Ekvadora: ja Zviedrija neizvirza apsūdzības Esanžam, viņš var atstāt vēstniecību Londonā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ekvadora paziņojusi, ka interneta vietnes «WikiLeaks» dibinātājs Džūljens Esanžs var atstāt valsts vēstniecību Londonā un doties trimdā uz Dienvidamerikas valstij, ja Zviedrijas prokuratūra pēc iztaujāšanas viņam neizvirzīs apsūdzības.

«Ja tā viņu neapsūdzēs, viņš var doties prom. Mēs ceram, ka nebūs nekādu problēmu ar Lielbritāniju. Viņš, visticamāk, ieradīsies Ekvadorā, jo jau ir saņēmis patvērumu mūsu valstī,» intervijā sabiedriskajai radiostacijai teica Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patinjo.

Esanžs, kuram Zviedrijā draud apsūdzības izvarošanā, Ekvadoras vēstniecībā Londonā slēpjas kopš 2012.gada vasaras. Ekvadora 2012.gadā piešķīra Esanžam patvērumu.

44 gadus vecais Austrālijas pilsonis atsakās doties uz Zviedriju, lai runātu ar izmeklētājiem par iespējamām apsūdzībām, lēmumu pamatojot ar bažām, ka Zviedrija viņu izdos ASV, kur viņu varētu tiesāt par simtiem tūkstošu slepenu ASV diplomātiskās un militārās sarakstes dokumentu publiskošanu 2010.gadā.

Lielbritānijas varas iestādes ir solījušas viņu aizturēt, ja Esanžs izietu ārpus vēstniecības telpām.

Zviedrija trešdien paziņoja, ka ir formāli lūgusi atļauju iztaujāt Esanžu vēstniecības telpās. Pēc mēnešiem ilgām diplomātiskām sarunām Zviedrija un Ekvadora pagājušajā mēneši beidzot noslēdza vienošanos par tiesisko sadarbību.

Patinjo radiointervijā stāstīja, ka Ekvadora sadarbosies ar Zviedrijas izmeklētājiem, bet iztaujāšanai ir jānotiek saskaņā ar Ekvadoras likumiem un tā ir jāveic Ekvadoras amatpersonām.

Augustā iestājās noilgums trim Esanžam 2010.gadā izvirzītām apsūdzībām - par seksuālu uzbrukumu, par nelikumīgu piespiešanu, un par seksuālu uzmākšanos.

Tomēr Esanžu joprojām var tiesāt Zviedrijā par apsūdzību izvarošanā, kurai noilgums iestātos tikai 2020.gadā – 10 gadus pēc tās izvirzīšanas.

Esanžs noliedz visas aizdomas un ir uzstājis, ka seksuālie sakari notikuši ar pušu piekrišanu.

Zviedrija 2010.gada 18.novembrī izdeva starptautisku orderi Esanža aizturēšanai, lai varētu viņu nopratināt saistībā ar aizdomām, ka viņš Zviedrijā izvarojis kādu sievieti un seksuāli uzmācies citai sievietei. Abas šīs sievietes bija «WikiLeaks» brīvprātīgās līdzstrādnieces.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu