Notiek skolotāju pikets pret zemajām algām (518)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Vismaz 7000 skolotāju no visas Latvijas šodien pulcējās, lai protestētu pret zemajām algām, ko šobrīd saņem. Pedagogi organizētā gājienā devās uz Doma laukumu. Pa ceļam sākotnēji klusā akcija pārvērtās skaļā svilpju skaņu un plaukšķināšanas jūrā. Doma laukumā sanākušos protestētājus uzrunāja arī valdības pārstāvji, tomēr Ministru prezidentes uzruna protesta dalībniekos izraisīja neapmierinātību: skaļi svilpjot, viņi solīja streikot.

15:40 Mītiņš ir noslēdzies.

15: 35 LIZDA vadītāja vēlreiz uzrunā sanākušos, izsakot cerību, ka pedagogi tiks uzklausīti un viņiem nākamgad vairs nebūs jārīko līdzīgas protesta akcijas.

15:32 Sanākušos protestētājus cenšas nomierināt izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete, solot mainīt finansēšanas modeli, lai pedagogu atalgojums pieaugtu. Viņa atzina, ka esošā sistēma un atalgojums nav pietiekami.

15:21 Pēc Straujumas uzrunas pūlis viņu pamatīgi izsvilpa un solīja streikot.

15:18 Uzrunājot sanākušos protestētājus, Ministru prezidente Laimdota Straujuma norādīja, ka labi saprot skolotāju prasības, jo pati augusi pedagogu ģimenē. Viņa atzina, ka pedagogu atalgojumam jāsasniedz vismaz Igaunijas līmenis, bet vienlaikus norādīja, ka šobrīd situāciju nav iespējams mainīt. Tas izraisīja plašu protestētāju neapmierinātību.

15:04 Pēc Valsts policijas aplēsēm gājienā piedalās aptuveni 7000 cilvēku, atzina Valsts policijas preses pārstāve Ance Rozīte.

15:02 Protestētājus uzrunāt ieradusies arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), novēroja portāls TVNET.

14:59 Protesta dalībniekus uzrunā pedagogu pārstāvji no visas Latvijas, atzīstot, ka atalgojums par ieguldīto darbu ir ļoti zems un viņu darbs netiek novērtēts. Sanākušie klausās uzrunas un ar skaļiem saukļiem atbalsta runātājus.

14:49 Sanākušos protestētājus uzrunā LIZDA vadītāja Ingrīda Mikiško. Viņa atzīst, ka 72% pedagogu nav apmierināti ar esošo atalgojumu. Viņi ir uzņēmušies sava veida misionāru lomu.

14:41 Piketētāji ir noslēguši gājienu un sapulcējušies Doma laukumā. Pa ceļam sākotnēji klusā akcija pārvērtās skaļā svilpju skaņu un plaukšķināšanas jūrā. Doma laukumā atmosfēra ir mazliet mainījusies - vairākos skaļruņos skan latviešu mūzika grupas «Putnu balle» un dziedātājas Ances Krauzes izpildījumā.


14:37 Strauja algas palielinājuma pedagogiem, visticamāk, nebūs, šodien, iznākot pie pedagogu protesta akcijas dalībniekiem, sacīja izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V).

«Varam apliecināt, ka iepriekšējās valdības solītais tiks izpildīts,

jau 2014.gada septembrī pedagogu darba samaksas pieaugums būs jūtams,» teica ministre.

14:36 Dalībnieki sāk pulcēties Doma laukumā, kur ierīkots postaments, kam līdzās novietotas skaņu pastiprinošas iekārtas. Tiek atskaņota mūzika.


14:33 Gājiena priekšgalā atrodas Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku asociācijas priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško un citu valstu skolotāju arodbiedrību pārstāvji.

14:30 Kāda skolotāja no Ogres atzina, ka strādā 40 stundas, par to saņemot tikai nedaudz virs 300 eiro.


14 : 29 Protestētāji devās gājienā pa Brīvības bulvāri uz Vaļņu ielu, kur atrodas IZM. Gājiens turpināsies līdz Finanšu ministrijai un noslēgsies Doma laukumā.

14:21 Gājiena laikā tiek svilpts un izkliegti dažādi saukļi, protestējot pret zemajām algām. Drīz protestētāji sasniegs Doma laukumu.

14:18 Gājiena laikā apturēta satiksme.

14:08 Skolas sadala brigādēs. No Esplanādes sācies gājiens uz Doma laukumu.

14:05 Kā TVNET atzina aptaujātie pedagogi, noskaņojums viņiem normāls un cerību pilns, ka kaut kas mainīsies. Viņi piedalās, lai valdība sadzird pedagogu problēmas. Un, ja nekas nemainīsies, - viņi ir gatavi piedalīties arī nākamgad.

14:00 Pedagogi bruņojušies plakātiem, prasot palielināt algu. Piemēram: «Apmaksāt visus izglītības un zinātnes darbinieku darba pienākumus!», «Nācijas izglītošanai - minimāli ienākumi», «Arī mūsu bērni grib ēst!», «Mēs gribam mācīt bērnus Latvijā, nevis lasīt sēnes Īrijā» u.c.

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

13:56 Kā informēja policija, šobrīd uz protesta akciju iepretim Ministru kabinetam pulcējušies jau apmēram 5000 cilvēku

13:52 Kā novēroja portāls TVNET, pedagogi sākuši pulcēties protesta akcijai.

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Kaut tiek norādīts, ka protesta akcijā piedalīsies ap 5000 skolotāju, skaits varētu būt lielāks.

Notikumu gaitai līdzi sekos TVNET.

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET
Komentāri (518)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu