Kā pārvest auto no Lietuvas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lietota auto iegāde Lietuvā ir kā mītisks vienradzis – daudzi par to ir dzirdējuši, taču tikai retais paveicis pats. LATAUTO.lv skaidro, kādas formalitātes kārtojamas un kā plānot izmaksas, auto vedot no dienvidu kaimiņa.

Katrs pircējs dabiski vēlas par izdodamo naudu iegūt pēc iespējas labāku preci vai nolūkoto mantu iegādāties pēc iespējas lētāk. Ja tirgus ir liels un izvēle plaša, izredzes to izdarīt uzlabojas. Lietuva, pateicoties ģeogrāfiskajam novietojumam un nodokļu politikai, ir lietoto auto tranzītpunkts ar lielu braucamrīku apgrozījumu.

Tam ir savi plusi – teorētiski zemākas cenas, bet arī mīnusi – risks, kas saistīts ar vietējo apstākļu nepazīšanu, izvērstu «rokdarbnieku industriju» un iespējamu krāpniecību. Sava nozīme ir tam, ko ar pirkto spēkratu plānots darīt tālāk – pārdot vai paturēt personīgai lietošanai.

Lai vai kā, savu laimi izmēģināt nevienam nevar aizliegt, un, lūk, kāds ir auto iegādes formālais process.

Ja auto nav reģistrēts Lietuvā

Kad Lietuvā izraudzīts automobilis, pircējam un pārdevējam būtu jānoslēdz pirkuma līgums. Tas nav obligāts, tomēr to darīt ir ļoti ieteicami.

Ar līgumu un automobiļa dokumentiem jādodas uz Regitra (CSDD ekvivalents Lietuvā, regitra.lt), kur jāveic datu pārbaude un salīdzināšana un jāiegādājās OCTA aprošināšana. Kad tas izdarīts, Regitra izdod pagaidu numura zīmes jeb tranzīta numurus, kas derīgi 30 dienas. Tehniskā apskate nav nepieciešama.

Jaunais īpašnieks nu var braukt vai transportēt auto uz Latviju un to reģistrēt šeit.

Kādas ir izmaksas? Datu salīdzināšana Lietuvā maksā € 6,10, apdrošināšana ap € 10, pagaidu reģistrācija € 12,50, tranzīta numuri € 8,40. Viss kopā – 37 eiro.

Uzmanību tiem, kas sapņo īstenot «fantastiski izdevīgu» darījumu! Auto pārdevējs Lietuvā var piedāvāt «nekrāmēties» ar datu pārbaudi un tranzīta numuriem. Tā vietā var tikt izmantots fiktīvs pirkuma līgums starp «pārdevēju» auto izcelsmes valstī, piemēram, Vācijā, un jauno pircēju.

Jaunais īpašnieks, pa taisno automobili attransportējis uz Latviju, ar šo līgumu var doties uz CSDD un veikt pirmreizējo reģistrāciju.

Tomēr, pirms tā rīkojas, septiņreiz jāpadomā, vai ir vērts riskēt. Ja automobilim atklāsies būtisks bojājums, piedzīt skādi būs neiespējami. Un nekāds ietaupījums nav tā vērts, lai atklātu, ka nopirktais auto ir zagts, kas nozīmē, ka zaudēta gan nauda, gan mašīna. Šādi gadījumi joprojām nav retums. Tieši tāpēc tik svarīgi noslēgt līgumu.

Nereģistrētu auto bez pārbaudes Regitra vēl varētu pirkt no juridiskas personas, autotirdzniecības uzņēmuma, pret kuru vēlāk – ja atklājas problēmas – iespējams vērst prasību. Var ar visu pārdevēju ierasties Latvijā un maksāt, kad auto pārbaudīts, ja šķiet, ka tas ir finansiāli attaisnoti.

Auto pircējam jāatceras par dokumentiem – līdzi nepieciešama pase un derīga autovadītāja apliecība.

Ja auto reģistrēts Lietuvā

Ja automobilis jau ir reģistrēts Lietuvā, tālākie soļi atkarīgi no tā, kā to paredzēts atgādāt uz Latviju.

Ja plānots transportēt, Lietuvā auto jānoņem no uzskaites.

Ja auto uz Latviju brauks savā gaitā, tad nepieciešama pagaidu reģistrācija, tranzīta numuri un OCTA.

Arī šajā gadījumā vērts slēgt līgumu!

Kopš 2015. gada novembra jauns pirkuma līgums

Kopš novembra Regitra automobiļu pircējiem Lietuvā piedāvā jaunu līgumu. Tas ir rekomendējoša rakstura un ieviests ar mērķi mazināt negodīgu darījumu skaitu.

Pārdevējam līgumā jānorāda negadījumi, ja auto tādos cietis, odometra rādījums (nobraukums), bojājumi vai defekti, ja tādi ir: bremžu sistēmā, stūres iekārtā, balstiekārtā, vadītājam un pasažieriem paredzētajā drošības aprīkojumā. Šādi fakti jāmin arī par izplūdes sistēmu un lukturiem.

Paraugu var lejuplādēt šeit

Transportēšanas izmaksas

Cik maksā transports? Ja jums ir sava vai palienēta piekabe (un atbilstošas kategorijas autovadītāja apliecība), tad tik, cik ceļa izdevumi. Piekabes īre Latvijā maksā € 25–40 dienā. Var izmantot autovedēju, bet tad jārēķinās ar apmēram € 0,70 par kilometru, un, ja vedējs ir no Latvijas, tas gribēs, lai samaksājat par vinjeti.

Kārtība Latvijā

Pirmo reizi transportlīdzekli reģistrējot Latvijā, procedūra sākas ar datu pārbaudi un salīdzināšanu (€ 3,78) un reģistrāciju (€ 4,60). Jaunais īpašnieks saņem reģistrācijas apliecību (€ 7,68) un numura zīmju komplektu (€ 27,87). Tēriņi kopā – 43,93 eiro. Plus valsts noteiktie nodokļi, kuru apjomu var aprēķināt CSDD lapā.

Auto reģistrācija Latvijā

Ar Lietuvā reģistrētu auto Latvijā – vai iespējami?

Runājot par ekspluatācijas izmaksu samazināšanu, autobraucēji mēdz apspriest iespēju Latvijā braukt ar Lietuvā reģistrētu automobili. Kaimiņvalstī tik tiešām tehniskā apskate jāveic tikai reizi divos gados (auto, kas vecāki par 3 gadiem) un nav jāmaksā ikgadējā nodeva.

Latvijā drīkst braukt ar citā valstī reģistrētu automobili – ar noteikumiem var iepazīties CSDD interneta vietnē. Taču jāņem vērā, ka maksimālais ilgums ir 92 dienas gadā, un konkrēts periods vai periodi – tiesa, ne uzreiz – iepriekš jānorāda.

csdd.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu