Polija samaksājusi daļu kompensācijas bijušajiem CIP slepenā cietuma ieslodzītajiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polija samaksājusi daļu no kompensācijas diviem ieslodzītajiem, kas pirms nosūtīšanas uz Gvantanamo tika turēti ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) slepenajā cietumā Polijā, pirmdien atklājusi Ārlietu ministrija.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) 2014.gada jūlijā nolēma, ka Polijai ātri jāpabeidz kriminālizmeklēšana cietumu lietā un diviem bijušajiem ieslodzītajiem jāizmaksā kompensācijās kopumā 230 000 eiro.

Poliju tiesā iesūdzēja palestīnietis Abu Zubaids un Saūda Arābijas pilsonis Abds ar Rahims an Naširi. Viņi apgalvoja, ka CIP ar Varšavas atļauju 2002. un 2003. gadā ieslodzījusi viņus slepenā cietumā Polijā, kur viņi tikuši atkārtoti spīdzināti.

Abi vīrieši vērsās tiesā pret Poliju par to, ka tā nav novērsusi viņu pretlikumīgo aizturēšanu un spīdzināšanu un par to atbildīgos nav saukusi tiesas priekšā.

Polijas Ārlietu ministrijas pārstāvis ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka Polija pilda ECT lēmumu.

«Vienas personas gadījumā nauda iemaksāta bankas kontā, ko norādījuši viņa advokāti, otrajā gadījumā, uz ko attiecas starptautiskās sankcijas, mēs pieprasījām izveidot tiesas depozītu,» viņš piebilda.

Polija ir arī lūgusi ASV saskaņā ar Eiropas Savienībā (ES) spēkā esošo nāvessoda aizliegumu noraidīt nāvessodu abiem apsūdzētajiem.

ECT spriedums ASV neskar, jo Savienotās Valstis atrodas ārpus tiesas jurisdikcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu