Saeimā iesniegta iniciatīva par marihuānas dekriminalizāciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MARCEL VAN HOORN / ANP

Saeimā iesniegta iniciatīva par marihuānas dekriminalizāciju, informēja Saeimas Preses dienestā. Iesniegtajos dokumentos norādīts, ka par iniciatīvu saņemti 10 373 paraksti.

Pēc iekļaušanas Saeimas Prezidija darba kartībā Prezidijam būs jālemj par iniciatīvas tālāko gaidu. Ierasts, ka Prezidijs sākotnēji lemj par parakstu nodošanu pārbaudei Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP). Ja PMLP secina, ka par iniciatīvu saņemti vismaz 10 000 derīgi paraksti, tad Prezidijam būs iespēja lemt par tās nodošanu izskatīšanai Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai.

Kā ziņots, sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» šī iniciatīva tika ievietota 2012.gada 23.janvārī.

Iniciatīvas pieteicēji aicina pieņemt atbilstošus likumus vai veikt likumu grozījumus, lai 18 gadu vecumu sasniegušām personām par marihuānas audzēšanu, glabāšanu un nēsāšanu nelielos apjomos nedraudētu sods un lai par lietošanu sabiedriskā vietā draudētu tikai administratīvais sods.

Pēc iniciatīvas pārstāvja Donata Blaževiča domām, dekriminalizācija ir efektīvāks veids, kā risināt narkotiku problēmas sabiedrībā, turklāt šo veidu rekomendējot arī Pasaules Veselības organizācija.

«Kopumā ir veikti vairāk nekā 20 000 pētījumu par marihuānu. Daudzos no šiem pētījumiem ir atklājies, kamarihuānai ir ļoti plašs medicīnisks pielietojums un milzīgs potenciāls gan dažādu vieglu saslimšanu, gan ļoti smagu slimību ārstēšanā. Šādu daudzpusību skaidro ar to, ka marihuāna stimulē kanabinoīdu receptorus (CB1, CB2), kas ir atrodami cilvēku ķermenī. Šie receptori ir daļa no, iespējams, svarīgākās fizioloģiskās sistēmas cilvēka ķermenī - endokanabinoīdu sistēmas, kas pamatā atbild par cilvēka veselības uzturēšanu, tostarp arī imūnsistēmas regulēšanu un līdzsvarošanu,» stāsta Blaževičs.

Par iniciatīvu ir savākts vairāk nekā 10 000 cilvēku parakstu, kas nozīmē, ka to var iesniegt parlamentā.

Iniciatīvas autors ir Āris Ābele, kurš patlaban no tās tālākas virzīšanas atteicies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu