Grozot Latvijas Okupācijas muzeja likumu, cer ātrāk realizēt «Nākotnes nama» projektu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Okupācijas muzeja paplašināšanas projekts no pašreizējā sastinguma varētu izkustēties, tuvākajā laikā grozot Latvijas Okupācijas muzeja likumu, šodien vēsta laikraksts «Neatkarīgā».

Likumprojekts ir nodots Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā, bet vēl nav virzīts pirmajam lasījumam. Kultūras ministrijā (KM) informē, ka notiek darbs pie grozījumu izstrādes un ir paredzēts Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksam noteikt nacionālo interešu objekta statusu. KM uzskata, ka likumprojekta grozījumi jāsagatavo iespējami īsākā termiņā, jo ir būtiski, lai memoriāla kompleksa būvniecība sāktos pēc iespējas agrāk.

Kā vēsta laikraksts, pašlaik būvatļauja nav izsniegta, tāpēc nacionālo interešu objekta statuss «Nākotnes nama» projektam neko būtiski palīdzēt nevar, ja arī tiks piešķirts. Ir jāsaņem būvatļauja, lai varētu sākt celtniecību, savukārt iepriekš minētais statuss nodrošinās projekta nepārtrauktu īstenošanu gadījumā, ja kāds apstrīdēs būvatļaujas izsniegšanu. Tad Nākotnes namu varēs būvēt bez aizķeršanās pat gadījumā, ja, piemēram, tiks uzsākta tiesvedība.

Kā ziņots, Latvijas Okupācijas muzeja piebūves projekta attīstītājiem jaunā būvniecības iecere būs no jauna jāsaskaņo visās attiecīgajās institūcijās, aģentūrai LETA apliecināja Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāve Ilze Žūka.

Pēc būvvaldes lēmuma atteikt būvatļaujas izsniegšanu pērn maijā iesniegtajai iecerei projekta attīstītājiem būvvaldē jāiesniedz jauna būvniecības iecere, skaidroja Žūka. Būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs, paziņojot par būvvaldes lēmumu noraidīt muzeja piebūves ieceri, jau iepriekš žurnālistiem akcentēja, ka tā var būt tā pati Gunāra Birkerta ideja, kas koriģēta atbilstoši iepriekš saņemtajiem iebildumiem un aktuālajiem vizuālajiem risinājumiem.

Rīgas pilsētas būvvalde 20.janvārī pieņēmusi lēmumu noraidīt pērn maijā VNĪ iesniegto Latvijas Okupācijas muzeja piebūves ieceri, par kuru pilsētas galvenais arhitekts Gvido Princis izteica negatīvu atzinumu.

Būvvaldes vadītājs Vircavs žurnālistiem pastāstīja, ka būvvalde, tā arī nesaņemot precizētā projekta tehnisko risinājumu dokumentāciju, izvērtējusi iepriekš iesniegtos dokumentus un ieceri noraidījusi.

Kā ziņots, Kultūras ministrija, VNĪ un Latvijas Okupācijas muzeja biedrība pauž neizpratni un neapmierinātību saistībā ar Latvijas Okupācijas muzeja piebūves jeb «Nākotnes nama» projekta īstenošanas apturēšanu. Par konkrētiem tālākas rīcības soļiem projekta īstenotāji lems pēc iepazīšanās ar rakstisku Rīgas pilsētas būvvaldes lēmuma pamatojumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu