Seile gandarīta, ka sākta nopietna diskusija par izglītības kvalitāti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pašreizējā izglītības ministre Mārīte Seile, kuru amatā nomainīs Kārlis Šadurskis, ir gandarīta, ka sākta nopietna diskusija par izglītības kvalitāti, kā arī tiek strādāts, lai gados jaunākajiem skolēniem arī turpmāk tiktu nodrošināta izglītība pēc iespējas tuvāk mājām.

«Gandarījumu rada tas, ka sākta nopietna diskusija, kuras laikā sabiedrībā arvien biežāk izskan frāze, ka katram bērnam neatkarīgi no tā, kur viņš dzīvo, jāiegūst kvalitatīva izglītība,» teica Seile un piebilda, ka pašlaik iegūti precīzi dati, kurās Latvijas vietās ir samērā maz bērnu, bet kuriem izglītības pieejamība jānodrošina.

Viņa uzsvēra, ka

jebkuram bērnam no pirmās līdz sestajai klasei jānodrošina kvalitatīva izglītība pēc iespējas tuvāk mājām, taču vēlāk jāveido lielākas skolas, kurās mācās vairāk skolēnu

un kurās tiek nodrošināta kvalitatīva izglītība.

Seile portālam skaidroja, ka viņai gandarījuma sajūtu radot vairāki padarīti darbi, piemēram, darbs pie reformām profesionālajā izglītībā - ir izdarīts liels darbs, lai celtu profesionālās izglītības kvalitāti, veidotu modernas mācību bāzes. Tāpat ieguldītā darba rezultātā tiek veicināta profesionālās izglītības popularitāte kā alternatīva parastajai vidusskolas izglītībai.

Runājot par padarīto augstākās izglītības jomā,

Seile atzinīgi vērtē paveikto pie tās finansēšanas modeļa ieviešanas jeb tā dēvētā trīs pīlāru modeļa.

Pirmais pīlārs paredz studiju bāzes vietas izmaksu pielāgošanu šābrīža vajadzībām un studiju koeficienta maiņu. Modeļa otrais un trešais pīlārs paredz, ka papildu atbalstu iegūs tās augstskolas, kuras spējīgas piesaistīt ārfinansējumu un veicina zinātnisko un inovatīvo darbību, tādējādi studentiem būs plašāka iespēja iesaistīties zinātniskajā darbībā.

Ministre atzinīgi vērtēja Augstākās izglītības kvalitātes aģentūras izveidi,

kuras mērķis ir panākt, lai Latvijas augstākās izglītības ārējās kvalitātes nodrošināšanas sistēmas darbība atbilstu Eiropas kvalitātes standartiem un vadlīnijām, kā arī veicināt uzlabojumus augstskolu, studiju virzienu un programmu iekšējās kvalitātes nodrošināšanas sistēmās, tādējādi veicinot Latvijas augstākās izglītības atpazīstamību un atzīšanu.

Paredzēts, ka jaunā valdība darbu sāks ceturtdien. Seiles vietā amatā stāsies Šadurskis. Seile pirms kļūšanas par izglītības ministri vadīja «Iespējamo misiju». Pirms tam viņa darbojusies arī «Maxima Latvija», kur ieņēma personāla direktores amatu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu