lietuvā nelikumīgi atradies kaut viens ārvalstu pilsonis, un sabiedrisko organizāciju sniegtā informācija nedod iemeslu apšaubīt šādus secinājumus.

Janvārī pārtraukto pirmstiesas izmeklēšanu septembra beigās aicināja atjaunot cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Amnesty International", kas paziņoja, ka guvusi apstiprinājumu par līdz šim nezināmu lidojumu no Marokas galvaspilsētas Rabatas uz Viļņu 2005.gada sākumā. Ar CIP slepeno cietumu programmu saistītas kompānijas čārterreiss 2005.gada 17.februāra vakarā nolaidās Viļņā, paziņoja "Amnesty International". Lidmašīna ceļā no Marokas nolaidusies Jordānijā, bet no Viļņas ASV atgriezusies caur Islandi.

"Spīdzinātais" uz Lietuvu atvests no Marokas

"Interights" ir paziņojusi, ka Abu Zubaida ar šo čārterreisu ticis aizvests no Marokas uz Lietuvu, kur viņš ticis turēts slepenā ieslodzījuma vietā, kas uzcelta un aprīkota CIP vajadzībām, atbilstoši augsta līmeņa Lietuvas varas iestāžu iepriekš dotai atļaujai.

Iesniedzot sūdzību ECT, Abu Zubaidas advokāti cer panākt spriedumu, kas atzītu viņu par upuri "spīdzināšanai, slepenai ieslodzīšanai un piespiedu pazušanai Lietuvas teritorijā" un pamudinātu Lietuvu veikt "neatkarīgu un pamatīgu izmeklēšanu".

Sagūstīts Pakistānā pirms daudziem gadiem

Abu Zubaida tika sagūstīts Pakistānā 2002.gadā un pavadīja vairākus gadus ieslodzījumā CIP cietumos ārpus ASV, līdz viņš 2006.gadā tika pāvests uz Gvantanamo līča bāzes cietumu.

Jau vēstīts, ka Lietuvas Ģenerālprokuratūra pēc tikšanās ar "Amnesty International" pārstāvjiem paziņoja, ka izmeklēšana par iespējamu CIP cietuma pastāvēšanu Lietuvas teritorijā ir jāatsāk, jo ir saņemta jauna informācija.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra sāka pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamo CIP cietuma pastāvēšanu Lietuvas teritorijā, jo iepriekš parlamentārās izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka toreizējie Lietuvas Valsts drošības departamenta vadītāji bijuši informēti par ASV slepenajiem projektiem, taču nav snieguši nepieciešamo informāciju valsts augstākajām amatpersonām. Janvārī Ģenerālprokuratūra izmeklēšanu pārtrauca.

Mediji: Lietuvā turēti augsta līmeņa teroristi no "Al Qaeda"

Pirmo reizi ziņas par slepenu CIP cietumu Lietuvā izskanēja 2009.gada 20.augustā, kad ASV telekanāls "ABC News", atsaucoties uz anonīmiem "bijušajiem CIP darbiniekiem", informēja, ka Lietuva šīs iestādes vajadzībām atvēlējusi kādu ēku Viļņas apkārtnē, kurā aptuveni gadu līdz 2005.gada beigām turēti astoņi augsta ranga "Al Qaeda" kaujinieki.

Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisija savā izmeklēšanā konstatēja, ka Lietuvā bijuši radīti visi nepieciešamie apstākļi slepena CIP cietuma pastāvēšanai un CIP aizturēto personu ievešanai un izvešanai, taču tie nav izmantoti. Savukārt Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka tai nav izdevies gūt apstiprinājumu šādu telpu pastāvēšanai.

Slepenajā parlamentārajā izmeklēšanā noskaidrots, ka ar CIP saistītas lidmašīnas no 2002. līdz 2005. gadam vairākkārt ieradušās Lietuvas teritorijā, tomēr neesot ziņu par iespējamiem cietumniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu