Latvijā plāno veidot jaundzimušo reģistru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Veselības ministrija (VM) plāno izveidot jaundzimušo reģistru, lai identificētu un novērtētu perinatālās mirstības riskus un noteiktu prioritāros virzienus, kā arī nepieciešamos pasākumus mātes un bērna veselības uzlabošanai valstī kopumā, liecina valsts sekretāru sanāksmes (VSS) darba kārtība.

Reģistra mērķis ir ne tikai datu uzkrāšana par dzimušo skaitu, bet arī jaundzimušā veselības analizēšana, ņemot vērā mātes veselību, antenatālo aprūpi un citus rādītājus.

VM uzskata, ka, novērtējot dzemdību palīdzības kvalitāti un analizējot bērnu ar nelabvēlīgu grūtniecības vai dzemdību anamnēzi turpmāko attīstību, ir iespējams paredzēt perinatālās mirstības samazināšanas iespējas valstī, analizēt galvenos demogrāfiskos rādītājus, identificēt riska faktorus un prognozēt gaidāmās tendences.

Lai izvērtētu perinatālās veselības situāciju valstīs, ir izstrādāti starptautiski salīdzināmi, ticami un pamatoti indikatori perinatālās veselības monitorēšanai saistībā ar starptautisko projektu «Eiropas perinatālās veselības uzraudzības sistēma».

Ministrija norāda, ka arī citās Eiropas valstīs jaundzimušo reģistros ir ietverta informācija ne tikai par dzimšanas faktu jeb jaundzimušo, bet arī informācija, kas aptver datus gan par māti, gan bērnu.

Šo reģistru pārvaldīs Slimību profilakses un kontroles centrs. Nepieciešamo informāciju ne retāk kā reizi mēnesī par jaundzimušajiem, kas dzimuši iepriekšējā kalendārajā mēnesī, centram sniegs ārstniecības iestādes, kas nodrošina dzemdību palīdzību. Latvijā ir 21 šāda ārstniecības iestāde, liecina VM dati.

Noteikumu projektu par jaundzimušo reģistru VSS plānots izskatīt rīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu