Kādas dāvanas 604 eiro vērtībā paturēs sev Dombrovskis? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdis Dombrovskis izlēmis, kādas dāvanas paturēs par piemiņu no sava teju piecu gadu premjerēšanas termiņa. Viņš izpirks astoņu amatpersonu dāvinātās lietas, kuru kopējā vērtība ir 604 eiro. Kas interesēja ekspremjeru un kāpēc viņš izvēlējies paturēt dāvanas tieši no Spānijas karaļa, Uzbekistānas prezidenta un ASV valsts sekretāres?

Īsajā amata pienākumu pildīšanas laikā Laimdota Straujuma dāvanas vēl nav saņēmusi, tādēļ foajē pie premjeres darba kabineta vēl apskatāmi Valda Dombrovska laikā saņemtie dāvinājumi no dažādām ārvalstu amatpersonām.

Reizi gadā veltes pārskata īpaša komisija

Tajā ir eksperti no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja, kā arī citām iestādēm.

«Šī komisija reģistrē, novērtē un pieņem lēmumu, kā izmantot diplomātiskās dāvanas, kuras Ministru prezidents ir saņēmis amata pildīšanas laikā,» skaidro Valsts kancelejas pārstāve Maija Lāce.

Bijušajiem valdības vadītājiem ir tiesības dāvanas izpirkt.

Likums paredz, ka tas jāizlemj nedēļas laikā pēc dāvanas saņemšanas.

No 88 saņemtajām Valdis Dombrovskis nolēmis izpirkt astoņas dāvanas

To vērtība ir 604 eiro. Starp izvēlētajām dāvanām ir Spānijas karaļa Huana Karlosa I un Spānijas karalienes Sofijas dāvinātais sudraba šķīvis un Federālā izmeklēšanas biroja vadītāja Roberta Millera dāvinātais sudraba trauks. Tā ir dārgākā izvēle 142 eiro apmērā. Savukārt mazāko summu ekspremjers atdos par Uzbekistānas prezidenta Islama Karimova dāvināto monētu kolekciju 21 eiro vērtībā.

Taču nozīme ir bijusi arī dāvinātājam. Īpašas atmiņas viņam saistās ar ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones uzņemšanu, kura arī dāvināja sudraba šķīvi, un Spānijas karaļpāri.

«Tā bija viena no tādām lielākajām vizītēm manas pirmās valdības laikā, karaliskās vizītes vispār Latvijā nenotiek bieži, tādēļ palika vizīte atmiņā un vēlējos kaut ko no tās paturēt,» atzīstas Dombrovskis.
Otra daļa dāvanu saistītas ar hobiju.

«Nevarētu teikt, ka nopietni, bet kaut kādā veidā es aizraujos ar monētu un marku kolekcionēšanu un esmu izpircis tās, kas ir bijušas monētas, un tā,» skaidro Valdis Dombrovskis.

Bijušo Ministru prezidentu saņemtās, taču

neizpirktās dāvanas glabājas turpat valdības ēkā.

Dažreiz tās izliek apskatei vitrīnās, bet lielākā apjomā var redzēt laikā, kad kāds muzejs nolemj veidot īpašu ekspozīciju.

Ierobežojumu dāvanu iegādei nav

Vienīgais nosacījums: ja ekspertu komisija kādu priekšmetu atzīst par kultūrvēsturisku relikviju, tam jābūt pieejamam arī muzejiem.

Valsts kancelejas pieaicināto ekspertu skatījumā premjera dāvanu cenas svārstās no 8 latiem par foto rāmīti no «Japānas aviolīnijām» līdz 350 latiem par Armēnijas spīkera dāvāto kausu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu