Foto: atklāta «Titānika» izstāde, kas stāsta par vēstures liecībām pirms traģēdijas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaulē lielākajā ceļojošajā izstādē par okeāna leģendu «Titāniks» būs apskatāmi arī seši oriģināli objekti, kas saistīti ar avarējušo kuģi, žurnālistus informēja izstādes organizatori. Neviens no šiem objektiem gan nav izcelts no dzelmes, uzsvēra izstādes pārstāvji.

Izstādi veido 15 galerijas, kurās apmeklētāji varēs iepazīties gan ar materiāliem par kuģa būvēšanu un vēsturnieku atklātajiem faktiem par tā traģisko bojāeju, gan arī

iejusties vairāk nekā 100 gadus senā pagātnē

- lielākā daļa galeriju veidotas atbilstoši «Titānika» interjeram un ļauj izbaudīt tā laika gaisotni, izdzīvot notikumus un uzzināt pasažieru stāstus. Viens no izstādes organizatoriem, kā arī tajā izstādīto artefaktu kolekcionārs Deivids Lorenss iepriekš ir ticies ar «Titānika» pasažieriem, kuri izdzīvoja pēc traģiskās avārijas.

Izstādē apskatāmie artefakti pieder Lielbritānijas uzņēmumam «White Star Memories», kas ir lielākais ar «Titāniku» saistīto objektu kolekcionārs pasaulē. Artefaktu vidū ir pastkarte, ko otrās klases pasažiere Mariona Raita nosūtīja brālim 11.aprīlī - dienā, kad «Titāniks» atradās Kvīnstaunas ostā Īrijā - savā pēdējā pieturā pirms liktenīgās sadursmes. Izstādē apskatāma arī sērkociņu etvija, kas tika iegādāta uz «Titānika» esošajā bārddziņu salonā laikā, kamēr kuģis vēl atradās Sauthemptonas ostā un bija pieejams publikai.

Eksponātu vidū ir arī pārtikas karte maltītei «A La Carte» restorānā

- pamatmaltītes bija iekļautas biļešu cenā, bet pusdienošana šajā restorānā bija par papildu samaksu. Tomēr, ja pasažieris bija nokavējis kādu no cenā iekļautajām maltītēm, viņš varēja saņemt kompensācijas talonu un izmantot to «A La Carte» restorānā. Izstādē esošais talons ir vienīgais pasaulē zināmais, kas pieejams kolekcionāriem pēc kuģa avārijas.

Foto: Edgars Kalmēns TVNET

Eksponātu vidū ir arī tā laika smalkākais porcelāns, leģendārā vācu mīksto lācīšu ražotāja «Steiff» izgatavotais piemiņas lācītis «Titānika» bojāgājušo bērnu piemiņai.

Izstādes ārzemju organizatori izstādi salīdzināja ar emocionālu piedzīvojumu. Viens no «White Star Line» artefaktu kolekcionāriem Deivids Skots Beddards žurnālistiem pastāstīja, ka kāda izstādes darbiniece, šorīt, ejot cauri ekspozīcijām, izplūdusi asarās. «Tas, ko nevaram aizmirst, ka izstādes pamatā ir reālu cilvēku stāsti, kas bieži vien ir traģiski,» sacīja Beddards.

Kā informēja projekta pārstāve Latvijā Inga Kadeka,

izstāde uz Latviju tika atvesta vairākās kārtās - kopumā ar 22 kravas auto.

Mazāk nekā mēneša laikā, organizācijas un būvniecības darbos strādājot ap 100 cilvēkiem, sporta manēžas stadions tika pārvērsts «elpu aizraujošā piedzīvojumā». «Šī izstāde neapšaubāmi ir viena no lielākajām, kas Latvijā jebkad viesojusies,» stāsta Kadeka.

Izstāde būs apskatāma no 27.marta plkst.11 Rīgas Sporta manēžā, Maskavas ielā 160. Tā būs pieejama katru dienu no plkst. 11 līdz 20, pēdējā ieeja plkst. 19. Ieejas maksa izstādē darbadienās pieaugušajam būs 13,95 eiro, brīvdienās - 16,95 eiro, bet bērnam līdz 17 gadu vecumam - darbdienās 7,95 eiro, brīvdienās - 8,95 eiro. Bērniem līdz piecu gadu vecumam - bez maksas. Pieejamas arī grupu biļetes.

Foto: Edgars Kalmēns TVNET

Katrs apmeklētājs, dodoties aplūkot ekspozīciju, saņems iekāpšanas karti. Vienu tās pusi rotās «Titānika» rēderejas «White Star Line» emblēma, bet otrā būs atrodama informācija par kādu no kuģa pasažieriem. Galerijā, kas veltīta kuģa piemiņai, katrs varēs uzzināt «sava pasažiera» likteni.

Rūpīga iepazīšanās ar ekspozīciju aizņemšot ap 80 minūtēm. Izstādē strādās arī divi fotogrāfi, un apmeklētājiem būs iespēja nofotografēties uz kuģa priekšgala vai pie Lielajām kāpnēm - sabiedriskās dzīves centra. Izstādes noslēgumā katrs varēs šo foto iegādāties.

Izstādē būs pieejami arī pavadošie gidi un audio gidi latviešu, angļu un krievu valodā. Būs iespēja pieteikties grupu apmeklējumiem, notiks dažādi pasākumi, varēs iegādāties suvenīrus.

Izstādi veido vairāk nekā 375 vēsturiski artefakti, kas atradās uz «Titānika» vai tā līdzinieka - kuģa «Olimpija» («Olympic»), līdz ar to šī ir reta iespēja iepazīt dzīvi uz lielā kuģa, pirms tas nogrima okeāna dzelmē. Eksponātu vidū ir priekšmeti, kas tika nocelti no kuģa īsi pirms tā došanās ceļā uz Ņujorku, atrasti jūrā tūlīt pēc katastrofas, tādi, kurus paņēma līdzi izdzīvojošie pasažieri, kā arī priekšmeti no Džeimsa Kamerona 1997.gada filmas, kuru vidū ir arī leģendārā briljanta «Okeāna sirds» kopija, kā arī Keitas Vinsletas un Leonardo di Kaprio tērpi.

Rīgā pieejamā izstāde tās pašreizējā veidolā iepriekš bijusi apskatāma vien Maskavā. Kā aģentūrai LETA apliecināja izstādes pārstāve Heidi Pinčala no ASV, izstādi plānots organizēt vairāku gadu garumā dažādās Eiropas valstīs, tomēr pašlaik vēl neesot zināms, kurās tieši.

Izstādes veidotājs un īpašnieks ir «Imagine Exhibitions» (ASV) - ceļojošo izstāžu organizators, kas nodrošina izstāžu dizainu, būvniecību, mārketingu un vadību. Pašlaik uzņēmums nodrošina ap 20 ekspozīciju visā pasaulē. Izstādes starptautiskais organizators ir «Univerasl Exhibition Group», kas strādā izstāžu un koncertu organizēšanas jomā ASV un Eiropā.

Izlaišanas laikā «Titāniks» bija lielākais pasažieru tvaikonis pasaulē. Savā pirmajā braucienā 1912.gada 14.aprīlī, svētdienas vakarā «Titāniks» uzdūrās leduskalnam un nogrima pēc divām stundām un četrdesmit minūtēm. Bojā gāja 1500 cilvēku, un tā bija viena no lielākajām miera laika jūras katastrofām, kā arī pati slavenākā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu