Cilinskis: Ar valsts sekretāru Antonovu sastrādāties varu (13)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK), neskatoties uz pretrunīgi izskanējušo informāciju par savas vadītās ministrijas valsts sekretāru Aleksandru Antonovu, var sastrādāties ar viņu.

Ministrs uzskata, ka Antonovs ir ļoti zinošs un profesionāls cilvēks. «Varbūt viņam piemīt kādas rakstura īpašības, kas rada problēmas, bet zināšanu apjoms un pieredze viņam uzkrāta ļoti liela,» sacīja Cilinskis. Tāpēc arī patiesībai neatbilstot sākotnēji izplatītie apgalvojumi, ka abām amatpersonām ir grūti sastrādāties. Ministrs ar ierēdni tādā veidā nevarot risināt savas attiecības, pārliecināts ir politiķis.

Komentējot Antonova lēmumu piešķirt finansējumu Karvas hidroelektrostacijas (HES) projektam, viņš norādīja, ka Antonovs šajā gadījumā vadījies no juridiskiem aspektiem, proti, naudu nevar nepiešķirt, jo tādā gadījumā ministrija zaudētu tiesas procesā. «Es uzskatu, ka šajā gadījumā nauda nebūtu jāatdod, bet cik liels ir pārkāpums, vai tur ir kādas intereses, tas jāvērtē disciplinārlietas komisijai,» pauda ministrs. Viņš gan nevēlas paust savu personīgo viedokli, kamēr disciplinārlietas komisija nav pieņēmusi lēmumu.

Vaicāts, vai Antonovam ir vieta ministrijā, Cilinskis atbildēja, ka to noteiks komisijas atzinums. Taču ne vienmēr katra disciplinārlieta beidzas ar augstāko sodu - atbrīvošanu no amata.

Jau ziņots, ka pret Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāru Aleksandru Antonovu ir ierosināta disciplinārlieta saistībā ar finansējuma piešķiršanu Karvas HES projektam.

Komisijas atzinumā teikts, ka Antonovs ir pārkāpis vairākas tiesību normas un radījis priekšnoteikumus prettiesiskam finanšu izlietojumam. Pret viņu disciplinārlietu rosināts sākt par pienākumu kvalitatīvu nepildīšanu, kā rezultātā valstij nodarīts būtisks mantisks kaitējums aptuveni 498 005 eiro apmērā.

Antonovs pagājušā gada decembra beigās licis dienas laikā sagatavot VIF lēmumu par finansējuma piešķiršanu SIA «Patina», lai gan iepriekš naudas piešķiršana tikusi atlikta, turklāt iepriekšējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs izdeva rīkojumu par sadarbības pārtraukšanu ar šo uzņēmumu.

Karvas HES, kuru vides organizācijas vaino Vaidavas upes vides sagandēšanā, īpašnieks to pieteica 500 000 eiro līdzfinansējumam kā videi draudzīgu projektu.

Vides aizsardzības klubs (VAK) kopā ar Latvijas Makšķernieku asociāciju un makšķernieku klubu «Fario» vērsies tiesā, lai apstrīdētu savulaik Lauku atbalsta dienesta (LAD) izsniegto un vairākus gadus pagarināto Karvas HES būvatļauju.

2002.gadā Latvijā tika apstiprināts to upju saraksts, uz kurām HES nevar būvēt. Pamatojoties uz to, ka būvniecībai uz Vaidavas upes gadu iepriekš jau bija izsniegta būvatļauja, tika pieļauts izņēmums un būvatļauju varēja turpināt pagarināt.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu