Sena raķešu līguma dēļ Krievijai draudot jaunas sankcijas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix; Reuters/Scanpix

ASV varētu Krievijai noteikt jaunas sankcijas, jo tā nepilda vēl PSRS un ASV noslēgto līgumu par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķetēm, ko 1987.gadā parakstīja Savieno Valstu prezidents Ronalds Reigans un padomju līderis Mihails Gorbačovs, ceturtdien vēsta laikraksts «Kommersant».

Atbilstoši Ukrainas brīvības atbalstīšanas likumam, kuru gada nogalē parakstīja ASV prezidents Baraks Obama, Baltajam namam katrus trīs mēnešus ir jāsniedz atskaites Kongresam par Krievijas savaldīšanas pasākumiem raķešu līguma ietvaros.

Atskaite būs gatava 18.martā, tā būs publiska, tomēr ar slepeniem pielikumiem, laikrakstam atzina ASV valsts sekretāra vietniece bruņojuma kontroles un starptautiskās drošības jautājumos Rouza Gotemillere.

1987.gada līgumā paredzēts, ka abas valstis atteiksies no vidējā un tuvā darbības rādiusa spārnotajām raķetēm, kas bāzējas uz zemes.

Pērn jūlijā ASV apsūdzēja Krieviju, ka tā neievēro nosacījumu par atteikšanos no spārnoto raķešu ražošanas un izmēģinājumiem. Laikraksts «The New York Times» vēstīja, ka runa ir par kompleksu «Iskander-M» raķetēm «P-500».

Maskavā pretenzijas nodēvēja par «nepamatotām» un līguma nepildīšanā apsūdzēja amerikāņu pusi.

Ukrainas brīvības atbalsta likumā teikts - ja Krievija atteiksies novērst pārkāpumus, tad ASV būs «jāsauc Maskava pie atbildības». Atbilstoši Gotemilleres teiktajam ASV apņēmušās turpināt diplomātiskās sarunas, tomēr izskata arī «ekonomisko un politisko» sankciju iespējas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu