Antonovs no VARAM tiesāsies par atbrīvošanu un ir pārliecināts par uzvaru (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Līdzšinējais Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs plāno tiesā apstrīdēt savu atbrīvošanu no amata.

Antonovs šodien pēc valdības sēdē pieņemtā lēmuma par viņa atbrīvošanu no amata žurnālistiem sacīja, ka noteikti vērsīsies tiesā par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Eināra Cilinska (VL-TB/LNNK) rīkojumu atbrīvot viņu no amata.

«Man nav šaubu, ka es uzvarēšu,» apgalvoja Antonovs. Pēc uzvaras tiesā viņš prasīs kompensēt gan neizmaksāto algu par laiku, kamēr viņš nav atradies amatā, gan arī prasīs atjaunot viņu amatā. Taču jau tagad esot skaidrs, ka šajā amatā viņš neatgriezīsies, jo tur jau būs cits cilvēks - līdzšinējais Kultūras ministrijas valsts sekretārs Guntis Puķītis, kura pārcelšanu šajā amatā valdība arī šodien jau atbalstīja.

Antonovs uzskata, ka no viņa ministrijā vēlējās atbrīvoties politisku iemeslu dēļ. Proti, viņš nav atbalstījis papildu finansējuma piešķiršanu uzņēmumam SIA «Skonto būve», kas īsteno Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projektu. Antonovs uzskata, ka tādējādi ministrija vēlas izpatikt būvniekiem, kuru īstenotie projekti bieži vien to realizēšanas laikā ir sadārdzinājušies.

Jautājuma par atlaišanu steidzamība esot saistīta arī ar ministra plāniem piedalīties 16.marta pasākumos un pastāvošo varbūtību, ka pēc šī datuma viņš šajā amatā vairs neatradīsies. Līdz ar to valsts sekretāra atbrīvošana no amata vairs būšot tikai politiskā atbildība. «Viņa rīkojums būs bez jebkādas atbildības,» teica Antonovs.

Jau ziņots, ka valdība šodien atbalstīja Antonova atbrīvošanu no VARAM līdzšinējā valsts sekretāra amata saistībā ar viņa atbildību par rīkojumu piešķirt finansējumu Karvas hidroelektrostacijas (HES) būvniecības projektam.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija ir secinājusi, ka Antonovs ar prettiesisko rīcību ir veicinājis sabiedrības neuzticību gan sev kā valsts amatpersonai un iestādes vadītājam, gan vadītajai iestādei, gan valsts pārvaldei kopumā, jo nav nodrošinājis, ka valsts pārvaldes rīcība vides aizsardzības jomā ir tiesiska, efektīva un vērsta uz valsts noteikto klimata politikas mērķu sasniegšanu un sabiedrības interešu ievērošanu.

Pret Antonovu bija ierosināta disciplinārlieta saistībā ar rīkojuma parakstīšanu par finansējuma piešķiršanu Karvas HES. Komisijas atzinumā teikts, ka Antonovs ir pārkāpis vairākas tiesību normas un radījis priekšnoteikumus prettiesiskam finanšu izlietojumam. Pret viņu disciplinārlietu rosināts sākt par pienākumu kvalitatīvu nepildīšanu, kā rezultātā valstij nodarīts būtisks mantisks kaitējums aptuveni 498 005 eiro apmērā.

Antonovs pagājušā gada decembra beigās licis dienas laikā sagatavot Vides investīciju fonda lēmumu par finansējuma piešķiršanu SIA «Patina», lai gan iepriekš naudas piešķiršana tikusi atlikta, turklāt iepriekšējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs izdeva rīkojumu par sadarbības pārtraukšanu ar šo uzņēmumu.

Karvas HES, kuru vides organizācijas vaino Vaidavas upes vides sagandēšanā, īpašnieks to pieteica 500 000 eiro līdzfinansējumam kā videi draudzīgu projektu.

LETA jau ziņoja, ka Vides aizsardzības klubs kopā ar Latvijas Makšķernieku asociāciju un makšķernieku klubu «Fario» vērsies tiesā, lai apstrīdētu savulaik Lauku atbalsta dienesta izsniegto un vairākus gadus pagarināto Karvas HES būvatļauju.

2002.gadā Latvijā tika apstiprināts to upju saraksts, uz kurām HES nevar būvēt. Pamatojoties uz to, ka būvniecībai uz Vaidavas upes gadu iepriekš jau bija izsniegta būvatļauja, tika pieļauts izņēmums un būvatļauju varēja turpināt pagarināt.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu