Sprūdžs turpinās tiesāties ar Lembergu strīdā par Ventspils mēra goda un cieņas aizskaršanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Augstākajā tiesā (AT) patlaban atrodas bijušā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža kasācijas sūdzība strīdā ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu («Latvijai un Ventspilij») par pašvaldības vadītāja godu un cieņu aizskarošiem izteicieniem, informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Pašlaik nav zināms, kad lieta tiks skatīta kasācijas kārtībā.

Lembergs no Sprūdža prasa, viņaprāt, nepatiesu, godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu, atvainošanos un morālās kompensācijas piedziņu 14 229 eiro apmērā. Ventspils mērs bijušo ministru iesūdzēja par televīzijas kanāla LNT raidījumā «900 sekundes» 2012.gada 16.oktobrī paustajiem izteikumiem.

Lembergs prasīja atzīt par nepatiesiem un godu un cieņu aizskarošiem vairākus viņam adresētus Sprūdža izteikumus, piemēram, «Jums ir jāsaņem taisnīgs sods - zaglim, tāpat kā filmā, ir jāsēž cietumā». Tāpat Sprūdžs tika iesūdzēts par viņa izteikumiem, ka Lembergs 20 gadus «spļauj sejā ikvienam Latvijas iedzīvotājam», demonstrējot, ka «likumi nav visiem vienādi šajā valstī», un Lemberga kungs ir «lielākais augonis pašvaldību sistēmā Latvijā».

Tāpat Ventspils mērs par godu aizskarošiem prasīja atzīt Sprūdža izteikumus, ka Lembergam esot jāuzņemas atbildība par cilvēkiem, kuri izbraukuši no Latvijas, jo viņš esot «atņēmis šiem cilvēkiem cerību, ka šajā valstī kādreiz kaut kas būs kārtībā un ka kaut kas kādreiz atrisināsies». Tāpat Sprūdžs tika iesūdzēts par Lemberga vainošanu saimniekošanā «pa pašvaldību kā savu un savas ģimenes kabatu» un dzīvošanu nesodāmībā, kura tiekot pirkta par nodokļu maksātāju naudu, kādēļ, pēc Sprūdža teiktā, «Latvijā daudzas pašvaldības ir pārvērtušās par publisko resursu izsaimniekošanas akadēmijām tā vietā, lai būtu, lai strādātu savu iedzīvotāju interesēs, savas teritorijas attīstības interesēs».

Jūrmalas pilsētas tiesa 2014.gada maijā pirmajā instancē noraidīja Lemberga prasību. 2015.gada februāra sākumā Rīgas apgabaltiesa nosprieda, ka Lemberga prasība ir apmierināma daļēji un Sprūdžam jāmaksā morālā kompensācija 2000 eiro apmērā. Vēlāk tiesa laboja spriedumā matemātiskā aprēķina kļūdas Sprūdža un Lemberga tiesvedībā - tiesa noteica, ka no Sprūdža par labu Lembergam piedzenama atlīdzība par nodarīto kaitējumu 2000 eiro apmērā un tiesāšanās izdevumi 2168,54 eiro apmērā - kopā 4168 eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu