Nākamajai tautas skaitīšanai nepieciešami 2,42 miljoni eiro (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Centrālajai statistikas pārvaldei (CSP) nepieciešamais finansējums 2021.gada tautas skaitīšanas sagatavošanai un veikšanai ir 2 425 984 eiro, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajā plāna projektā «Detalizēts pasākumu plāns 2021.gada tautas skaitīšanas sagatavošanai un organizēšanai».

EM atzīst, ka CSP nepieciešamais finansējums nākamās tautas skaitīšanas sagatavošanai un veikšanai ir 3,1 reizi mazāks, salīdzinot ar 2011.gada tautas skaitīšanas izmaksām.

Plānā ietverti precīzi pasākumi, to izpildes termiņi un atbildīgās institūcijas, lai 2021.gada tautas skaitīšanu varētu veikt, visu nepieciešamo informāciju iegūstot no administratīvajiem reģistriem un citām datubāzēm, atsakoties no iedzīvotāju aptaujas internetā vai viņu dzīvesvietās.

Plānā iekļautie pasākumi ir sakārtoti atbilstoši divām tautas skaitīšanā apsekojamām grupām - iedzīvotājiem un mājokļiem, kā arī ņemot vērā galveno atbildīgo institūciju par konkrētā pasākuma izpildi.

2021.gada tautas skaitīšanas sagatavošanas un organizēšanas pasākumi ir izskatīti EM izveidotajā starpinstitūciju darba grupā, kuras darbā iesaistījās pārstāvji no EM, CSP, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Tieslietu ministrijas, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Valsts zemes dienesta, Valsts ieņēmumu dienesta, Nodarbinātības valsts aģentūras, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas u.c. Darba grupu vada EM valsts sekretārs.

EM norāda, ka 2021.gada tautas skaitīšanas sagatavošanas un organizēšanas pasākumu veiksmīga īstenošana būs atkarīga no pieejamajiem finanšu resursiem. Plānā iekļauts laika periods ir līdz 2023.gadam.

Ministrijas un citas atbildīgās institūcijās 2014.gadā iespēju robežās īstenos 2021.gada tautas skaitīšanas sagatavošanas un organizēšanas pasākumus vai veiks priekšdarbus pasākumu ieviešanai par tām piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem, jo 2014.gadā papildu līdzekļi jauno politisko iniciatīvu ietvaros šiem pasākumiem nav piešķirti.

Jautājums par 2015.-2017.gada pasākumu īstenošanai papildus nepieciešamo finansējumu jāskata Ministru kabinetā vidējā termiņa budžeta projekta 2015.-2017.gadam un valsts budžeta projekta 2015.gadam sagatavošanas procesā kopā ar visu ministriju un centrālo valsts iestāžu priekšlikumiem jaunajām politikas iniciatīvām un iesniegtajiem papildu finansējuma pieprasījumiem atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām. Katra ministrija vai cita atbildīgā institūcija iesniedz pieprasījumu par valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu šajā plānā ietverto tās atbildībā esošo pasākumu īstenošanai.

Savukārt jautājums par 2018.-2023.gada pasākumu īstenošanai papildus nepieciešamo finansējumu atbildīgajām institūcijām savlaicīgi jāiekļauj turpmākajos vidējā termiņa, kā arī konkrētā gada budžeta projektos.

Jau ziņots, ka 2011.gada tautas skaitīšanu CSP sāka 1.martā, piedāvājot iedzīvotājiem aizpildīt tautas skaitīšanas anketas internetā, 17.martā darbu sāka 1960 tautas skaitītāji, apmeklējot iedzīvotājus viņu dzīvesvietās. No 1.jūnija tautas skaitīšanas iepriekšējos posmos nesastaptie iedzīvotāji varēja aizpildīt tautas skaitīšanas anketas internetā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu