«Baltijas pērli» atklās izrāde ar Ardānas un Depardjē piedalīšanos (36)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Festivālu «Baltijas pērle» šogad atklās ar teātra izrādi un vērienīgu koncertu, preses konferencē par festivālu pastāstīja tā ģenerāldirektore Marina Ļipčenko. 29. augustā Rīgas Kongresu namā tiks izrādīts Margaritas Dirasas lugas «Otrā mūzika» iestudējums, kurā piedalīsies franču aktieri Fanija Ardāna un Žerārs Depardjē, savukārt 12. septembrī Kongresu namā notiks koncerts «Dižā kino mūzika».

Koncerta programmā skanēs komponistu Enio Morikones, Nino Rotas, Mišela Legrāna, Henrija Mančīni, Frānsisa Leja un citu skaņražu darbi. Koncerta īpašais viesis - maestro Raimonds Pauls - atskaņos svītu «Nino Rotas piemiņai». Uzstāsies itāļu vokālais kvartets «Le Divas» un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris itāļu diriģenta Marčello Rotas vadībā.

Festivāla sešās kino programmās iekļautas aptuveni 60 filmas, kuru atlases kritēriji kā parasti bijuši - diži vārdi, mūžīgas tēmas un augstais stils. Skatītāji varēs iepazīties ar šī un pagājušā gada izcilākajiem un aktuālākajiem veikumiem, kuri izrādīti kino festivālos Kannās, Venēcijā un Berlīnē, kā arī noskatīties retrospektīvas - «Atgūtie šedevri», «Kino ar gaumi», «Profesija: režisors», «Aizliegtā klasika» un «Odrijai Hepbernai 85».

12. septembrī par godu festivāla atklāšanai notiks arī tradicionālais nakts kino maratons.

Festivālā būs redzama arī kino klasika. Kā norādīja Ļipčenko, «Baltijas pērles» skatītāji varēs redzēt filmas «Pilsonis Keins» un «Jaunais kinoteātris «Paradiso«» uz oriģinālajām 35 milimetru kinolentēm. Viņa atzīmēja, ka «Baltijas pērle» ir, iespējams, vienīgā vieta, kur vēl tiks izrādītas filmas uz to oriģinālajām lentēm. Ļipčenko norādīja, ka digitālā filmu izrādīšana iepretim oriģinālajām filmu lentēm ir kā datorgrafikas attēls pret Vincenta van Goga gleznu.

Festivāla "Baltijas pērle" programmu direktore Marina Ļipčenko (no kreisās), kinoteātra "Splendid Palace" kuratore Daira Āboliņa, aktrise Lilita Ozoliņa, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks, SIA "Rīgas nami" valdes priekšsēdētāja Vineta Verika un festivāla "Baltijas pērle" koordinatore Asnāte Vasiļjeva piedalās preses konferencē par festivālu "Baltijas pērle"
Festivāla "Baltijas pērle" programmu direktore Marina Ļipčenko (no kreisās), kinoteātra "Splendid Palace" kuratore Daira Āboliņa, aktrise Lilita Ozoliņa, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks, SIA "Rīgas nami" valdes priekšsēdētāja Vineta Verika un festivāla "Baltijas pērle" koordinatore Asnāte Vasiļjeva piedalās preses konferencē par festivālu "Baltijas pērle" Foto: LETA

Ļipčenko pastāstīja, ka filmu demonstrēšanu 12. septembrī iesāks ar vienu no dārgākajām filmām pasaulē - «Galīgā montāža, lēdijas un džentlmeņi», kura pērn rādīta Kannu kino festivāla atklāšanā. Viņa norādīja, ka šo filmu Latvijas skatītāji vairs nekad neredzēs, jo tā netiek komerciāli rādīta. Filma veidota no nozīmīgu kinofilmu fragmentiem un tikai lielos festivālos. «Baltijas pērle», pēc viņas teiktā, varētu būt arī pēdējais festivāls, kur to varēs noskatīties, jo tā veidota ar noteikumu, ka tiks rādīta divus gadus.

«Baltijas pērlē» piedalīsies arī Vudija Alena filma «Manhetena», kuru, pēc Ļipčenko teiktā, obligāti jāskatās uz lielā ekrāna, lai novērtētu tās skaistumu, kā arī režisora jaunākā filma «Mēnesgaismas maģija».

Festivāls šogad svinēs 20 gadu jubileju. Aktrise Lilita Ozoliņa atzīmēja, ka lepojas ar to, ka varējusi būt kopā ar festivālu tik ilgu laiku. «Priecājos, ka šis festivāls ir iekritis manā laikā šeit - Latvijā,» uzsvēra Ozoliņa.

Ļipčenko pastāstīja, ka pērn festivāls nenotika līdzekļu trūkuma dēļ un, iespējams, nebūtu noticis šogad, ja to neatbalstītu Rīgas dome (RD). RD priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR) uzsvēra, ka ir svarīgi saglabāt tos pasākumus, kuri ir iesākti un kuriem jau ir tradīcijas, tāpēc RD atbalstījusi festivālu arī finansiāli. Pēc Amerika domām, šis festivāls ar katru gadu paliek tikai labāks. Festivāls, pēc Ļipčenko teiktā, balstās ieņēmumos, kas gūti no biļešu tirdzniecības.

Aktrise Lilita Ozoliņa piedalās preses konferencē par festivālu "Baltijas pērle"
Aktrise Lilita Ozoliņa piedalās preses konferencē par festivālu "Baltijas pērle" Foto: Edijs Pālens/LETA

Kinoteātra «Splendid Palace» kuratore Daira Āboliņa norādīja, ka šajā festivālā klasika būs sabalansēta ar jaunajām filmām, kuras nesen izrādītas Kannu kinofestivālā. Viņa norādīja, ka šādi festivāli izglīto arī jauno paaudzi, kura lieliski pārzina seriālu pasauli un mūsdienu kino, bet nezina kino vēsturi. Arī SIA «Rīgas nami» valdes priekšsēdētāja Vineta Verika norādīja, ka festivāls «Baltijas pērle» palīdz veidot cilvēku gaumi, lai viņi pēc tam dotos uz kinoteātri «Splendid Palace» un skatītos tā piedāvāto repertuāru, kurā dominē Eiropas kino filmas.

Festivāla filmas tiks demonstrētas kinoteātrī «Splendid Palace», kinoteātrī «Kino Citadele» un Rīgas Kongresu namā. 14.augustā sāksies biļešu iepriekšpārdošana SIA «Biļešu serviss» kasēs, savukārt 25.augustā Rīgas Kongresu nama foajē tiks atklāts festivāla informācijas centrs.

Jau ziņots, ka kinoaktieru festivāls «Baltijas pērle» notiks divos cēlienos. Starp abiem festivāla cēlieniem kļūs zināmi Eiropas Kinoakadēmijas balvām nominētie darbi, kā arī tas, ar kuriem no tiem festivāls ir savus skatītājus jau iepazīstinājis. Otrajā cēlienā, Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RSKF) laikā - decembrī, iecerēts atbilstoši kopprojekta iespējām rādīt balvām nominēto filmu skati un retrospektīvu, kas veltīta tai kino personībai, kas šogad saņems Akadēmijas balvu par mūža ieguldījumu. Pateicoties Eiropas Kinoakadēmijas ceremonijas norisei Rīgā, skatītājus gaida tikšanās ar filmu aktieriem un veidotājiem. RSKF kopīgi strādā Latvijas kino industrijas pārstāvji un Latvijā pastāvošie kino festivāli - «Lielais Kristaps», «Baltijas pērle» un «2Annas». Skatītājiem plānots piedāvāt vairāk nekā 160 kino seansus, savukārt kino profesionāļiem sagatavota plaša industrijas sadaļa.

Festivāla "Baltijas pērle" programmu direktore Marina Ļipčenko piedalās preses konferencē par festivālu "Baltijas pērle"
Festivāla "Baltijas pērle" programmu direktore Marina Ļipčenko piedalās preses konferencē par festivālu "Baltijas pērle" Foto: Edijs Pālens/LETA
Komentāri (36)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu