Mazāk smagu noziegumu vaininieku DNS analīzes tiek sagatavotas gada laikā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes priekšnieka vietniece Līga Peisniece TVNET atklāj: lai izvērtētu DNS analīzes, fiziski nepieciešamas divas dienas, tomēr parasti analīžu rezultātu iegūšanas termiņš ir no vienas nedēļas līdz vienam gadam. Laika posms atkarīgs no izmeklēšanas prioritātēm, ko izlemj vadība.

Kas ir DNS?

«DNS ir katra cilvēka bioloģiskais profils, turklāt unikāls,» stāsta Peisniece.

Valsts policijā (VP) šobrīd ir ap 60 000 identificētu DNS profilu, kas atbilst cilvēkiem ar noskaidrotu vārdu, uzvārdu un personas kodu. Tai pašā laikā ir vairāk nekā 10 000 DNS profilu, kas ir neidentificēti, jo atbilstošās personas iepriekš nav sodītas.

Pērn VP veica četrus tūkstošus ekspertīžu, bet šogad līdz 8. septembrim gandrīz trīs tūkstošus.

Vienā ekspertīzē var būt iesaistītas vairākas personas, kam tiek veiktas DNS analīzes, un vairāki priekšmeti/objekti.

«Tāpēc veikto DNS analīžu skaits ir ievērojami lielāks,» pauž Kriminālistikas pārvaldes priekšnieka vietniece.

DNS tiek ņemta no visām aizdomās turētajām personām. «Iegūtās DNS analīzes ir ievērojams palīglīdzeklis izmeklēšanā. Tām ir liela pievienotā vērtība,» stāsta Peisniece.

Analīzes veic apmācīti policisti un/vai līgumdarbinieki.

DNS analīžu veikšana ir komplicēts pasākums, uzskata policiste: «Vidēji nedēļā mēs spējam noteikt līdz 100 personu profilu paraugus, veicot analīzes visparastākajiem siekalu paraugiem.»

Tomēr ikdienā viss tik vienkārši nenotiek. Kā atzīst policijas priekšniece, izmeklētājiem notikuma vietās materiāli DNS analīzēm ir jāatrod, pēcāk jāapstrādā un pirms analīžu veikšanas rūpīgi jāsagatavo. «Tas ir sarežģīts process,» tā Peisniece. Neskaitot pašus izejmateriālus, izmeklētājiem jāpārbauda visi objekti, vai ir atstāti pirkstu nospiedumi vai kādi bioloģiskie materiāli (siekalas, asinis, sviedri, sperma utt.).

Viņa skaidro, ka DNS analīzes var veikt asinīm, sviedriem, šūnām, spermai, siekalām, matiem un citām cilvēka bioloģiskajām izejvielām: «Cilvēks ir viens vesels bioloģiskais materiāls. Pat elpojot mēs izdalām savu DNS telpā.»

Cik maksā DNS analīzes?

DNS analīzes ir visdārgākās analīzes pasaulē: «Visvienkāršākās DNS analīzes, ko veic no siekalām, izmaksā 30 līdz 50 eiro. Sarežģītākās līdz pat 150 eiro.»

Vidēji gada laikā tiek veikti līdz 5000 analīžu. Pareizinot ar 50 eiro, izmaksas ir 250 000 eiro.

Līdz analīžu rezultātiem ir jāgaida atkarībā no policijas vadības izvirzītās prioritātes. Sākot ar smagiem noziegumiem, līdz mazāk smagiem. «Ja mēs runājam par pedofilu lietu, tad tā ir prioritāte un viss pārējais tiek pakārtots tai,» skaidro Peisniece.

Zagļu un mazāk smagi noziegušos personu DNS analīzes ir gatavas vien pēc astoņiem mēnešiem vai vēlāk.

Interesants fakts: lai noskaidrotu, atklātu pēdas uz konkrētiem objektiem, ir nepieciešamas līdz pat 5 dienām.

DNS analīzes nekad nav 100% precīzas, skaidro policijas priekšnieka vietniece, tomēr tās ir vērtīgas izmeklēšanai: «Ja ir ļoti labs rezultāts, analīzes ir 99,999% precīzas.»

Valsts policijai sniedz pozitīvo atzinumu, ka ir DNS sakritība, ja rezultāti ir virs 80% precīzi. Ja ir mazāk, tiek norādīts, ka pastāv varbūtība. Rezultāts ir atkarīgs no izejmateriāla daudzuma vai kvalitātes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu