7 jogas mīti, kas attur cilvēkus no jogas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai arī joga kļūst arvien populārāka, joprojām eksistē maldīgi uzskati, kas lielu daļu cilvēku attur no šīs brīnišķīgās prakses.

1. ĪSTS JOGS IR TAS, KAS SPĒJ VEIKT ADVANCĒTAS ĀSANAS

Joga nav tikai fiziskās pozas vai vingrojumi. Patiesībā Hatha Yoga Pradipika aprakstīja tikai pavisam nedaudz jogas āsanu, lielākoties sēdus pozas. Āsanu prakse ir tikai viena maza daļiņa no 8 pakāpju jogas ceļa, un nav tā, ka kāda poza būtu labāka vai advancētāka par citām. Advancēts jogas praktiķis zina, kas ir labākais viņa ķermenim, un praktizē, vadoties pēc tā.

2. JOGA IR DOMĀTA TIKAI JAUNAJIEM

Viens no maniem jogas skolotājiem ir 70 gadu vecs, un es neesmu citos redzējusi tik lielu spēku un grāciju. Pavisam nesen mana tante, kurai ir 65, sāka ar mani apspriest suņa pozu ar galvu uz leju. Izrādās viņa ir sākusi apmeklēt jogas nodarbības un jūtas daudz labāk. Joga ir visiem vecumiem, un tā palīdz mums novecot ar spēku un lokanību. Nav svarīgi, kāds ir jūsu vecums, atrodiet nodarbības, kas atbilst jūsu vajadzībām, un izbaudiet savu ķermeni.

3. JOGI NEDRĪKST NODARBOTIES AR SEKSU

Ja tā būtu taisnība, tad jogas klases nebūtu tik pilnas. Lai gan atturēšanās no seksa (Brahmačarja jeb celibāts) var sniegt garīgu labumu tiem, kas to ievēro, tas nav domāts visiem. Celibāts atbrīvo enerģiju, kuru veltīt savai garīgajai praksei, un atbrīvo mūs no iesaistīšanās seksuālās spēlēs un ego uzpūšanas. Taču mēs varam daudz ko mācīties bez celibāta ievērošanas. Taisnība, mēs varam nodarīt sev pāri, izšķērdējot savu seksuālo enerģiju, kad neesam pārliecināti par savas rīcības motivāciju, daudz kas var noiet šķērsām un mēs varam sāpināt ne tikai sevi, bet arī citus. Bet, kad mēs ļaujam seksuālajai enerģijai uzplaukt vislabākajā veidā, lai tā kalpotu par divu mīlošu cilvēku savienības izpausmi, nekas nevar noiet greizi, un tas maz ietekmē mūsu garīgo ceļojumu.

4. JOGI NEĒD GAĻU

Ahims jeb nevardarbība ir pirmā no jamām. Pirmais posms 8 pakāpju ceļā. Vai ir nepareizi izbaudīt jogas klasi, pēc kuras tu apēdīsi sviestmaizi ar šķiņķi vai tunci? Jāpiekrīt, taisnība vien ir, gaļa reti kad ir radīta bez vardarbības, bet tas nenozīmē, ka tādēļ, lai nodarbotos ar jogu, tev ir pilnībā jāatsakās no gaļas. Daudz svarīgāk ir apzināties, kādā vidē mēs dzīvojam, no kurienes nāk mūsu ēdiens un mūsu ietekmi un rīcības sekas pret citām dzīvām būtnēm uz šīs planētas. Atkal vislabākais veids, kā atrast savu ceļu, ir apzināties savas izvēles un motīvus, mazliet papētīt un sekot savam ceļam. Uzticies sev.

5. KAD TU MEDITĒ, KLUSUMAM PRĀTĀ IR JĀRODAS AUTOMĀTISKI

Meditācija nenozīmē prāta apklusināšanu, jo tajā vienmēr būs domas un dunoņa. Mums ir jāiemācās ļaut domām iet un nākt. Ar meditāciju iemācāmies nepieķerties murdoņai mūsu prātos un varam atrast vietu ārpus savām domām un jūtām. Prāts ir kā muskulis, ar katru reizi, kad to trenē, tas kļūst spēcīgāks. Tāpēc nepievērs uzmanību tam, kā tas jūtas pirmajā meditācijas reizē: jo vairāk tu mēģināsi, jo labāk kļūs.

6. JOGI IR ULTRA GARĪGI

Tikai tas vien, ka tu māci vai praktizē jogu, nenozīmē, ka tev ir jāizmirst sava cilvēciskā forma un dienas jāpavada levitējot. Mums visiem ir savas robežas, un mūsu ego reizēm iegūst labāko no mums. Joga iedod instrumentus, lai varam tikt galā ar sevi un pieņemt, ka būt cilvēkam nozīmē būt krāsainam, laimīgam utt. Nevajadzētu salīdzināt sevi ar kaut ko nesasniedzamu, kā, piemēram iedomāties, ka spēsim pilnībā atbrīvoties no negatīvajām domām. Tā vietā pamēģini pasekot līdzi, kā jūties nākamajā reizē, kad kļūsti dusmīgs vai greizsirdīgs. Varbūt šīs jūtas nav vairs tik spēcīgas vai ātrāk pāriet? Iespējams, ka agrāk šīs jūtas tevi nomocīja visu dienu, bet tagad vien 10 minūtes.

7. JOGA IR SIEVIEŠU LIETA

Joga iemāca mums atrast savienību starp prātu un ķermeni, tāpat kā starp mūsu individuālo es un visumu. Tā nav darbība, kas būtu piesaistīta kādam dzimumam. Tikai tas, ka vairums jogas praktizētāju šodien ir sievietes, nenozīmē, ka tā ir sieviešu padarīšana. Ja tava fiziskā veselība un mobilitāte tev ir svarīgs aspekts un tu gribi atrast vienotības sajūtu, joga ir tev piemērota.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu