Balsu pirkšanas skandāla dēļ Saeimas deputātu mandātus nepārdalīs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien nolēma nepārdalīt mandātus starp Saeimā pārstāvētajām partijām pēc konstatētās balsu pirkšanas Dzintara Zaķa labā 12.Saeimas vēlēšanu laikā.

CVK secināja, ka trīs vēlētāju balsu samazinājums «Vienotībai» nemaina kopējo vēlēšanu rezultātu, līdz ar to mandāti starp partijām nav pārdalāmi.

Tāpat

CVK nolēma, ka «trīs plusiņu atņemšana Zaķim arī nekādā veidā neietekmē ievēlēšanu».

Kā ziņots, CVK ir saņēmusi Rēzeknes tiesas spriedumu krimināllietā par vēlētāju uzpirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā.

Oktobra sākumā Rēzeknes tiesa apsūdzēto Jevgeņiju Brovčenko atzina par vainīgu balsu pirkšanā 12.Saeimas vēlēšanās un piesprieda viņam 100 stundas piespiedu darba. Brovčenko tiesā atzina, ka 12.Saeimas vēlēšanās ir pircis balsis par labu Saeimas deputātam Dzintaram Zaķim.

Atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam, izvērtējot pārkāpumu ietekmi, CVK jāpieņem viens no šādiem lēmumiem - nepārdalīt mandātus starp attiecīgajās vēlēšanās reģistrētajiem kandidātiem vai pārdalīt mandātus starp attiecīgajās vēlēšanās reģistrētajiem kandidātiem.

CVK norāda, ka 12.Saeimas vēlēšanu rezultātu analīze liecina, ka mandātu sadalījumu starp kandidātu sarakstiem Latgales vēlēšanu apgabalā ietekmētu 78 balsis, savukārt Rēzeknes tiesa CVK nosūtītajā spriedumā ir konstatējusi trīs vēlētāju uzpirkšanu.

Kā ziņots, ja pašlaik konkrētajā krimināllietā ir pierādīta dažu balsu pirkšana, tad, pārrēķinot 12.Saeimas vēlēšanu rezultātus Latgales vēlēšanu apgabalā, vietu sadalījums starp sarakstiem un kandidātiem nemainās, aģentūru LETA informēja Bērziņa.

CVK arī norāda, ka, ja būs vēl kādi tiesas spriedumi par to pašu sarakstu un pārkāpumi būs notikuši vienā un tajā pašā vēlēšanu apgabalā, tad, vērtējot nākamajā spriedumā minēto pārkāpumu ietekmi uz vēlēšanu rezultātiem, CVK ņems vērā arī iepriekšējā spriedumā konstatēto.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu