«Ekoterorists» Jaunzēlandē draud saindēt zīdaiņu piena maisījumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunzēlandē kāds «ekoterorists», kurš vēlas panākt atteikšanos no kaitēkļu indes «1080» izmantošanas, piedraudējis saindēt ar to zīdaiņu piena maisījumu.

Jaunzēlandes premjerministrs Džons Kejs norādījis, ka tas ir jauns trieciens valsts «tīrajai, zaļajai» reputācijai.

Policija paziņojusi, ka draudus uztver nopietni, jo Nacionālajai lauksaimnieku federācijai un piensaimniecības kompānijai «Fonterra» nosūtītas anonīmas vēstules ar mazām saindēta zīdaiņu piena maisījuma paciņām.

«Lai arī ir iespējams, ka tie ir viltus draudi, mums pret tiem jāizturas nopietni, un ir sākta sākotnējā izmeklēšana,» norādījis policijas komisāra vietnieks Maiks Klements.

Varasiestādes brīdinājušas vecākus, ka jāpārbauda, vai piena maisījuma iepakojums nav bojāts, bet lielveikali produktu izņēmuši no plauktiem un glabā noliktavās, kur pircēji nevar tiem tieši piekļūt.

Policija norādījusi, ka draudu motīvs ir kaitēkļu indes «1080» izmantošana, par kuru daži kritiķi apgalvo, ka tā iznīcina dabisko vidi. Draudi pirmoreiz izteikti jau novembrī, un to mērķis bijis panākt kaitēkļu indes «1080» izmantošanas pārtraukšanu līdz marta beigām.

Klements norādījis, ka 36 policijas darbinieki veic izmeklēšanu jau kopš novembra, un aicinājis sabiedrību palīdzēt noskaidrot šantažētāju.

«Neapšaubāmi, tā ir ekoterorisma forma,» sacījis premjerministrs.

«Šī cilvēka motīvs ir piespiest valdību nelietot «1080», taču reāli iespēja, ka kāds šos draudus varētu īstenot, ir ļoti maza,» norādījis Kejs.

Jaunzēlandes piena industrija patlaban atkopjas no pagājušā gada botulisma skandāla, kurā bija iesaistīta arī kompānija «Fonterra», tādēļ šis incidents nāk ļoti nepatīkamā brīdī.

Lai arī vēlāk bažas par botulismu piena maisījumā tika pasludinātas par viltus trauksmi, potenciāli toksiskais piena maisījums no Ķīnas līdz Saūda Arābijai bija pazudis no veikalu plauktiem.

Jaunzēlande ir pasaules lielākā piena produktu eksportētāja, un zīdaiņu piena maisījums veido lielu daļu šīs industrijas. Uz Ķīnu vien katru gadu tiek eksportēts piena maisījums 2,2 miljonu ASV dolāru vērtībā.

Zīdaiņu piena maisījuma eksportētāju asociācija norādījusi, ka industrijai patlaban nav vajadzīga vēl viena krīze. «Tas varētu ļoti būtiski kaitēt Jaunzēlandes eksportam uz ārvalstīm. Šī muļķa dēļ apdraudēta ir ne tikai piensaimniecība un piena maisījums, bet visa mūsu kā pārtikas eksportētāja reputācija,» norādījis organizācijas pārstāvis.

Jaunzēlandes Ēdiena un pārtikas padome norādījusi, ka tiek veiktas papildu pārbaudes, lai vecāki varētu justies droši un būtu pilnīgi pārliecināti, ka produkti ir nevainojami.

«Tas ir uzbrukums zīmolam «Jaunzēlande«,» norādījusi padome. «Mūsu valstij ir drošu, visā pasaulē pieprasītu augstas kvalitātes pārtikas produktu ražotāja reputācija, un šī gļēvuļa vēstule to nemaina. Šī vēstule ir uzbrukums visiem jaunzēlandiešiem, tās mērķis ir iegūt publicitāti un maksimāli kaitēt Jaunzēlandes ekonomikai,» uzskata padome.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu