Hodorkovskis: Putins karu Ukrainā sāka, lai slēptu ekonomiskās neveiksmes

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins aizgājis pa kara kurināšanas ceļu, tostarp pret Ukrainu, lai attaisnotu savu neveiksmīgo ekonomisko politiku, paziņojis Kremļa kritiķis un bijušais Krievijas naftas magnāts Mihails Hodorkovskis.

«Kāds ir kara iemesls? Putins saprata, ka viņa radītais valsts kapitālisms vairs nav spējīgs nodrošināt izaugsmi. Tāda tipa valstis tikušas radītas vienīgi karam. Lai attaisnotu pašreizējās varas sistēmas pastāvēšanu, viņš bija spiests sākt šo karu,» Stenforda universitātē paziņoja Hodorkovskis.

Turklāt, kad tika iznīcināts Kremļa iekšējais ienaidnieks - neatkarīgais bizness -, masu mobilizācijai ap esošā režīma kleptokrātiju «ievajadzējās ārējā ienaidnieka», norādīja Hodorkovskis.

Viņš uzsvēra, ka Krievija par «brīvības zaudēšanu valsts iekšienē, par demokrātisko institūtu sagraušanu maksā ar karavīru un brīvprātīgo dzīvībām, kuri šobrīd iet bojā Ukrainā».

«Gazprom» peļņa pērn samazinājusies par 70%

Krievijas enerģētikas gigants «Gazprom» pagājušajā gadā strādāja ar 189 miljardu rubļu (3,1 miljarda eiro) tīro peļņu, kas ir par 70% mazāk nekā 2013.gadā, teikts uzņēmuma paziņojumā.

Tīrās peļņas rezultāts noteikts atbilstoši Krievijas grāmatvedības standartiem, un tas neietver naftas struktūrvienības «Gazprom Neft» vai citu enerģētikas struktūrvienību darbības rezultātus.

Šis rezultāts tiek izmantots, lai noteiktu izmaksājamo dividenžu apjomu.

Eksperti uzskata, ka, ņemot vērā ievērojamo peļņas samazinājumu, «Gazprom» nāksies paziņot arī par dividenžu apjoma samazināšanu.

Pasaules Banka būtiski palielina Krievijas ekonomikas krituma prognozi

Krievijas ekonomika šogad, visticamāk, piedzīvos krietni straujāku kritumu, nekā tika prognozēts iepriekš, trešdien paziņoja Pasaules Banka (PB).

PB prognozē, ka Krievijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad samazināsies par 3,8% un vēl par 0,3% nākamgad.

Pērn decembrī banka prognozēja, ka valsts ekonomika 2015.gadā saruks vien par 0,7%.

Jaunākās prognozes balstītas uz pieņēmumu, ka vidējā naftas cena šogad veidos 53 dolārus par barelu. Gadījumā, ja naftas cena palielināsies līdz aptuveni 65 dolāriem par barelu, tad Krievijas IKP šogad saruks par 2,9%.

PB norāda, ka Krievijas ekonomiku negatīvi ietekmē arī vājais pieprasījums un zemais investīciju apjoms.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu