No VARAM atlaistajam Antonovam atrod siltu vietu RNP (137)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Pašvaldības SIA «Rīgas namu pārvaldnieks» (RNP) valdes priekšsēdētāja amatā iecelts Aleksandrs Antonovs, kurš pirms divām nedēļām atbrīvots no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra amata, informēja Rīgas domē. Pilsētas mērs Nils Ušakovs esot gatavs personīgi uzņemties atbildību par Antonova turpmāko darbu RNP.

Uzskata, ka būs labs vadītājs

«Diemžēl pēdējo gadu laikā valsts pārvaldi ir spiesti pamest daudzi profesionāļi. Būtu nepareizi, ja viņi pavisam aizietu prom uz privāto sektoru ar visu savu pieredzi. Antonovs ir viens no tādiem piemēriem. Esmu pārliecināts, viņš būs stiprs un labs RNP vadītājs,» uzskata RNP kapitāla daļu turētājs Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Jau ziņots, ka līdzšinējais RNP vadītājs Ervīns Straupe (GKR) 3.martā pametis šo amatu un kļuvis par pašvaldības SIA «Rīgas nami» valdes locekli. Straupe uzņēmuma vadītāja amatā nostrādājis kopš uzņēmuma dibināšanas 2010.gada decembrī, un 2013.gada decembrī viņa darba līgums pagarināts vēl uz trim gadiem.

Uz uzņēmuma vadītāja vakanci konkurss netika rīkots.

Ušakovs gatavs personīgi uzņemties

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) gatavs personīgi uzņemties atbildību par bijušā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārā sekretāra Aleksandra Antonova darbu pašvaldības SIA «Rīgas namu pārvaldnieks» valdes priekšsēdētāja amatā.

Ušakovs neuzskata, ka, bez konkursa ieceļot šajā amatā pirms pāris nedēļām no VARAM atlaisto Antonovu, riskētu ar savu reputāciju. «Esmu vienmēr teicis, ka es pieņemu lēmumus par tiem cilvēkiem, kurus ieceļu amatā. Ja cilvēks kaut ko ir nepareizi izdarījis, man pēc tam nav nekādas iespējas teikt, ka komisija bija nepareiza, šķībs konkurss vai kāds cits bija vainīgs, vai tas bija kaut kāds koalīcijas lēmums. Es iecēlu cilvēku un uzņemos par to atbildību jau kopš 2009.gada,» sacīja Ušakovs.

Rīgas mēram nav nekādu bažu par Antonova piemērotību

amatam, jo patlaban neesot vispār nekāda pamata domāt, ka viņš ir atlaists atbilstoši likumdošanai. «Man ir pārliecība, ka viņš ir profesionāls, godīgs valsts pārvaldes pārstāvis, un ļoti žēl, ka valsts pārvalde tādu cilvēku tagad pazaudēja. Diemžēl viņš nav ne pirmais, ne pēdējais, kas iet prom no valsts pārvaldes, un pēc būtības tas ir ļoti slikti, jo samazina valsts pārvaldes kapacitāti. Ja mums ir iespēja šādus cilvēkus paņemt strādāt šeit, pie mums, mēs to izmantosim, gan runājot par Antonovu, gan arī runājot par daudziem citiem,» teica Ušakovs.

Antonovs pagaidām neesot izteicis vēlmi iestāties kādā no Rīgas domes vadošās koalīcijas partijām «Saskaņas centrs» vai «Gods kalpot Rīgai». «Tas nav vajadzīgs. Man ir vajadzīgs cilvēks ar lielu pieredzi, kurš ir jauns, ar labu izglītību, kurš padarīs RNP efektīvāku un caurspīdīgāku. Tas ir viņa galvenais uzdevums,» uzsvēra Rīgas mērs.

Bez konkursa tiek amatā

Rīgas domē opozīcijā esošās partijas «Vienotība» deputāts Olafs Pulks gan pauda viedokli, ka par visu kapitālsabiedrību valdēm vajadzētu rīkot konkursu, tajā skaitā uz «Rīgas namu pārvaldnieku», kur esot diezgan liela valdes locekļu maiņa. «Domes priekšsēdētājs saka, ka daudzi valsts pārvaldes profesionāļi aiziet no amatiem un viņiem vajag dot vietu pašvaldībās - es nezinu nevienu citu bez Antonova, kuram viņš no valsts pārvaldes būtu iedevis kādu amatu pašvaldībā. Vai nu tie «daudzi» nav tādi profesionāļi, vai arī par tiem viņš neliekas ne zinis,» sprieda deputāts.

«Iespējams, tas ir atbalsts Antonovam par to, ka laikā, kad viņš bija VARAM valsts sekretārs un notika jezga par «Rīdzinieka karti», pa Rīgu klejoja tāda informācija, ka viņš bija ļoti aktīvs un dedzīgs SC vadītāja viedokļa piekritējs. Ceru, ka šīs baumas nav patiesas un ka tā nav paldies pateikšana viņam, piešķirot vietu RNP valdē,» piebilda Pulks.

Domnieks pagaidām atturējās vērtēt, ko varētu sagaidīt no Antonova RNP vadītāja amatā, norādot, ka to parādīs laiks. «Protams, parlamentārā sekretāra līmenis var derēt pašvaldības uzņēmuma valdes locekļa amatam, bet es nezinu, vai viņš ir labākais personāžs,» sacīja deputāts, paužot cerību, ka Antonovs būs atvērtāks nekā iepriekšējais vadītājs, sniedzot opozīcijai informāciju par uzņēmuma darbības niansēm un finansējuma izlietojumu.

No amata atbrīvo par pārkāpumiem

Jau ziņots, ka valdība 11.martā atbalstīja VARAM valsts sekretāra Antonova atbrīvošanu no amata saistībā ar pieļautajiem pārkāpumiem, pieņemot lēmumu par finansējuma piešķiršanu Karvas HES projektam, lai gan iepriekš finansējums ticis noraidīts projekta neatbilstības dēļ. Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija secinājusi, ka Antonovs pārkāpumus izdarījis apzināti, zinot rīcības prettiesiskumu.

Antonovs lēmumu par finansējuma piešķiršanu bija pieņēmis vienpersoniski, nesaskaņojot to ne ar vienu citu ministrijas atbildīgo amatpersonu. Viņš arī vienpersoniski esot pārvērtējis Vides investīciju fonda lēmumu finansējumu nepiešķirt, kas arī esot vērtējama kā apzināta rīcība. Turklāt līdz šim šāda satura vienpersoniska lēmuma sagatavošana un pieņemšana nav bijusi Antonova profesionālās darbības pieredzē, teikts atzinumā. Dokumentā arī apgalvots, ka Antonovs apzināti vēlējies panākt, lai viņa rezolūcija par finansējuma piešķiršanu tiktu izpildīta.

Antonovs pagājušā gada decembra beigās

licis dienas laikā sagatavot lēmumu par finansējuma piešķiršanu

SIA «Patina», lai gan iepriekš Vides investīciju fonda naudas piešķiršana tikusi atlikta, turklāt iepriekšējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs izdeva rīkojumu par sadarbības pārtraukšanu ar šo uzņēmumu.

Karvas HES, kuru vides organizācijas vaino Vaidavas upes vides sagandēšanā, īpašnieks to pieteica 500 000 eiro līdzfinansējumam kā videi draudzīgu projektu.

Antonovs šodien pēc valdības sēdē pieņemtā lēmuma par viņa atbrīvošanu no amata žurnālistiem sacīja, ka noteikti vērsīsies tiesā par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Eināra Cilinska (VL-TB/LNNK) rīkojumu atbrīvot viņu no amata.

Komentāri (137)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu