Peters: Kādreiz vara vairāk bijās inteliģences

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neskatoties uz to, ka Padomju Savienība bija ļoti disciplināra un totalitāra valsts, vara vairāk bijās inteliģences, tā intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» atzina dzejnieks, bijušais Latvijas vēstnieks Krievijā Jānis Peters.

Tas tāpēc, ka savulaik vara vairāk cienījusi inteliģenci. «Man ir bijis tāds gadījums, kad Latvijas Centrālās komitejas pārstāve, tiesa, ne pārāk augsta, bija ļoti iztrūkusies, nez ko par kādu partijas akciju teiks Imants Ziedonis, Dievs nedod, ka Ziedonis sadusmotos,» atminējās Peters.

Viņaprāt, vara negribēja nokļūt konfliktā ar inteliģenci, jo būt konfliktā ar inteliģenci varai nozīmēja būt konfliktā ar tautu.

Vaicāts, cik aktīvi šī brīža inteliģence iesaistās pret politisko cinismu, Peters atzina, ka viņam viennozīmīgas atbildes nav.

«Iesaistās atsevišķi dzejnieki un dzejnieces, paraksta daudzus uzsaukumus, un brīžiem tie kaitina, jo tur ir savākti internetā paraksti - automātiski. Toreiz bija jāapstaigā tie cilvēki, bija jāiet pie katra mājās. Tagad vairs nav jāiet, un tagad ātri savāc, bet

vai tie cilvēki padomā, ko viņi paraksta? Es domāju, ka nē,»

sprieda dzejnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu