Stiprā vēja dēļ neizdodas šķērsot Baltijas jūru ar vējdēli (3)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Otrdien ap plkst.21.30 Liepājā atgriezās godalgotais latviešu ūdenssportists liepājnieks Jānis Preiss, kurš bija apņēmies ar vējdēli šķērsot Baltijas jūru no Gotlandes līdz Liepājai. Stiprais vējš gan šo ieceri neļāva īstenot gluži tā, kā tas bija plānots, - ar vējdēli Preiss veicis aptuveni divas trešdaļas ceļa, taču atlikušo distanci viņš bija spiests mērot uz pavadošās jahtas klāja.

Par to informēja mūziķis Aigars Runčis, kurš visu brauciena laiku atradās uz Preisu pavadošās jahtas.

Ceļa sākumā šorīt vēja stiprums bijis ap 10-12 metriem sekundē, taču pēcpusdienā tas pakāpeniski palielinājies brāzmās līdz 25 un pat vairāk metriem sekundē. Maksimālais vēja ātrums, kas piemērots jūras šķērsošanai ar vējdēli, ir 15 metri sekundē, atzina Runčis.

Spēcīgā vēja dēļ arī jahtai tika nolaista bura, līdz ar to tā ceļu mēroja lēnāk un Liepājā nonāca vēlāk nekā iecerēts.

Kā atzina Runčis, kaut arī stiprais vējš iztraucēja pilnībā realizēt ieceri ar vējdēli šķērsot jūru no Slites ostas Gotlandē līdz Liepājai, Preiss paveicis īstu varoņdarbu, pieveicot 120 kilometrus atklātā jūrā tik spēcīgā vējā.

Runčis piebilda, ka visi no brauciena atgriezušies sveiki un veseli.

Jau ziņots, ka godalgotais latviešu ūdenssportists liepājnieks Preiss šorīt ap plkst.6.30 ar vējdēli sāka šķērsot Baltijas jūru no Slites ostas Gotlandē līdz Liepājai.

Lai gan sākotnēji bija domāts, ka Preiss Slites ostu atstās jau plkst.4 no rīta, tomēr bijis vēl pārāk tumšs, tāpēc brauciena sākums atlikts līdz plkst.6.30.

Preiss bija apņēmies šķērsot Baltijas jūru uz vindsērfinga dēļa no Gotlandes līdz Liepājai. Uz Gotlandi Preiss devās vakar. Pētot jaunākās laika prognozes, vakar tika pieņemts lēmums braukt nevis uz Visbiju, bet gan uz Slites ostu.

"Visu vasaru gaidījām vēju, lai varētu šo sapni īstenot," pirms brauciena atzina Preiss, atzīstot, ka finišs būs lieliska dāvana sev pašam 34.dzimšanas dienā.

Sākotnēji Preiss bija iecerējis šķērsot jūru no Liepājas līdz Visbijai, taču, pakļaujoties vēja virziena maiņai, brauciens "Ar buru pār jūru" norisinājās nevis no Latvijas uz Zviedriju, bet gan pretējā virzienā - no Gotlandes uz Liepāju.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu