Pēc vīzas atteikuma Dalailama atceļ vizīti Dienvidāfrikā (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienvidāfrikas Republikas Ārlietu ministrija ceturtdien paziņoja, ka Dalailama atcēlis braucienu uz šo valsti, jo viņam paziņots, ka viņam netiks izsniegta vīza.

Ārlietu ministrija saņēmusi «rakstisku apstiprinājumu no Viņa Svētības Dalailamas biroja Indijā, ka Viņa Svētība ir atcēlis plānoto vizīti Dienvidāfrikā».

Jau ziņots, ka Dienvidāfrikas Republika ir atteikusies izsniegt vīzu iebraukšanai Tibetas budistu garīgajam līderim Dalailamam, kurš vēlējās apmeklēt Nobela Miera prēmijas laureātu Pasaules samitu, paziņoja viņa pārstāve Nangsa Čoedona.

Valdības pārstāvis «pa telefonu paziņoja man, ka nebūs iespējams izsniegt vīzu, jo tas traucētu attiecībām starp Ķīnu un Dienvidāfrikas Republiku», viņa paskaidroja.

Vīzas atteikums varētu izraisīt četrpadsmitā ikgadējā miera samita boikotu, uzskata Nobela Miera prēmijas laureāta, bijušā Dienvidāfrikas Anglikāņu baznīcas arhibīskapa Desmonda Tutu pārstāvis Rodžers Frīdmans.

«Esmu dzirdējis, ka citi uzaicinātie nebrauks, ja Dalailama netiks ielaists valstī,» viņš norādīja.

Samitu organizē fonds, kas pārstāv četrus Dienvidāfrikas Republikas Nobela miera prēmijas laureātus: Desmondu Tutu, bijušos prezidentus Nelsonu Mandelu un Frederiku Vilemu de Klerku, kā arī bijušo Afrikāņu Nacionālā kongresa prezidentu Albertu Lutuli.

Kopā ar diviem dzīvajiem prēmijas laureātiem no Dienvidāfrikas - Tutu un de Klerku - organizētāji norāda, ka vēl 13 laureāti un astoņas organizācijas ir apstiprinājuši, ka apmeklēs samitu, tai skaitā bijušais Padomju Savienības prezidents Mihails Gorbačovs,

Čoedona norādīja, ka vēl nav saņēmusi rakstisku aizlieguma apstiprinājumu, bet piebilda, ka tā būs trešā reize piecos gados, kad Tibetas budistu garīgajam līderim tiek liegta vīza iebraukšanai Dienvidāfrikas Republikā.

Lai gan Dalailama ir paudis nostāju, ka Tibetai jābūt Ķīnas sastāvā, Pekina viņu apsūdz separātismā un regulāri izmanto savu augošo politisko un ekonomisko ietekmi, lai ierobežotu ārzemju valdību kontaktus ar viņu.

Savukārt de Klerka pārstāvis Deivs Stjuards norādīja, ka samita boikots nebūtu pareizā atbilde.

«Labākais veids būtu doties uz samitu un svinēt mūsu demokrātijas divdesmito gadadienu, un tad izteikt savu viedokli par jebkuru jautājumu,» viņš uzsvēra.

Pēc viņa domām, vīzas atteikums ir pretrunā ar Dienvidāfrikas konstitūcijas vērtībām.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu