Krievija noliedz savu gaisa kontrolieru vainu Kačiņska bojāejā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija ceturtdien informēja, ka tās izmeklēšana saistībā ar lidmašīnas katastrofu 2010.gadā netālu no Smoļenskas, kurā gāja bojā Polijas prezidents Lehs Kačiņkis, ir gandrīz pabeigta un noliedza, ka negadījuma izraisīšanā varētu būt vainojami Krievijas gaisa satiksmes kontrolieri.

«Krievijas izmeklēšana neredz nekādu pamatojumu runāt pat par minimālu lidojuma kontroles grupas atbildību par katastrofu,» norādīts Krievijas Izmeklēšanas komitejas paziņojumā.

«Viņi rīkojās atbilstoši instrukcijām un starptautiskās civilās aviācijas noteikumiem,» uzsvērts paziņojumā.

«Šobrīd mēs varam pateikt, ka lidmašīnas katastrofas iemesls bija vairāku faktoru kombinācija,» informēja Izmeklēšanas komiteja.

Komiteja norādīja, ka katastrofu izraisīja Polijas pilotu nevēlēšanās nosēsties citā lidostā sliktu laikapstākļu laikā un viņu nereaģēšana uz automātisko brīdinājuma sistēmu nosēšanās laikā.

Krievijas izmeklētāji norādīja, ka «lielākā daļa darba krimināllietā ir pabeigta», bet piebilda, ka Krievijai joprojām ir nepieciešama informācija no Polijas, lai pabeigtu procesu. Ir paredzēts, ka pēc tam lidmašīnas atlūzas varētu tikt nosūtītas uz Poliju.

Polija ir sūdzējusies par Krievijas nevēlēšanos nodot tai lidmašīnas atlūzas, tomēr Krievijas izmeklētāji norādīja, ka pierādījumu saglabāšana notiekošas izmeklēšanas laikā ir «standarta starptautiskā prakse» un uzsvēra, ka Polija aizkavē izmeklēšanas noslēgumu.

Krievijas paziņojumā norādīts, ka Krievija ir iesniegusi Polijai vairākus lūgumus saistībā ar aviokatastrofu, kas nav tikuši izpildīti.

Šonedēļ noplūdināti Polijas izmeklēšanas materiāli liecina, ka lidmašīnas pilots nolaišanās brīdī bija pilotu kabīnē, un pilotus nolaisties miglas apstākļos esot spiedis Kačiņskis.

Jau ziņots, ka martā Polijas prokuratūra informēja, ka lidmašīnas katastrofā ir vainojama pilota kļūda, apsūdzības ir izvirzītas arī diviem Krievijas gaisa satiksmes kontrolieriem.

Vienam no Krievijas gaisa satiksmes kontrolieriem ir izvirzītas apsūdzības par «tiešu atbildību gaisa satiksmes apdraudēšanā (...), bet otrs ir apsūdzēts par netīšu gaisa satiksmes katastrofas izraisīšanu», martā paziņoja Polijas galvenais militārais prokurors Ireneušs Šelongs.

Kačiņskis, viņa sieva Marija un vēl 94 cilvēki, tostarp Polijas bruņoto spēku vadība un citas augstas amatpersonas, 2010.gada 10.aprīlī gāja bojā Polijas valdības pasažieru lidmašīnas «Tu-154» katastrofā Krievijā netālu no Smoļenskas. Aviolainerī atradās 88 cilvēku liela Polijas amatpersonu delegācija, kas devās uz Katiņā nogalināto Polijas armijas virsnieku ikgadējo piemiņas pasākumu, kā arī astoņi apkalpes locekļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu