Par gadiem ilgu mazas meitenītes izmantošanu tiesa tēvam un dēlam piespriež piespiedu darbu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Prātam neaptverami notikumi risinājušies Liepājā: tēvs un dēls vairāku gadu garumā seksuāli izmantojuši mazu bērnu. Pirmdien Liepājas tiesā nolasīts spriedums, ar kuru tēvs un dēls atzīti par vainīgiem par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo pret viņas gribu, un tiesa tiem piespriedusi sodu - dažu nedēļu ilgu piespiedu darbu, vēsta portāls «Liepajniekiem.lv».

Notikumi, par kuriem ierosināta šī krimināllieta, norisinājās ilgu laiku – no 2009. gada līdz 2014. gada 27. februārim. Kad nekrietnās izdarības pret bērnu sākās, meitenītei bija tikai pieci gadi, turklāt

48 gadus vecais Jevgēņijs Smirečanskis bija tuvs viņas radinieks.

Izmantojot savu autoritāti, vīrietis dažādos neķītros veidos apmierināja savu dzimumtieksmi, nosakot – ja meitenīte piekritīs viņa neķītrajām rīcībām, viņa drīkstēs skatīties animācijas filmiņas.

Līdzīgas darbības veica arī Jevgēņija 22 gadus vecais dēls Oļegs Smirečanskis. Viņš mazo meitenīti izmantoja laika posmā no 2011. gada līdz 2012. gadam. Izmantojot cietušās bezpalīdzību, viņš veica ar to dažādas seksuāla rakstura darbības, tādējādi apmierinot savu dzimumtieksmi. Varmāka neņēma vērā ne meitenītes pretošanos, ne raudāšanu, bet savu darbību laikā ar roku aizspieda viņai muti un piedraudot aizliedza par notikušo jel kādam stāstīt.

Lai gan sākotnēji abi apsūdzētie savu vainu noliedza,

tiesas sēdē abi pret sevi izvirzīto apsūdzību atzina,

un līdz ar to lietu skatīja bez pierādījumu pārbaudes. Jevgēņijs un Oļegs abi ir liepājnieki, kas iepriekš nav krimināli sodīti un policijas raksturoti samērā pozitīvi.

Tiesa Jevgēņiju Smirečanski sodīja ar piespiedu darbu uz 240 stundām un probācijas uzraudzību vienu gadu, bet Oļegu Smirečanski ar 200 stundu piespiedu darbu un probācijas uzraudzību. Abiem solidāri jāatmaksā valstij cietušajai izmaksātā kompensācija 1120 eiro, kā arī katram jāatmaksā valstij ar tiesāšanos un advokāta pakalpojumiem saistītie izdevumi – 201,97 eiro katram. Sodu iespējams pārsūdzēt Kurzemes apgabaltiesā.

Tikmēr

tiesas piespriestais sods izraisījis sašutuma vilni sabiedrībā,

tajā skaitā arī politiķos. «200 un 240 piespiedu darba stundas par mazgadīgas meitenes pavešanu netiklībā. Tas sanāk 5 un 6 nedēļas,» atzīmē partijas «Saskaņa» līderis, Rīgas mērs Nils Ušakovs. Viņš portālā «Facebook» norāda, ka Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš šobrīd jau raksta vienu vēstuli Ģenerālprokuratūrai ar prasību pārsūdzēt tiesas spriedumu, bet otru – Tieslietu ministrijai ar prasību sākt tiesneša rīcības disciplināro pārbaudi.

Elksniņš lūdz ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru iesniegt apelācijas protestu, lai lieta par piecgadīgas meitenes seksuālu izmantošanu tiktu pārskatīta Kurzemes apgabaltiesā. Tāpat iesniegti lūgumi tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam un Augstākās tiesas priekšsēdētājam Ivaram Bičkovičam izvērtēt, vai tiesnesis nav pieļāvis likuma pārkāpumus.

«Šis tiesas spriedums ir pļauka tiesu sistēmai. Tiesnesis vienkārši Kriminālprocesa likumu, visdrīzāk, nav lasījis.

Trūkst pat vārdu, lai aprakstītu, ko, saskaņā ar lietas materiāliem, šie cilvēki ir darījuši,» uzskata Elksniņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu