Tūkstošiem cilvēku Meksikā atvadās no Garsijas Markesa

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Meksikas galvaspilsētā Mehiko tūkstošiem cilvēku pirmdien atvadījās no ievērojamā Kolumbijas rakstnieka Gabriela Garsijas Markesa, kurš ceturtdien 87 gadu vecumā nomira savās mājās Mehiko.

Urna ar Garsijas Markesa pelniem bija novietota uz pjedestāla Mākslas pilī, kur rakstnieka daiļrades cienītāji varēja atvadīties no viņa.

Urnai apkārt bija dzeltenas rozes, kas bija Garsijas Markesa mīļākās puķes, un stīgu kvartets spēlēja klasisku mūziku. Goda sardzē pie urnas stāvēja viņa atraitne Mersedesa Barča un dēli Rodrigo un Gonsalo.

Garsiju Markesu, kurš ietekmējis vairākas paaudzes spāniski rakstošo autoru, savās runās godināja Meksikas un Kolumbijas prezidenti.

Nobela prēmija literatūrā

«Mēs sapulcējamies, lai pieminētu to, kurš 1982.gada decembrī no ledainās Stokholmas aizkustināja pasauli, runājot par vientulību Latīņamerikā,» sacīja Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss. Viņš atsaucās uz romāna «Simt vientulības gadu» autoram Garsijam Markesam 1982.gadā piešķirto Nobela prēmiju literatūrā.

Meksikas prezidents Enrike Peņa-Njeto

nosauca Garsiju Markesu par «visu laiku dižāko Latīņamerikas romānistu».

«Mēs, meksikāņi, viņu mīlam un vienmēr mīlēsim,» sacīja prezidents.

Garsija Markess dzīvoja Meksikā no 1961.gada un tur

sarakstīja romānu «Simt vientulības gadu», kas tika izdots 1967.gadā.

Rakstnieks pirmdien tika pieminēts arī viņa dzimtenē Kolumbijā, kur pie viņa bērnības mājas notika neliels gājiens. Kolumbijas prezidents otrdien vadīs Garsijas Markesa piemiņas ceremoniju galvaspilsētas Bogotas katedrālē.

Trešdien, Pasaules grāmatu dienā, Kolumbijā notiks Garsijas Markesa romāna «Pulkvedim neviens neraksta» fragmentu lasījumi vairāk nekā 10 tūkstošos bibliotēku, parku un augstskolu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu