Vai valstī gaidāma bīstama nenoteiktība? (92)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Lai gan vasaras priekus grib izbaudīt arī valsts augstākās amatpersonas un katram pienākas atvaļinājums, tomēr esošajā saspringtajā starptautiskajā situācijā būtu labāk, ja kāds no valsts vadītājiem tomēr strādātu arī šajā laikā. Turklāt jāņem vērā, ka patlaban valdībā trūkst divu ministru un šāda nenoteikta situācija var ievilkties līdz pat rudenim.

Politologs Juris Rozenvalds sarunā ar portālu TVNET izteica vērtējumu, ka tieslietu ministres Baibas Brokas (VL-TB/LNNK) demisija nav pārāk liela aktualitāte. Drīzāk to var uzskatīt par ievilkušos lietu.

Ņemot vērā, ka Broka nesaņēma pielaidi valsts noslēpumam, bija skaidrs, ka gaidāma viņas demisija.

Kas tas par tieslietu ministru, kurš nedrīkst piedalīties vairāku svarīgu jautājumu izskatīšanā?

Vai gaidāma nenoteiktība?

Brokas vietā varētu stāties viņas partijas biedrs Gaidis Bērziņš, kuram ir pieredze šajā amatā.

Taču vienlaikus līdz Saeimas vēlēšanām oktobrī var nākties dzīvot nenoteiktības apstākļos, jo, iespējams, valdošie politiķi centīsies novilcināt jaunu ministru iecelšanu līdz vēlēšanām.

Vērtējot Brokas demisiju un ņemot vērā, ka nesen amatu atstāja arī veselības ministre Ingrīda Circene (V), politologs izteicās: pēdējā laikā nepieklājīgi bieži ministri «birst» laukā no šīs valdības un

var rasties sajūta, ka premjere vadīs gandrīz visas ministrijas.

Savukārt Circenes demisija raisa jautājumus par veidu, kādā viņas slimība tika izmantota, lai nostumtu Circeni no politiskās skatuves. Saistībā ar demisiju izskanējusī kritika veselības ministres amatam liek vaicāt, kāpēc «Vienotība», Ministru kabinets un premjere par šīm kļūdām nerunāja iepriekš.

Nav divu ministru, premjeres un prezidenta

Pēc Rozenvalda teiktā, nav pareizi, ka patlaban mums ir gan divi vakanti ministru posteņi, gan vienlaikus atvaļinājumā atrodas premjere un Valsts prezidents. Pareizāk būtu, ja kaut viena no valsts augstākajām amatpersonām tomēr pildītu savus pienākumus arī vasarā. Īpaši nozīmīgi tas ir patlaban, kad starptautiskā situācija ir visai nokaitēta.

Jāņem vērā Krievijas-Ukrainas konflikts, kā arī Eiropas Savienības piemērotās sankcijas. Tagad pēc Malaizijas lidmašīnas notriekšanas Eiropa šajā virzienā ir iešūpojusies un strauji virzās uz priekšu. Lai gan laukā ir karsts un saulains laiks un arī amatpersonām tā vien gribas baudīt vasaru, starptautiskā situācija ir samērā sarežģīta.

Šādos apstākļos Valsts prezidentam nevajadzētu atrasties tik ilgstošā prombūtnē.

Lai arī Valsts prezidentam Latvijā ir vairāk simboliska nozīme, viņa lēmums patlaban doties ilgā atvaļinājumā ir pārsteidzošs un neatstāj nopietnu iespaidu.

Rozenvalds rezumēja - sabiedrībai būtu jābūt drošai, ka kāda augstākā amatpersona atrodas valsts priekšgalā, paliek nomodā par notikumiem un ir gatava pieņemt vajadzīgos lēmumus.

Savukārt politologs Jānis Ikstens iepriekš izteicies, ka Brokas demisija neietekmēs valdības stabilitāti. Viņš norādīja, ka Laimdotas Straujumas valdības uzdevums jau sākotnēji ir bijis noturēties līdz rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām. Tas arī tikšot realizēts.

Bauda vasaru

Portāls TVNET jau ziņoja, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš atvaļinājumā atradīsies no 28.jūlija līdz 29.augustam.

Savukārt Ministru prezidente Straujuma (V) atvaļinājumā dosies 30.jūlijā un pienākumus nepildīs līdz 10.augustam.

Arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) no 28.jūlija līdz 3.augustam atradīsies ārpus valsts. Āboltiņas padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Gita Valtenberga TVNET sacīja, ka parlamenta spīkerei šogad nav plānots speciāls atvaļinājums, jo paredzēti dažādi svarīgi notikumi. Taču vienlaikus

arī šo prombūtni var uzskatīt par atvaļinājumu, jo Āboltiņa ārpus valsts neatrodas darba darīšanās.

Arī Saeimā patlaban ir sesiju starplaiks, kad nenotiek kārtējās sēdes, TVNET uzzināja Saeimas Preses dienestā.

Komentāri (92)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu