Rotko glezna pārdota izsolē Ņujorkā par 81,92 miljoniem dolāru (1)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Daugavpilī dzimušā abstraktā ekspresionisma mākslinieka Marka Rotko glezna «No. 10» («Nr. 10») trešdien tika pārdota «Christie's» izsolē Ņujorkā par 81,92 miljoniem ASV dolāru (73,01 miljonu eiro), paziņoja izsoļu nams «Christie's».

Glezna, kas bija novērtēta par gandrīz divreiz mazāku summu, tika pārdota pēckara un mūsdienīgās mākslas izsolē, pietuvojoties izsolēs pārdoto Rotko gleznu cenas rekordam, bet to nesasniedzot.

Dārgākā izsolēs pārdotā Rotko glezna ir «Orange, Red, Yellow» («Oranžs, sarkans, dzeltens»), kas 2012.gadā tika pārdota par 86,88 miljoniem ASV dolāru.

Foto: publicitātes

Otrdien «Sotheby's» izsolē Ņujorkā tika pārdota Rotko glezna «Untitled (Yellow and Blue)» («Bez nosaukuma (dzeltens un zils)») par 46,5 miljoniem ASV dolāru (41,4 miljoniem eiro). Savukārt pirmdien «Christie's» izsolē Ņujorkā Rotko 1958.gada darbs «No 36, Black Stripe» tika pārdots par 40,485 miljoniem dolāru (36,080 miljoniem eiro).

Trešdien notikušajā «Christie's» izsolē Ņujorkā tika pārdoti arī citu mākslinieku darbi.

Vācu un britu mākslinieka Lisjēna Freida eļļas glezna «Benefits Supervisor Resting» («Pabalstu pārraudze atpūšas»), kurā redzama uz sofas guļoša kaila sieviete, tika pārdota par 56,16 miljoniem dolāru (50,05 miljoniem eiro). Par tādu pašu cenu tika pārdots popārta ikonas Endija Vorhola darbs «Colored Mona Lisa» («Krāsainā Mona Liza»).

Marks Rotko (īstajā vārdā Markuss Rotkovičs) dzimis Dvinskā (tagadējā Daugavpilī) 1903.gada 25.septembrī, bet miris 1970.gada 25.februārī Ņujorkā. Rotko bija viens no 20.gadsimta nozīmīgākajiem pasaules slavu ieguvušajiem māksliniekiem un bija centrālā figūra pēckara glezniecības attīstībā ASV. Rotko darbi atrodas ievērojamāko Eiropas un Amerikas muzeju pastāvīgajās izstādēs, bet mākslas darbu izsolēs viņa darbi tiek pārdoti par rekordlielām summām.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu