Uzklausīs apsūdzētos Jūrmalgeitas lietā (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zemgales apgabaltiesa šodien plkst. 10 uzklausīs apsūdzētos Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļošanas krimināllietā, uzzinājām tiesā.

Savukārt rīt, 2.martā, paredzēts nopratināt papildu lieciniekus.

Kā ziņots, kriminālvajāšana lietā sākta pret četrām personām - partijas "Jaunais centrs" deputāta kandidātiem Leonīdu Lasmani un Gvido Hariju Volbrugu, bijušo automašīnu BMW tirgotāju Milušu un bijušo Jūrmalas mēru Juri Hlevicki. Viņiem uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas par kukuļa došanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Saskaņā ar apsūdzību kukulis dots Jūrmalas domes deputātam Ilmāram Ančānam ("Mūsu zeme"), lai viņš mēra vēlēšanās nobalsotu par Hlevicki.

Krimināllieta pēc prokurores Zaļūksnes lūguma sadalīta vairākās tiesvedībās, atsevišķi izdalot apsūdzētā Lasmaņa epizodes, kurš vairākkārt nav ieradies uz tiesas sēdēm.

Savu vainu no visiem apsūdzētajiem tiesā atzinis tikai Volbrugs.

Jau ziņots, ka Latvijas Televīzijas raidījumā "De facto" demonstrēti Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļdošanas lietā iesaistīto uzņēmēju un politiķu telefonsarunu atšifrējumi. Tajās runāts par trūkstošās balss iegūšanu Hlevicka ievēlēšanai mēra amatā un par Ančāna piekukuļošanu.

Publiskotajās sarunās piedalījās ne tikai lietā apsūdzētie Milušs, Volbrugs, Lasmanis un Hlevickis, bet arī bijušais Tautas partijas līderis Andris Šķēle, Latvijas Pirmās partijas priekšsēdētājs Ainārs Šlesers, Eižens Cepurnieks (tobrīd - TB/LNNK), uzņēmējs Valērijs Barjers un vairākas citas personas.

Krimināllieta par kukuļdošanu ierosināta 2005.gada 18.martā. Maksimālais paredzētais sods par šādu noziegumu ir 12 gadu brīvības atņemšana ar mantas konfiskāciju.

Pēc krimināllietas ierosināšanas Milušs, Lasmanis un Hlevickis noslēguši laulību līgumus, kas paredz visas mantas šķirtību. Īpašumi galvenokārt reģistrēti uz viņu sievu vārda. Milušs noliedzis, ka līguma slēgšana būtu saistīta ar krimināllietu.

Sākotnēji Zaļūksne krimināllietu nodeva Rīgas apgabaltiesai, bet lieta pārsūtīta Zemgales apgabaltiesai, jo Rīgas apgabaltiesā strādā Hlevicka brālis. Lietu izskata tiesnese Velta Silamiķele.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu