Aicina izmeklēt Ēģiptes vadības «noziegumus pret cilvēci»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēģiptes drošības struktūru pērn augustā Kairā sarīkotais demonstrantu slaktiņš, kurā tika nogalināti simtiem cilvēku, visticamāk, atzīstams par noziegumu pret cilvēci, teikts starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas «Human Rights Watch» (HRW) ziņojumā, kas atklātībai nodots otrdien.

Drošības struktūras pērn 14.augustā iebruka Kairas Rabbaa al Adavijas un Nahdas laukumos, kur tobrīd notika apvērsumā gāztā Ēģiptes prezidenta Muhameda Mursi atbalstītāju sēdošās demonstrācijas, un tā rezultātā notika «viena no lielākām demonstrantu slepkavībām vienas dienas laikā nesenajā vēsturē», teikts HRW ziņojumā.

Tikai Rabbaa al Adavijas laukumā vien tika nogalināti 817 demonstranti, teikts ziņojumā «Viss atbilstoši plānam. Rabbaa slaktiņš un protestētāju masu slepkavības Ēģiptē».

Lai izbeigtu demonstrācijas, drošības spēki tīši lietojuši «pārmērīgu letālu spēku». Gatavojot ziņojumu, HRW veikusi pati savu izmeklēšanu un intervējusi vairāk nekā 200 aculiecinieku.

«Slepkavošana ne tikvien uzskatāma par nopietnu starptautisko cilvēktiesību pārkāpumu, bet, visticamāk, atbilst noziegumu pret cilvēci kritērijiem,» norāda HRW.

Ziņojumā apzinātas augstākās drošības jomas amatpersonas un līderi pavēlniecības instancēs, «kuru darbības ir jāizmeklē, ieskaitot iekšlietu ministru Muhamedu Ibrahimu, toreizējo aizsardzības ministru Abdelfatahu as Sisi un Medhatu Menšavi», kas vadīja izrēķināšanos ar protestētājiem Rabbaa al Adavijas laukumā.

Slaktiņš nebija «vienkārši pārmērīga spēka lietošana vai gadījums, kas noticis sliktas apmācības dēļ», sacīja HRW izpilddirektors Kenets Rots.

«Tā bija vardarbīga demonstrantu izklīdināšana, kas tika plānota Ēģiptes valdības augstākajos ešelonos. Daudzas no šīm pašām amatpersonām joprojām ir pie varas Ēģiptē, un tām ir daudz, par ko atbildēt,» sacīja HRW vadītājs.

Toreizējais aizsardzības ministrs Sisi tagad kļuvis par Ēģiptes valsts galvu.

Valsts apvērsumā, kuru vadīja Sisi, pērn jūlijā tika gāzts pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais Ēģiptes prezidents Muhameds Mursi. Jaunās varasiestādes pēc apvērsuma izvērsušas vērienīgas represijas pret Mursi pārstāvēto Musulmaņu brālību, arestējot visu tās vadību, kā arī ar brutālu spēku vēršoties pret apvērsuma pretinieku demonstrācijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu