Solis pretī veselām kājām!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: reklāmas materiāls

Varikozas vēnas ne vien bojā kāju izskatu, bet mēdz radīt arī diskomfortu un veselības problēmas. Varikozas vēnas jeb tā sauktā venozā patoloģija ir sastopama apmēram katram trešajam ceturtajam Latvijas iedzīvotājam. Par to, kas būtu jāzina pacientam dodoties pie ārsta un uzsākot ārstēšanu, stāsta «Veselības centra 4» Baltijas Vēnu klīnikas un Capital Clinic Riga asinsvadu ķirurgs, flebologs Žoržs Žabūrs.

Foto: Vc4

Vēnās ir vārstuļi. Ja tie kādu iemeslu dēļ vairs nefunkcionē, cilvēkam stāvot vai sēžot, asinis ieplūst kāju vēnās, pietiekami vairs netiek atpakaļ uz sirdi, un kājās rodas liels spiediens. Jo ilgāk cilvēks ar hronisku venozu nepietiekamību stāv vai sēž, jo spēcīgāku diskomfortu izjūt. Hroniska venoza mazspēja parasti sākas ar viegliem simptomiem, kam liela daļa cilvēku nepievērš uzmanību. Parasti dienas beigās pacients jūt smaguma sajūtu kājās, tirpšanu, sāpīgu nogurumu.

Par vēnu problēmām, to izraisītajām sāpēm un veikto vēnu operāciju savā pieredzē dalās režisors, dramaturs un aktieris Kārlis Anitens un pavāre Andželika, kurai arī ir problēmas ar kāju vēnām. Pēc pārbaudēm «Capital Clinic Riga»- asinsvadu ķirurgs, flebologs Žoržs Žabūrs nosaka diagnozi un nepieciešamo operāciju Andželikas kāju vēnu problēmu risināšanai.

Visbiežāk, parādoties pirmajiem simptomiem, vēl nav redzamu vai taustāmu varikozu vēnu (paplašināti, mezglaini asinsvadi). Tomēr, ja šīs sajūtas atstāj bez ievērības, slimība progresē, un parādās kapilāru un sīko asinsvadu paplašinājumi, tā sauktie zirneklīši, kas uz ādas izskatās kā zilgani sarkans sietiņš. Diemžēl arī šos simptomus visbiežāk cilvēki vērā neņem.

Foto: reklāmas materiāls

Tālāk, slimībai attīstoties, veidojas paplašinātas, mezglainas kāju vēnas, nereti šīm sūdzībām pievienojas arī tūska, cilvēkiem grūti uzvilkt kurpes, ilgstoši staigāt vai stāvēt. Cilvēks ir spiests atteikties no dažādām aktivitātēm.

Foto: reklāmas materiāls

Varikozo vēnu mezglos, kur asins plūsma palēninās, var veidoties trombi. Līdz ar asins plūsmu tie var aizceļot līdz plaušām un izraisīt ļoti nopietnas komplikācijas.

Ko darīt un, ar ko sākt?

Ieteicams apmeklēt asinsvadu ķirurgu vai flebologu un veikt precīzu diagnostiku. Kāju vēnu veselības stāvokli nosaka ar Duplex ultrasonogrāfiju (USG). Ar šo iekārtu mēra asins pretplūsmu vēnās, kā arī nosaka, vai nav bojāti vēnu vārstuļi.

Foto: reklāmas materiāls
Foto: reklāmas materiāls

Medikamenti un ziedes atvieglo pašsajūtu, taču slimību neārstē. Turklāt ar ziedēm jābūt īpaši uzmanīgiem, jo, ilgstoši tās lietojot, ziedes mēdz izraisīt alerģiskas reakcijas un ekzēmas.

Jāveic fiziskas aktivitātes! Lai kājas būtu veselas, īpaši labi ir visi sporta veidi, kas attīsta kāju muskulatūru – skriešana, riteņbraukšana, staigāšana, skrituļošana, peldēšana (īpaši ieteicama, jo apvieno fizisku slodzi un nodrošina vēsumu, kas liek asinsvadiem sašaurināties), ūdens aerobika. Nevajadzētu izvēlēties spēles ar bumbu, jo tās traumē locītavas, kas savukārt pasliktina arī vēnu stāvokli. Ir jāpārdomā arī stepa un «bodybaiku» nodarbības, jo jebkura pārmērīga slodze kāju vēnu sistēmai var nākt par ļaunu. Ieteicama ir jebkura aeroba slodze, īpaši cilvēkiem pēc trīsdesmit gadu sasniegšanas. Tāpat pēc iespējas vajadzētu izvairīties no smagumu cilāšanas un nešanas. Tiem, kas cieš no hroniskas vēnu mazspējas, nav ieteicams ilgstoši atrasties karstumā. Tas nenozīmē, ka pavisam jāatsakās no sauļošanās vai pirtīm, vienīgi viss jādara ar mēru. Pēc sauļošanās un karsēšanās pirtī noteikti nepieciešams aukstā ūdenī atvēsināties. Arī pēc mazgāšanās kājas vajadzētu aplaistīt ar vēsu ūdeni.
Svarīga ir arī apavu izvēle. Sievietēm neiesaka valkāt apavus, kuru papēžu augstums ir lielāks par 3- 4 centimetriem. Ja papēži ir ļoti augsti, pēda ir nostiepta, ikru muskulis saspringts, tāpēc tas nespēj veikt asins pumpja funkcijas. Piemēroti apavi jāizvēlas arī citām dzīves situācijām.

Ko der zināt par vēnu operāciju?

Ķirurģiska iejaukšanās nepieciešama gadījumos, kad radušās komplikācijas vai ar operācijas palīdzību, likvidējot slimo vēnu vai tās posmu, no komplikācijām iespējams izvairīties. Jāatzīst, ka klasiskās vēnu operācijas tiek lietotas arvien retāk. Pašreiz pasaulē atzinību guvušas tās saucamās mazinvazīvās ķirurģiskās metodes, piemēram, endoluminālā lāzeroperācija, radiofrekvences un tvaika endoluminālā ķirurģija. To ietekme uz apkārtējiem audiem ir niecīga, tāpēc pacienti jau tajā pašā dienā var atgriezties aktīvā ikdienas ritmā. Taču vēl saudzīgāk vēnas ārstē ar jaunāko cianoakrilāta (biolīmes) metodi, kas arvien vairāk tiek ieviesta dažādās pasaules valstīs. Tā nodrošina augstu drošību un komforta līmeni operācijas laikā un pēcoperācijas periodā. Vēna netiek izņemta, bet slēgta caur katetru, ievadot drošu un veselībai nekaitīgu bioloģisko līmi, pielietojot speciāli kalibrētu līmes pistoli. Šīs operācijas laikā nav jāpielieto anestēzija, jo nav termiskas iedarbības uz vēnu, apkārtējiem audiem un nerviem. Turklāt pēc biolīmes operācijas nav jānēsā kompresijas zeķes.

Foto: reklāmas materiāls

Ja runājam par tīri kosmētiskām lietām - paplašinātiem kapilāriem, nelielām redzamām zemādas vēnām, tad to likvidēšanas klāsts ir vēl iespaidīgāks- IPL (intensīvi pulsējošās gaismas) iekārtas, transkutānie lāzeri, putu skleroterapija, diatermokoagulācija u.c.. Šīs visas metodes vienviet ir pieejamas Veselības centrā 4, līdz ar to pacientam ir iespēja pilnībā sasniegt vizuāli estētisku efektu, it īpaši pēcoperācijas periodā.

Kā tas notiek? Skatieties video, kā jaunā māmiņa Dace piepilda sen loloto sapni un atbrīvojas no sīkiem asinsvadiem.

Bet! Pirmais un vissvarīgākais priekšnosacījums- nepieciešama flebologa konsultācija ar Duplex USG izmeklējumu, lai precizētu HVM pakāpi un piemeklētu adekvātu ārstēšanas taktiku.

NODERĪGI!

Izmantojiet iespēju – vēl līdz 30.aprīlim turpinās akcija «Solis pretī veselām kājām», kuras ietvaros Veselības centra 4 filiālēs pieejamas ZELTA atlaides pirmreizējai flebologa konsultācijai, kosmētiskās fleboloģijas procedūrām un vēnu operācijām.

www.capitalclinicriga.lv

www.venas.lv

https://www.facebook.com/CapitalClinicRiga

http://www.draugiem.lv/baltijasvenuklinika/-

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu