Igaunijas ministrs aicina starptautiski izmeklēt komunisma noziegumus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Komunisma noziegumi ir jāizmeklē tāpat kā nacistu noziegumi, bet tam ir jāizveido starptautiska tiesa, sestdien paziņoja Igaunijas tieslietu ministrs Urmass Reinsalu, kurš Pilistveres ciemā Igaunijas dienvidos piedalījās totalitārisma upuru piemiņas pasākumā.

Reinsalu teica, ka komunistu režīmu noziegumi ir jānosoda, bet pašlaik tie nav nevienas starptautiskas tiesas jurisdikcijā. «Tādēļ es ierosinu parakstīt valstu vienošanos, kas paredzētu izveidot īpašu starpvalstu tiesu komunistu noziegumu izmeklēšanai līdzīgi kā tiek izmeklēti nacistu noziegumi,» sacīja Reinsalu.

Igaunijas tieslietu ministrs norādīja, ka tas ir jādara upuru piemiņas vārdā un jaunajai Eiropas paaudzei ir jānosoda komunistu noziegumi. Ierosinājums tiks apspriests konferencē, kas 23.augustā notiks saistībā ar Molotova-Ribentropa pakta parakstīšanas gadadienu un kurā piedalīsies dažādu valstu pārstāvji un totalitārisma noziegumu eksperti.

Viņš uzsvēra, ka ir svarīgi izpildīt solījumu izveidot komunisma upuru piemiņas vietu līdz Igaunijas simtgades svinībām. «Mēs neuzgriežam muguru pagātnei. Visu represiju upuru vārdi ir jāieraksta piemiņas plāksnē,» paziņoja ministrs.

Svētdien Igaunijā pirmo reizi Eiropas līmenī tiks pieminēta 76.gadadiena kopš Molotova-Ribentropa pakta, kurš sadalīja Eiropu ietekmes sfērās, parakstīšanas 1939.gadā. Pēcpusdienā piemiņas ceremonija sāksies pie Neatkarības kara uzvaras pieminekļa Tallinā, bet vēlāk starptautiska konference notiks Igaunijas Okupāciju muzejā.

1939.gadā tika parakstīts līgums par neuzbrukšanu starp Vāciju un Padomju Savienību. Ir zināms, ka līgumam bija slepens papildu protokols par interešu sfēru sadali Austrumeiropā «teritoriāli politiskas pārkārtošanas» gadījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu