Spiegošanā aizdomās turētos Krievijas pilsoņus patur apcietinājumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien nolēma paturēt apcietinājumā spiegošanā aizdomās turētos Krievijas pilsoņus Andreju Popko un Aleksandru Kurkinu. Tiesas lēmums nav pārsūdzams.

Jūnijā Ādažu bāzē aizturētos Krievijas pilsoņus Popko un Kurkinu Drošības policija (DP) tur aizdomās par spiegošanu un par mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Pēc DP lūguma abām personām piemērots apcietinājums. Abiem vīriešiem draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana līdz 20 gadiem.

Ādažu militārajā bāzē nelikumīgi iekļuva divi Krievijas pilsoņi, kuri tika aizturēti un pie kuriem tika atrastas skrejlapas angļu valodā. Atbildību par notikušo uzņēmusies kādreizējās neofašistiskās Krievijas Nacionālboļševiku partijas (NBP) pēctece - partija «Cita Krievija».

Personas aizturētas ierindas laukumā netālu no vietas, kur tās ar kāpņu palīdzību bija pārlēkušas bāzes žogam, lai nesakcionēti iekļūtu bāzes teritorijā. Pie viņām atrastas skrejlapas angļu valodā.

Nacionālboļševiku izplatītajos fotoattēlos redzams, ka viņi žogu šķērsojuši, turot rokās lielu karogu Georga lentes krāsās. Bāzē šīs personas paspējušas uzkavēties neilgu laiku, tāpēc neesot paspējušas izplatīt skrejlapas.

Incidents noticis laikā, kad Ādažos sākušās starptautiskās mācības «Saber Strike 2015».

Šajā procesā aizdomās turētā statuss piemērots prokrieviskajam aktīvistam Vladimiram Lindermanam. Viņam ir piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis - policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts.

Aizturēto advokātei tiesas lēmums «atgādina totalitāru valsti»

Lēmums paturēt apcietinājumā divus Krievijas pilsoņus, Andreju Popko un Aleksandru Kurkinu, atgādina totalitāru valsti, pēc tiesas sēdes, kurā tika spriests par drošības līdzekļa maiņu aizturētajiem, pauda abu pārstāve Imma Jansone.

«Es vēl vakar skatījos Satversmi, tur bija teikts, ka Latvija ir demokrātiska valsts,» teica Jansone un norādīja, ka, iespējams, pa nakti notikušas kādas izmaiņas, jo lēmums nemainīt piemēroto drošības līdzekli Krievijas pilsoņiem, atgādina totalitāru valsti.

Viņa skaidroja, ka pagaidām nav zināma pilnīga tiesas motivācija, tā būs zināma rīt. Pēc pilnas motivācijas uzzināšanas tiks lemts, vai lūgt atkārtoti pārskatīt piemēroto drošības līdzekli.

Jansone arī norādija - paši aizturētie liecina, ka ir nodarbojušies ar laikmetīgo mākslu, nevis spiegošanu.

Pie tiesas zāles durvīm kādu laiku uzturējās arī Vladimirs Lindermans un Ilarions Girss, kuri, pēc tam, kad Popko tika izvests saslēgts rokudzelžos, tiesu namu pameta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu