EP Saharova balvas kandidātu vidū Ņemcovs, Saūda Arābijas blogeris un Venecuēlas opozīcija

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien paziņoja, ka šā gada Saharova cilvēktiesību balvas nomināciju saīsinātajā sarakstā ir iekļauts noslepkavotais Krievijas opozīcijas politiķis Boriss Ņemcovs, ieslodzītais Saūda Arābijas emuāru autors Raifs Badavi un Venecuēlas opozīcija.

Par trīs nominantu izvirzīšanu trešdien izlēma EP deputāti.

55 gadus vecais Ņemcovs, kurš asi kritizēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, 27.februārī tika nošauts Maskavas centrā, kad tur pastaigājās ar savu draudzeni ukraiņu modeli Annu Duricku.

Badavi par islāma aizskaršanu Saūda Arābijā ir piespriesti 1000 sitieni ar pletni un 10 gadu cietumsods. Miesassods sods tika pārtraukts pēc pirmajiem 50 sitieniem.

Venecuēlas opozīcijas organizācija «Mesa de la Unidad Democratica» («Demokrātiskās vienotības apaļais galds») pārstāv politieslodzītos un opozīcijas grupas.

Pērn Saharova balva tika pasniegta Kongo Demokrātiskās Republikas mediķim Denī Mukvegem par viņa darbu, palīdzot tūkstošiem izvarošanas upuru savā valstī.

Balvas ieguvējs tiks paziņots 29.oktobrī, bet tā tiks pasniegta 16.decembrī.

Eiropas Parlamenta Saharova balva, kas nosaukta padomju kodolfiziķa un disidenta Andreja Saharova vārdā, kopš 1988.gada ik gadu tiek piešķirta cilvēkiem vai organizācijām, kas devušas būtisku ieguldījumu cīņā par cilvēktiesībām un demokrātiju. Balvu pasniedz kopā ar naudas prēmiju 50 000 eiro.

Pirmais tās laureāts bija Nelsons Mandela, kurš cīnījās pret aparteīda režīmu Dienvidāfrikas Republikā, bet vēlāk kļuva par tās prezidentu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu