Noslīkušā sīriešu bērniņa ģimenes traģiskais dzīvesstāsts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vakar ziņu medijus pasaulē un arī Latvijā apceļoja fotogrāfija, kurā Vidusjūras krastā kādā Turcijas kūrortā izskalots maza zēna ķermenītis. Otrā skaudrajā bildē redzams, kā viņu uz rokām nes turku policists. Šodien noskaidrojies, ka jūra paņēmusi arī viņa mazā brālīša un mātes dzīvību. Izdzīvoja tēvs un vēl viens bērniņš. Ģimene cerēja galu galā sasniegt Kanādu, kur mitinās viņu radinieki, raksta «The Guardian».

Cerot sasniegt Eiropu, jūrā noslīka trīs gadus vecais Ajlans Kurdi, viņa piecus gadus vecais brālītis Galips un māte Rehana. Tēvs Abdulla izdzīvoja.

Avoti vēsta, ka ģimene izmisīgi cerēja galu galā sasniegt Kanādu, kaut gan viņu lūgums piešķirt patvērumu bija noraidīts.

Ģimene bija no Sīrijas, un noslīkušais Aljans piedzima, kad valsts jau slīga karā.

Ajlans Kurdi un viņa brālītis Galips
Ajlans Kurdi un viņa brālītis Galips Foto: twitter.com

Kanādā dzīvojošie radinieki trešdien Kanādas presē izteicās, ka Abdulla ar viņiem sazvanījies un pavēstījis traģisko vēsti par sievas un bērnu nāvi. Tagad viņš esot apņēmies atgriezties dzimtajā Kobani pilsētā, lai apbedītu ģimeni.

Presē nonākušas pirms kāda laika uzņemtas tagad noslīkušo zēnu fotogrāfijas.

Laimīgākā laikā.. Brāļi pozē fotogrāfam
Laimīgākā laikā.. Brāļi pozē fotogrāfam Foto: twitter.com

Zēnu tante Tema Kurdi, kura strādā par frizieri Vankūverā, ziņas par radinieku bojāeju uzzinājusi no brāļa Mohamada sievas Gusonas. «Viņa saņēma zvanu no Abdullas. Viss, ko viņš teica, bija, ka viņa sieva un abi zēni ir miruši. Es mēģināju viņus sponsorēt. Ar naudas līdzekļiem man palīdzēja draugi un kaimiņi, bet mums neizdevās viņus dabūt ārā, tāpēc viņi mēģināja izceļot ar laivu,» stāsta Tema Kurdi. «Es pat maksāju viņiem par īri Turcijā, taču ir briesmīgi, kā viņi tur izturas pret sīriešiem.»

Bilde, kas šokēja pasauli

Kurdi pati uz Kanādu emigrēja jau pirms vairāk nekā 20 gadiem. Viņa skaidro, ka pirms kāda laika apmaksājusi visu bēgļa statusa pieteikšanai nepieciešamo, lai radinieki varētu viņai pievienoties Kanādā, taču bēgļa statuss atteikts. Konkrētais patvēruma pieteikuma plāns paredz iespēju bēgļiem pārcelties uz Kanādu, ja viņiem viņiem par sponsoriem piesakās vismaz pieci Kanādas pilsoņi, nodrošinot atbilstošu finansiālo un emocionālo atbalstu. Taču šai iespējai var pieteikties tikai cilvēki, kuriem oficiāli ir bēgļa statuss, un daudzi Sīrijas kurdi ziņojuši par grūtībām šādu statusu bēgļu nometnēs Turcijā nokārtot. Un Turcija arī neizdod izceļošanas vīzas bēgļiem, ja viņiem nav oficiāla bēgļa statusa.

Abi mazie sīriešu brālīši un viņu māte bija vieni no vismaz 12 sīriešiem, kuri gāja bojā, ar laivu mēģinot sasniegt Grieķijas krastus.

Turcijas varasiestādes informē, ka konkrētajā laivas negadījumā gājuši bojā gājušo vidū ir pieci bērni un sieviete. Vēl trīs cilvēki tiek meklēti. Izglābt izdevies 15 bēgļus.

Turku likumsargs nes mirušā zēna ķermeni
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu